Diş sökme ve kol kesme taktiği

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Şimdi Rusya askeri bakımdan zayıflatılıp ekonomik olarak çökertilirse, sonuçta günceldeki askeri konumu bertaraf edilirse, ABD yalnızca kolay yoldan Rusya engelini aşma avantajıyla kalmayacak. Çin’in askeri zayıflığını Rusya’yla ittifakla giderme politikasının yarattığı meydan okumayı da aşacak.

Ukrayna’daki savaş elbette ABD-NATO güçleri ile Rusya arasındaki emperyalist rekabet ve paylaşım savaşı. 
Fakat ABD-NATO, doğrudan askeri güçleriyle savaşa henüz dahil olmadıysa veya Ukrayna’yı uçuşa yasak bölge ilanı talebine henüz yanaşmadıysa, Rusya karşısında havlu mu attı? 
Tabii ki hayır.

Tersine, Estonya’dan Yunanistan’a askeri üsler zinciri oluşturduğuna ve nükleer dahil silahlarla ve 150 bine varan askerle bu zinciri donattığına göre, ABD-NATO, başka bir taktik izliyor. 

Ukrayna’yı 2014 Meidan faşist darbesiyle hakımiyeti altına aldı. ABD Normandiya Formatı’na katılmayarak ve Minsk anlaşmalarını uygulatmayarak Ukraynalı işbirlikçi yönetimi savaş ateşine attı. 

Sonrasında silahlandırdı. Nitekim Rus hava saldırılarına karşı Ukrayna yönetimi savunmasını bu sayede yapabiliyor. 
ABD orta menzilli nükleer silahlarda sınırlama anlaşmasını (INF) 1 şubat 2019’da tek taraflı olarak iptal etti. 

Şimdi ise İngiltere Ukrayna Özi’de (Ochakiv) acilen  askeri üs elde etti. 
ABD’den ve başta Almanya’dan olmak üzere Avrupa emperyalistlerinden silah yardımı yağıyor. Dahası 16 bin kişilik özel paralı asker  gönderiliyor. Muhtemelen paralı askerler içinde Erdoğan faşizminin vurucu güç olarak kullandığı ÖSO ve diğer politik İslamcı savaş çeteleri de yeralacak. 

ABD, ayrı güç odağı olmaya çalışan ve “NATO’nun beyin ölümü”nü ilan ederek Avrupa ordusunu kurma niyetini yeniden dillendiren Avrupalı emperyalistleri, Ukrayna savaşıyla yeniden kendi etrafında topladı. 

ABD-NATO, uzatılacak Ukrayna savaşıyla, Rusya’yı askeri olarak yıpratma ama daha çok da ekonomik-mali ambargoyla orta vadede çökertme yolunu izliyor. Ukrayna’ya silah yardımı yağdırmaya başladı. Ekonomik-mali yaptırımlar ise Rusya ekonomisini şimdiden kıskaca aldı. Uzayan süreçte Çin’le ilişki yükseltilerek bu aşılamayabilir. Çünkü sonuçta Rusya ekonomisi küresel kapitalizmin bir parçası. 

Şimdiden emperyalist analistler savaşın alacağı olası biçimler ve sonuçlarını tartışmaya başladılar. Rusya’nın sertleştireceği bir savaşla askeri bakımdan kazansa da sonuçta Ukrayna ordusunun halkı silahlı direnişe çekerek Afganistan benzeri bir çıkmaz ve ekonomik bunalımla Rusya’da halkın isyanı olasılığından, ABD-NATO güçlerinin karışacağı genişleyecek ve Çin’in baskısıyla uzlaşmaya vardırılacak olasılığa değin uzanıyor. 

Fakat her halükarda savaşın uzayacağı olasılık olarak görülüyor. Ve sonuçta askeri bakımdan zayıflayacak Rusya ekonomik bunalım girdabına girdiği ölçüde askeri bakımdan da günceldeki  gücünü  kaybedecek. Oysa son 13 yılda orta yerde Gürcistan’dan özellikle Suriye savaşı olmak üzere Ortadoğu ile Libya’ya askeri müdahalede bulunan ve savaş kazanan, süpersonik füzelerle görece üstünlük kazanan Rusya var. Uzayacak Ukrayna savaşıyla bu durum bertaraf edilerek ABD-NATO büyük bir askeri avantaj kazanacak. 
ABD, dünya hakimiyekini korumak için devasa askeri  makinasını kullanırken, hedeflediği zaferleri başlattığı savaşlarla yeterince sağlayamadı. Görece gerilemesinden yararlanan Rusya aynı zamanda ekonomik alanda meydan okuyan Çin’le ittifaka girdi. 
Şimdi Rusya askeri bakımdan zayıflatılıp ekonomik olarak çökertilirse, sonuçta günceldeki askeri konumu bertaraf edilirse, ABD yalnızca kolay yoldan Rusya engelini aşma avantajıyla kalmayacak. Çin’in askeri zayıflığını Rusya’yla ittifakla giderme politikasının yarattığı meydan okumayı da aşacak. 

Uzatılacak Ukrayna savaşı rakip Rusya’nın dişini sökme ve Çin’in sağ kolunu kesme rolünü oynayacak gibi görülüyor. 
ABD pasifikte QUAD ve AUKUS askeri paktlarını kurarak  Tayvan savaşını kışkırtma yoluyla Çin’i askeri bakımdan zirveye varmamışken zayıflatma taktiğini de izliyordu. Ukrayna savaşıyla Rusya’nın gücüne darbe vurarak dişini sökme, Çin’in sağ kolunu kesme taktiğini öne alıyor, uyguluyor.  

ABD -NATO ittifakı ile Rusya-Çin ittifakı arasında dünyayı talan etmedeki rekabetin yolaçtığı önceki ve devamla Ukrayna ve yol açacağı diğer savaşlar, halkları savaş felaketlerine boğarken, tek kurtuluş yolunun her ülkede işçi sınıfı ve ezilenlerin mücadele gücünü büyütmek olduğu bir kez daha açığa çıkıyor. Savaşa karşı mücadele her ülkede burjuvazi ve emperyalizme karşı güçleri büyütmeli, savaş kaynaklarını yenilgiye uğratmanın yolunu ilerletmeli. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.