Dokunulmazlık imtihanı

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Millet İttifakı’nın dokunulmazlık tabii ki parlamentarizmle imtihanı… Millet İttifakı, Erdoğan’ın faşist milli şef diktatörlüğüne karşı, parlamentonun iktidar bileşiminde ağırlık taşıyacağı bir rejim öneriyor.

Millet İttifakı’nın dokunulmazlık tabii ki parlamentarizmle imtihanı… Çünkü Millet İttifakı, Erdoğan’ın faşist milli şef diktatörlüğüne karşı, parlamentonun iktidar bileşiminde ağırlık taşıyacağı bir rejim öneriyor. Dahası Millet İttifakı’nın başını çeken CHP ile İYİP, ifade, basın, örgütlenme ve gösteri özgürlüğünü de kağıt üzerinde vadediyorlar. Fakat pratiğe gelince Erdoğan faşizminin HDP’ye, sosyalist partilere, hakları için mücadele edenlere saldırıları karşısında ise vaatlerinden yan çiziyorlar. 

Erdoğan faşizminin en belirgin özelliklerinden  biri, HDP şahsında seçilme ilkesini ayaklar altına almak, parlamentoyu yetkisiz kılarak yasama ve yürütme yetkisini faşist şefte toplamak oldu.  

CHP ve İYİP, diktatörün parlamentoyu devre dışı bırakan saldırganlığı karşısında laftan başka bir şey üretmedi. Programlarının amentüsü parlamentarizm olduğu halde bu saldırganlık karşısında mitingler düzenlemeye bile girişmekten kaçtılar. Oysa parlamentonun yasama yetkisini savunmak, diktatörün KHK, OHAL ve savaş ilan etme yetkisini almasına karşı mücadele etmek, amentüsü parlamentarizm olanların işi olmalıydı. 

Diktatörün HDP’yi kapatma ve vekillerin dokunulmazlığını kaldırarak zindana atma saldırısı karşısında Millet İttifakı partileri ya seslerini çıkarmıyorlar veya onay veriyorlar. 

Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer HDP’li vekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla gerçekleştirilen anayasa değişikliğinin referanduma kalmadan yapılabilmesi için diktatör Erdoğan’a bir miktar evet oyunun CHP tarafından sağlandığını unutmayacağız.

Akşener ve şimdi İYİ Partili olanların aynı tavrı takındıklarını da belirtelim. 

HDP’nin kapatılması için AYM’de açılan ve sürmekte olan davayı gayrimeşru ve  parlamentarizme karşı saldırı ilan ederek ona karşı mücadele başlatmak, güçlendirilmiş parlamentarizmi program edinen Millet İttifakı’nın işi olmalı. Çünkü parlamentarizmin olmazsa olmazı, vekilleri ve halkın oy verdiği partileri savunmaktır. 

Burjuva demokrasisinin asgarisi halkın ifade, örgütlenme ve eylem hakkını savunmaksa, parlamentarizmi vadedenler için bu hakları savunacak vekilleri ve partileri savunmak da parlamentonun namusunu korumaktır. 

Şimdi HDP’li vekil Semra Güzel için dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla McCarthy’ci faşist oyun tezgahlanıyor. Kürt Özgürlük Hareketi’nin gerillasıyla fotoğraf  üzerine fırtına koparılıyor. İYİP ve CHP, Erdoğan faşizminin bir bardak suda kopardığı fırtına ve tezgahladığı oyuna onay vereceklerini ilan ettiler. 

Hani parlamentarizmi ve demokrasiyi savunuyordunuz? Vekil Güzel’in dokunulmazlığını savunmanız, parlamentarizmi program edinen sizin göreviniz değil mi? 

Vekil Güzel’in dokunulmazlığını savunmak ve HDP’yi kapatma davasının gayrimeşrululuğunu ilan ederek düşürmek Millet İttifakı’nın partilerinin vadettikleri parlamentarizmle  imtihanlarıdır. 

Ya vekillerin, HDP’nin özgürlüğünü savunarak, bunun için mücadele ederek bu imtihandan demokrasi savunucusu olarak çıkacaklar.

Ya da diktatöre teslim olarak, onun HDP’ye, vekil Güzel’e saldırısı somutunda demokratik haklara saldırganlığına onay vererek demokrasi düşmanı olarak bu imtihandan çıkamayacak, faşizmin bataklığına batacaklar. 

Ayrıca vekil Güzel’den sonra dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke düzenlenmiş HDP’li hatta CHP’lilerin de olduğu vekiller var. Vekil Güzel’in dokunulmazlığı imtihanında demokrasiden yana tavır takınmayanlar sonraki dokunulmazlık saldırılarında da kararlı davranamazlar. HDP’nin kapatılması davasını gayrimeşru ilan ederek düşür(e)meyenler, diktatörün İstanbul Belediyesi’ne saldırını veya olası CHP’yi kapatma ve seçime girmesini yasaklama girişimini de engelleyemezler. Diktatörün tetikçisi Barlas’ın geçen günlerde faşist medyada bu olasılığı yazması tesadüf değil, nabız yoklamaydı. 

Demek ki Saray’ın HDP’li vekil Güzel’in dokunulmazlığını kaldırma ve HDP’yi kapatma saldırganlığına karşı, Millet İttifakı’nın tavrı,  program ilan ettiği parlamentarizmle imtihanı olacak. Bu imtihandan demokrasi yanlısı olarak çıkıp çıkmayacakları vadettikleri parlamentarizminin asgari demokratikliğini de belirleyecek. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.