Sivas davası firari sanıkları 

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Almanya katliamın faillerini teslim etmiyor. Eğer bu koşullar oluşturulmuyorsa ve teslim etmesi noktasında kaygılar varsa neden kendi topraklarında yargılanmanın koşulları oluşturulmuyor? 

Zaman aşımına uğrayan Sivas Katliamı davasında dosyası ayrılan üç firari sanığın yargılandığı davanın duruşmasına geçtiğimiz Çarşamba günü devam edildi. Dava beklendiği üzere ertelendi. Bir sonraki duruşma 20 Ocak 2021’de. 

Duruşma bu minvalde devam ederse 2023’te zaman aşımına uğrayacak. 

Dava öncesi firari sanıklandan Murat Sonkur’un iadesi talep edildiği, fakat Almanya’nın bu iade talebini reddettiği ortaya çıktı. Sonkur’un iadesinin onaylanmasının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesi ihtimali bulunması nedeniyle mümkün olmadığı bildirildi.

Bu tartışmalar yeni değil elbette. Sivas Katliamı davası sürecinde de benzer ifadeler sürekli gündeme geldi.

Dava süreci boyunca değişmeyen sorular:

İade talebi konusunda Türkiye ne kadar ciddi yaklaştı, Almanya kendi topraklarında bulunan failleri mi koruyor?

Benzer sorular devam ettirilebilir.

Firari sanıklar hakkında ne biliniyordu tekrardan hatırlayalım: Sivas Katliamı davası 11 firari sanığının Almanya’da bulunduğu ifade edildi, daha sonra bu rakam 9 olarak telaffuz edildi, bir failin yaşamını yitirdiği tespit edildi, dolayısıyla 8 failin Almanya’da bulunduğu belirtiliyor.

Son olarak iade talebiyle gündeme gelen Murat Sonkur’un defalarca adresinin tespit edildiği, fakat herhangi bir adım atılmadığı da ortaya çıktı.

Bu bilgiler kamuoyu için yeni bilgiler değil, sadece farklı detaylarla belli aralıklarda güncelleniyor. Konuyla ilgilenen hukukçu ve siyasetçiler de firari sanıkların akibeti konusunda net bilgi sahibi değil/olamıyor. 

Almanya’da Sivas Katliamı davası firari sanıkları davası ile ilgilenen avukat Mahmut Erdem sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Murat Sonkur davasına bakan eyalet savcısının 31.07.2020 tarihli cevap yazısında “Türkiye’den Murat Songur’la ilgili iade bilgisi bize ulaşmadı“ bilgisini verdi. Erdem, “Nasıl olurda Almanya iadeye hayır demiş ?“ diye soruyor. 

Türkiye’nin neye göre iade talep ettiği, isim bildirirken doğru ve tam isimle mi istediği gibi konular da muamma. 

Avukat Mehmet Kılıç da Türkiye’nin iade taleplerinin usule uygun yapılmadığı, belgeleri çevirisi yapılmadan, mahkeme kararı yerine, mahkemedeki sözlü protokollerin gönderildiğini belirtmişti.

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut ise son süreçte ellerinde yeni bilgilerin olduğunu, fakat onaylatmadan kamuoyu ile paylaşamayacaklarını belirtti. Yakın bir zamanda basın açıklaması yaparak bu bilgileri paylaşacaklarını da söyledi. Umuyoruz ki bu açıklama en yakın zamanda yapılır.

Nitekim AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Murat Sonkur’un Bavyera Eyaletinde olduğunu ve Eyalet bakanlığından randevu talep ettikleri bilgisini paylaştı.

Sivas Katliamı, diğer katliamlar gibi insanlık tarihinde kara bir leke olarak duruyor.

Sivas Katliamı davası 13 Mart 2012'de zamanaşımından düşürüldüğünde, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, “Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun” demişti. Bu vurguyu bir kez daha burada hatırlatalım. 

Zira bu benzeri davalarda devletin tutumunu tekrarlayarak hatırlatmakta fayda var.

2023 yılında bu söylemi yeniden duyacak mıyız? Firari sanıklar davası da mı düşecek?

Katliamın faillerinin bir kısmı Almanya’da. Kimin elinde ne bilgi varsa kamuoyu ile paylaşmalı. Gerek Alman, gerekse Türk makamlarının ellerindeki bilgiler paylaşılmalı. Fakat bugüne kadar paylaşılan çoğu şey muğlak. 

Almanya katliamın faillerini teslim etmiyor. Eğer bu koşullar oluşturulmuyorsa ve teslim etmesi noktasında kaygılar varsa neden kendi topraklarında yargılanmanın koşulları oluşturulmuyor? 

Umuyoruz ki yakın bir zamanda bu soruların cevapları verilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.