Öcalan için CPT’ye ‘acil’ başvuru

.

.

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları, müvekkillerine yönelik avukat, aile ve vasi görüş yasağının son bulması için CPT’ye başvurarak, görevini yapmaya çağırdı. 

Asrın Hukuk Bürosu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan avukat, aile ve telefon görüş yasağının son bulması için Avrupa İşkenceyi İzleme ve Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuru yaptı. Başvuruda, yasakların Mart, Nisan Mayıs ve Haziran ayı boyunca sistematik bir şekilde devam ettiğine, durumun anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna işaret edilerek, CPT’yi derhal durumun son bulması için göreve çağırdı. 

Avukatlar, ayrıca 28 Şubat ile 20 Haziran 2021 tarihleri arasında İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tutulan Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’a dair yaptıkları başvurular ve alınan yanıtların yanı sıra tecridin son bulması için bir dizi talebe de yer verdi. 

Başvurular sonuçsuz bırakılıyor 

Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Aslan ve Diren Yurtsever’in haberine göre Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvurulara verilen yanıtların yer aldığı başvuru metninde, 4 ay boyunca herhangi bir görüşmeye olumlu bir yanıtın verilmediğine dikkat çekildi. Bu süre zarfında her defasında en az 4 avukatın 68 başvuru yaptığı, Öcalan’ın kardeşi ve vasisi ile diğer başvurucuların kardeşleri tarafından yapılan başvuru sayısının ise 20 olduğu belirtilen metinde, bayramlara dair de özel başvuruların olduğu kaydedildi. Ancak tüm bu başvurulardan herhangi bir sonuç alınmadığına vurgu yapılan başvuru metninde, “Fiili ve hukuk dışı bir şekilde uygulanagelen ziyaret yasakları devam etmiş ve tek bir aile veya avukat ziyareti gerçekleştirilememiştir. 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana avukat, 3 Mart 2020 tarihinden bu yana ise aile ziyareti gerçekleştirilememektedir” denildi.

Mart’ta Öcalan’ın yaşamına dair kimi vahim haberlerin kamuoyuna yansıması ardından infaz koşullarının incelemesi için başvuruda bulunulduğu ancak başvuruya dair bugüne kadar herhangi bir cevabın verilmediği, devam eden durumun hukuksuz olduğu kaydedilen metinde, yansıyan gelişme ardından her gün aile ve avukat görüş taleplerinin iletildiği anımsatıldı. Ancak taleplerin sistematik bir şekilde reddedildiği ifade edilen metinde, durumun ardından ancak Öcalan’ın ve Hamili Yıldırım’ın telefon görüşmesi yaptığı hatırlatıldı.

Kararlar politik

Başvurucuların temel hak ve özgürlüklerinin tesisi ile rutin ziyaret haklarının yerine getirilmesinin sağlanması konusunda Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ayrı ayrı yapılan başvurulardan sonuç alınamayınca Bursa İnfaz Hakimliğine bir başvuruda bulunulduğunu hatırlatan avukatlar, “Yıllardır sürdürülen tutulma koşullarının düzeltilmesi yönündeki başvurumuz hukuka ve yasaya aykırı bir şekilde reddedilmiştir. Tüm ziyaret talepleri iddia edilen bir disiplin cezası gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. Başvurucuların dış dünya ile tüm bağlarının koparılmasını işkence yasağına, insanlık dışı ve kötü muamele yasağına rağmen ‘hukuka uygun görülmesi’, kararın kanuni gerekçelerden uzak politik yönünün kapsamını göstermektedir” diye belirtti.

Tutukluların temel haklarına dair pozitif tek bir yaklaşım veya değerlendirmenin ortaya konulmadığının, avukat görüş hakkı talebinin reddinin anayasanın açıkça ihlali olduğu ifade edilen metinde, yine hiçbir hukuki dayanak gösterilmeden 3 aydan fazla yasaklanmaması gereken telefon görüş hakkının da engellendiği vurgulandı. Ayrıca savunma hakkı, mahkemeye erişim ve başvuru hakkı kapsamında dosya inceleme, örnek alma haklarının sistematik olarak engellendiği, buna dair taleplerin de reddedildiği belirtildi.

Mektuplar verilmiyor

Başvuru metninde müvekkillerine dönük telefon görüş yasağının sürdüğü, ayrıca farklı tarihlerde müvekkillerine gönderdikleri onlarca mektupların ulaşıp ulaşmadığı konusunda bilgi verilmediği belirtildi.

 Yargı iktidar tecritte el ele

 Öcalan’a yönelik tecrit uygulamalarına karşı 2015 yılından bu yana Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurularla ilgili olarak herhangi bir kararın da verilmediği ifade edilen metinde, bu durumun tecrit karşısında en yüksek yargının dahi etkili bir mekanizma olmadığı tespitine yer verildi.

Tek tek tecrit uygulamaları ile genel anlamda infaz koşullarının yarattığı ihlallerin insan haklarına uygun hale getirilmesine dair kanundan kaynaklanan araştırma yetkisi ve sorumluluklar yerine getirilmediğinin, tecrit uygulamaları belli bir dönemin aksine süreklileşerek derinleştiği, geçmişten bu yana olduğu gibi sistematik hale geldiği belirtilen metinde, bu aykırılıkları önleme sorumluğunun yerine getirilmediği ve reddedildiği ifade edildi.

Binlerce kişi açlık grevinde

Türkiye’deki tüm cezaevlerinde binlerce tutuklunun İmralı tecrit uygulamalarına karşı süresiz-dönüşümlü açlık grevinde bulunduğuna işaret edilen başvuru metininde, “2019 yılında yaşanan açlık grevleri ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile hükümet yetkililerinin Komiteniz üyeleri eşliğinde kamuoyuna yaptığı açıklamalar hafızlarda tazedir. Ancak bugün İmralı’da daha ağır koşulların olması, yapılan bu açıklamaların hukuki ve siyasi sorumluluklarının aksine hareket edildiğini göstermektedir” ifadeleri kullanıldı. 

CPT’ye çağrı 

Asrın Hukuk Bürosu başvurusunda, işkence ve kötü muamele uygulamalarının son bulması için şu taleplerin karşılanması için CPT’yi göreve çağırdı: 

 * Komitenizin acil bir şekilde İmralı Adası’na ziyaret gerçekleştirmesi,

* Avukat ziyaretinin derhal gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması,

* Aile ve vasi ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması ile hukuka aykırı disiplin cezaları ile engellenmesine son verilmesinin sağlanması,

* Ziyaret haklarının tesis edilmesine paralel bir şekilde rutin telefon haklarının yerine getirilmesi,

* Mektup ve faks gibi iletişim araçları önündeki tüm engellere son verilmesinin sağlanması,

* Gazete, dergi ve kitaplar ile ilgili fiili veya hukuka aykırı uygulamaların son bulmasının sağlanması,

* İşkence, insanlık dışı ve kötü muamele koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürlerin işletilip alınması ivedilikle talep olunur. MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.