Celaliyan’a işkence edilmiş!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Zeyneb Celaliyan’a Özgürlük kampanyasının yürütücülerinden Zeinab Bayazîdî, Kirmanşa Cezaevi’nden alınan siyasi tutsak Celaliyan’ın Yezd eyaletindeki bir cezaevine götürüldüğünü ve işkence edildiğini söyledi.

NİŞMİYE GÜLER
JİNNEWS/AMED
 
Kürt siyasi tutsak Zeyneb Celaliyan, 2007 yılından bu yana İran’da cezaevinde tutuluyor. Sık sık sürgün edilen Celaliyan, son olarak sürgün edildiği Kirmaşan Cezaevi’nden İran rejim güçleri tarafından alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Günlerdir haber alınamayan tutsağın Kürdistan’dan uzak olan Yezd eyaletine götürüldüğü öğrenildi. 
“Freedom For Zeynab Jalalian” (Zeynep Celaliyan’a özgürlük) kampanyasının sürdürücüsü olan Kürt aktivist Zeyneb Bayazîdî, Celaliyan’ın durumu hakkında bilgi verdi. 

13 yıl boyunca işkence

Celaliyan’ın 13 yıllık yaşadığı zindan sürecinde sağlık durumunun günden güne kötüye gittiğini söyleyen Bayazîdî şunları aktardı: “Zeyneb, 13 yıl boyunca işkencelere maruz kaldı. Bu yüzden birçok sağlık sorunu yaşıyor. Bugüne kadar herhangi bir tedavi yapılmadı. Birçok cezaevine sürgün edildi. Uzun süre ailesi ondan haber alamadı. Tekli hücrelerde tutuldu. Bu durumlar onun sağlığını daha fazla etkiledi” dedi. 
 
Sürgün üstüne sürgün

Aktivist, sürekli sürgün edilen Zeyneb’in koronavirüs sürecindeki durumuna ilişkin ise şunları belirtti: “İran cezaevlerinde koronavirüs son dönemde ciddi bir şekilde yayıldı ve Zeyneb de bundan etkilendi. 21 Mayıs günü Xoy Cezaevi’nden Weramîn’deki Qerçek Cezaevi’ne sürgün edildi. Bir süre kendisinden haber alınamadı. Burada koronavirüse yakalandığı ortaya çıktı. Özellikle de sürgün edildiği Qerçek Cezaevi, siyasi tutsaklar için çok kötü bir yer. Zeynep kötü koşulları protesto etmek için 21 Haziran’da açlık grevine başladı. 27 Haziran’da Kirman Cezaevi’ne sürgün edildi. Son olarak da Kirmanşah’a gönderilmişti.”
 
Ölüme terkediyorlar

Celaliyan’ın Kirman Cezaevi’nde bir süre daha açlık grevini sürdürdüğünü söyleyen Bayazîdî, “Götürüldüğü cezaevi çok uzaktı. Ailesi ile iletişimi olmuyordu. Sadece bir defa ailesine sağlık durumunu iletecek fırsat bulabildi. Dışarı ile iletişim sağlanmasına engel olunuyordu. Bu yüzden Zeyneb’ten sağlıklı bilgiler alınamıyor. Ama şunu diyebiliriz ki 13 yıllık cezaevi sürecinde Zeyneb, birçok hak ihlali ile yüz yüze bırakıldı. Özellikle İran cezaevlerinde kadın tutsaklara ayrı bir yönelim var. Tutsakların hiçbir şekilde tedavileri yapılmıyor. Siyasetçi ve kadın olunca, hele de direnişçi bir kadın olunca daha da yöneliyorlar. Tutsakların hastalıktan yaşamlarını yitirmesini istiyorlar. Böylelikle de ‘biz öldürmedik, hastalıktan öldü’ diyerek kendilerini savunuyorlar. Bunları sistematik bir şekilde yapıyorlar” diye anlattı.
 
Kelepçeli sürüklemişler

Koronadan sonra Celaliyan’ın rahat nefes alamadığını, akciğerlerinin büyük hasar gördüğünü aktaran Bayazîdî, sağ gözünün iltihap kaptığını ve bu durumun hastalıkla beraber daha da ilerlediği bilgisini verdi. Zeyneb’in Kirmaşan Cezaevi’nde işkencelere maruz bırakıldığını söyleyen Bayazîdî, “Elleri kelepçelenerek yerlerde sürüklenmiş. Ayaklarına da kelepçe takılmış. Bundan kaynaklı da vücudunda yaralar ve morluklar oluşmuş” dedi. 
 
Avukatı dahi yok

Bayazîdî, Celaliyan’ın şu an Yezd eyaletinde bulunan cezaevinde olduğu bilgisini teyit ettiklerini belirterek, “Zeyneb, Yezd’e götürülmüş. Orası Kürdistan Bölgesi’ne çok uzak. Ailesinin bulunduğu yere de çok uzak. Götürüldüğünde işkenceye maruz bırakılmış. Kamuoyunun oluşması lazım. Şu an ona neler yapıldığı, durumunun nasıl olduğu hakkında tam bir bilgiye sahip değiliz. Daha önce onla ilgilenen avukatı da artık ilgilenmemeye başladı. Zeyneb’in şu an bir avukatı yok ve neden bıraktığını da bilmiyoruz. Bu yüzden Zeyneb’e ses verilmeli” çağrısında bulundu.   
Kampanyalarına devam edeceklerini kaydeden Bayazîdî, “Sessiz kalmayacağız. Tüm siyasi tutsaklar için de bu geçerli. Zeyneb’in üzerinde bu kadar durmamızın nedeni, sağlık durumunun da çok kötü olması. İran’da müebbet hapis cezası alan tek kadın siyasi tutsaktır. Daha önce idam cezası verilmişti fakat oluşan kamuoyu nedeniyle ömür boyu hapse çevrildi. Uluslararası tepkiye rağmen İran rejimi herhangi bir cevap vermiş değil” ifadelerini kullandı. 

Özgürlüğü için kampanya

“Freedom For Zeynab Jalalian” (Zeynep Celaliyan’a özgürlük) kampanyasının yürütülerinden Zeyneb Bayazîdî, Avrupa’da yaşayan Rojhilatlı kadınların bir araya gelerek 11 Haziran’dan bu yana sosyal medya üzerinden Zeyneb Celaliyan’ın özgürlüğü için kampanya başlattığını, bu kapsamda toplanan binlerce imzayı Uluslararası Af Örgütü’ne gönderdikleri bilgisini paylaştı. Bugüne kadar birçok siyasi parti ve parlamenterden de destek aldıklarını, örgüte gönderilen imzalarla ilgili henüz bir cevap alamadıklarını kaydetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.