Pişmanlık dayatmayın, Hanife Ana'yı serbest bırakın

Hanife Arslan için açıklama

Hanife Arslan için açıklama

  • Colemêrg'de sivil toplum örgütleri, ağır hasta tutsak Hanife Arslan ile diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısı yaparak, 5 talep sıraladı. Kızı ise suçsuz annesinin pişmanlıktan yararlanacak bir durumunun olmadığını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Colemêrg Barosu, Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 76 yaşındaki hasta tutsak Hanife Arslan’ın durumuna dair açıklama yaptı. Gever (Yüksekova) ilçesinde bulunan Zagros İş Merkezi önünde yapılan açıklamaya Arslan'ın kızı İran Arslan'ın yanı sıra çok sayıda kişi de katıldı. 

İHD Colemêrg Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, Arslan'ın yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını hatırlattıi. Arslan’ın 19 aydır cezaevinde tutulduğunu aktaran Çapraz, “Tutsak yaşlı bir kadına bilinçli bir şekilde işkence edilmektedir. Pişmanlık dayatmalarına karşı Arslan’ın mücadelesi ve direnme azmi, bu coğrafyada direnen her bir bireyin iradesinin mevcut sisteme ve nefret politikalarına karşı boyun eğmediğini bizlere bir daha göstermektedir" dedi.

Her yıl 100 tutsak

Cezaevlerinde 2019’da 107, 2020’de 95, 2021’de 128 ve 2022’de 101 tutsağın yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Çapraz, "Her yıl ortalama 100 hasta mahpus iktidarın ceza infaz kurumlarında yetersiz tedbirleri sonucu keyfi bir şekilde ölüme terk edilmektedir. Bugün gelinen noktada Ceza İnfaz Kurumları, hasta mahpusların hayatını idame ettirebileceği veya sağlık haklarına erişebilecekleri şartlara sahip değildir. İnsan haklarına önem vermeyen, insanları eşit ve onurlu bir şekilde yaşatmayı hiçbir zaman esas almamış olan bu zihniyet, sorumluluktan kaçınmakta, bilinçli bir nefret ve akabindeki yok etme politikaları ile hasta tutsaklara zulmetmektedir” şeklinde konuştu.

Çapraz, ağır hasta tutsaklar ve Hanife Arslan için şu talepleri sıraladı: 

* Hapishaneler, tutsakların ölüme terk edildiği alanlar olmamalıdır.

* Hasta mahpusların mevcut hakları (hastaneye götürülmeleri, doktor kontrolleri, ilaçlarının karşılanması, tedavilerinin devamı) sağlanmalıdır. 

* Özellikle Hanife Arslan ve onun gibi yaşlı hasta mahpuslar derhal serbest bırakılmalıdır.

* Hanife Arslan ve diğer yaşlı hasta mahpuslar üzerinde devam eden bu baskılara derhal son verilmelidir.

* Ceza İnfaz Kurumları yaşanan bu ölümler ve mevcut sorunlar karşısında sorumluluklarının bilincinde olmalı ve mahpuslar üzerindeki keyfi muamelelere son vermelidir.

Arslan’ın kızı İran Arslan ise annesinin hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu söyledi. Arslan, “Annem sadece ülkemizde yürütülen kirli politikalara hayır dediği için, gençlerin ölmemesi ve barış mücadelesi yürüttüğü için şu an cezaevinde. Annem suçlu değil. Pişmanlıktan yararlanacak bir durumu da yok” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.