İran halkı: Suyu ve hayatımızı verin

Dünya Haberleri —

.

.

  • Ahvaz'da “Beheştabad” projesi ile Zagros Dağları’ndan akan nehir sularının yönünü değiştirmesi nedeniyle yaşanan sussuzluk sorununa karşı 15 Temmuz’da başlatılan gösteriler büyüyerek devam ediyor. Halk, rejim karşıtı sloganlar atıyor, “Diktatöre ölüm” diyor.

 

İran’da Arap nüfusun yoğunlukta yaşadığı Huzistan eyaletinde başlayan ve ülkenin diğer eyaletlerine de sıçrayan gösteriler sürüyor. Bölge halkı susuzluk nedeniyle temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamazken, elektrikleri ve internetleri de kesildi.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (HRANA) şimdiye kadar 9 kişinin rejim güçleri tarafından katledildiğini, 102 kişinin ise gözaltına alındığını duyurdu.

Rejime büyük öfke duyan göstericiler, su sorunun bilinçli yaratılarak nüfusun yerinden göçertilmek istendiğini ve demografik yapının değiştirilmek istendiğini belirtiyor.

İran’da nehirlerin akış yönünün değiştirilmesine karşı düzenlenen protestolar İsfahan ve Buşehr’e sıçradı. Başkent Tahran'da da “Diktatöre ölüm” sloganlarının atıldığı görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Kerec kentinde de benzer görüntüler twitter hesaplarından yayımlandı.

Huzistan eyaletinin doğu kentlerinde de Karun ve Karha nehirlerini İran topraklarının içlerine doğru yönlendirme projesini kınayan sloganların atıldığı protestolar düzenlendi.

İran'ın Tebriz kentinde de, su kıtlığının yaşandığı Huzistan eyaletindeki halka destek için gösteri düzenlendi.

Ülkeden ve yurt dışından tepki

Ülkede sendikalar, sivil toplum örgütleri ve sanatçılardan destek bulan protesto gösterilerine rejim güçleri sert müdahalede bulunuyor. Dünyaca tanınan İranlı yönetmen Asgar Ferhadi, twitter hesabından “İtiraz çığlıklarına kurşunlar ve tutuklamalarla yanıt veriliyor" diyerek halka sert müdahale edilmesine tepki gösterdi.

Uluslararası Af Örgütü, güvenlik güçlerinin ülkedeki protestoculara yönelik şiddetini kınadı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ülke yönetimini “gösterileri bastırmak yerine, su sorununu çözmeye” çağırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise kolluk güçlerinin gösteri düzenleyen halka karşı aşırı güç kullandığını kaydederek yetkililerden “soruşturma” talep etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price de bir açıklama yaparak  “İran güvenlik güçleri, son 50 yılın en kötü kuraklığının yaşandığı bir zamanda buna karşı gösteri düzenleyenlere baskı uyguluyor. İranlılar susadıklarını söyledikleri için vurulamaz” diye konuştu.

10 kentte 100’den fazla fabrikada

Öte yandan sendikalaşmanın yasak olduğu İran’da petrokimya işçilerinin “çalışma saatlerinde ve ücretlerde iyileştirme” talebiyle 10 kentte ve 100’den fazla fabrikada sürdürdüğü grev devam ediyor. “Kampanya 1400” adıyla bir aydan fazladır yürütülen grev ülkede büyük destek buluyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.