Amed’de bir devletlü film festivali

İlham BAKIR yazdı —

Amed’de 1 Haziran’da bir kısa film festivali başladı. 4 Haziran’a kadar devam edecek olan festival bir kısa film festivali. Kısa kurmaca ve belgesel filmler gösteriliyor. Bütün iktidar yandaşı ulusal basının ve yereldeki iktidar yanlısı basının festivalin hayli detaylı ve yaygın haberini veriyor olması herhalde festivalin menşeine dair bir ipucu veriyordur. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği ve elbette kayyım marifetiyle gasp edilen başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Diyarbakır’da kayyım atanan tüm belediyeler bu festivalin sponsorları. Ve elbette festival için yerelden de işbirlikçiler bulunması ihmal edilmiyor. Festivalin Diyarbakır’a ait olduğunu hissettirmek için birkaç ünlümsü Diyarbakırlı oyuncu da festivalde konuk ediliyor. Yerli basından ticaret odasına, otellerden esnaf birliklerine varasıya kadar geniş bir ticaret erbabı sponsor da dahil edilmiş festival organizasyonuna.

Amed’de adı sanı hiç duyulmamış, şimdiye kadar ne bir festival yapmış, ne sinema ile ilgili bir atölye yapmış, sinemaya dair doğru dürüst bir faaliyeti olmayan isimlerin, bir sinema derneğinin Kültür Bakanlığından pek çok kayyım belediyelere kadar bütün devletin desteğini arkasına alması, yerel ve ulusal basın tarafından bu kadar propagandasının yapılması elbette festivalin niyetini de içeriğini de yapılma biçimini de çok net açık ediyor. Daha önce Türkiye’de ve başka ülkelerde pek çok festivale katılmış ve bu festivallerde hep diğer diller yanında filmin orijinal Kürtçe adı da verilmiş, bu adla gösterilmiş olan bir Kürtçe film Amed gibi bir tarihi Kürt kentinde gösterilirken örneğin bu festivalin gösterim programında sadece Türkçe adıyla yer alabiliyor. Festival programında hiç Kürtçe film adına rastlanmadığına göre büyük ihtimalle Kürtçe isimli diğer filmler de sadece Türkçe isimleri ile festivalde yer alıyorlar. Bu durum sadece festivalin niyetini ve amacını açık etmek için küçük bir örnek. Ve elbette ki festivalde Kürtçeye dair hiçbir şey olmayacak.

Daha önce bu kentte yıllarca süren film festivalleri yapıldı, film günleri düzenlendi. Sekiz defa yapılan FilmAmed Belgesel Film Festivali bölgede belgesel film adına çok tanınan ve iyi filmleri seyirci ile buluşturan, belgesel filmcileri fikir aşamasından, yapım aşamasına ve gösterimine kadar destekleyen bir festival oldu. Ve tabi ki bu festival ve gösterimler Kültür Bakanlığının, valiliğin ve basının destek ve ilgisine hiç mazhar olmadı. Elbette iyi ki mazhar olmadı, zaten bu festivalleri yapanlar da bu ilişkiyi kurmadı. Bu ilişki kurulduğunda görüleceği üzere bir film Kürtçe adı ile bile festival programında yer alamıyor.

Hayat hiçbir zaman boşluk kabul etmiyor elbette. Senin boşalttığın yerleri mutlaka birileri dolduruyor. Onca emekle yaratılan, ilmek ilmek örülmeye çalışılan festivallerin kayyım atanması sonucu belediyelerin desteğini kaybetmesi nedeniyle yapılamaz hale gelmiş olması da çok büyük bir basiretsizlik aslında. Daha baştan bu festivallerin kendi özgün örgütlenmesini yaratması, belediye desteği olmaksızın da kendini sürdürebilecek ulusal, uluslararası bir dayanışma ağı örmüş olması ve her halükarda bu festivalleri yapabilecek bir örgütlülük geliştirebilmiş olması gerekirdi. Fakat maalesef kayyım atamalarından sonra bu festivalleri yapmaya dair birkaç cılız girişimden sonra festivallerin yapılmasından vazgeçildi. Vazgeçmenin temel nedeni festivali organize edecek bir bütçenin olmaması ve filmleri kentte gösterecek salon olmaması gibi gözükse de örgütlü bir sinema yapısının bu sorunları aşması çok da güç olmasa gerekti.

Asıl neden salonsuzluk ve ekonomi değil, bir film festivalinin bir kentte direniş kültürünü, demokrasi kültürünü, kentin kültürel, sanatsal, siyasal dokusunu yaşatmada, sürdürmede ve yereli evrenselle buluşturmada sahip olduğu rolü göremeyecek bir basiretsizliğin yaşanmasındadır. Bu festivaller sadece filmlerin gösterilmesini sağlamıyor aynı zamanda Kürt sinemasının, özgür, eşit bir dünya hayal eden tüm sinemacıların filmlerini yapabilmesine de destek olmaya çalışıyordu. İşte şimdi yapılmakta olan devletin tüm olanaklarını yanına almış olan bu festival de film üretimine destek olmayı stratejik bir hedef olarak elbette önüne koymuştur. Orijinal Kürtçe adının biler yer verilmediği bir programa sahip olan bir festivalin ne tür filmlerin üretilmesine destek vereceğini varın siz düşünün.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.