Erdoğan’ın Miçotakis’le it dalaşı

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Erdoğan faşizmi içte kirli savaşı, Rojava, Kuzey Suriye ve Medya Savunma Alanları’nda da işgal savaşlarını yürütürken, büyük devlet şovenizmiyle halkı zehirliyor.

Erdoğan tabii ki basit it dalaşından ziyade savaşla tehdit ediyor. 

Kıbrıs etrafına savaş gemisi eşliğinde sondaj gemisini Akdeniz’e salarak savaş kundakçılığına girişmişti. 

Sonra “Mavi vatan” sloganıyla, Akdeniz’de denizaltı enerji rezervleri alanlarının paylaşım rekabetini tırmandırmaya girişti. 
2019’da Libya’nın iç savaş içindeki iki kanadından birine dayanarak Libya-Türkiye arasında büyük bir deniz alanını kapsayan “münhasır ekonomik bölge” ilan etti. Savaş gemisi eşliğinde sondaj gemisini bu alana göndererek Yunanistan’a boyun eğdirmişti ki, emperyalist Fransa’nın savaş jetleri bölgede uçmaya başladı. Erdoğan güç karşısında yelkenleri indirmek zorunda kaldı. 

Elinde Yunanistan burjuvazisiyle “kıta sahanlığı” ve adaların silahlandırılması ile insan yaşamayan kayalıklar anlaşmazlığı kalmıştı. Onu tırmandırmaya girişti. 

“Bir gece ansızın” içte kirli savaşın dışta işgalciliğin savaş sloganı haline getirildi. 

Komşu ülkelerle savaş gerginliği ve kundakçılığı, burjuvazinin milliyetçilikle halkı kendi arkasına bağlamasının temel aracı olageldi. 
Erdoğan faşizmi de bu aracı, pervasızca ve keyfice kullanıyor. İçte kirli savaşı, Rojava, Kuzey Suriye ve Medya Savunma Alanları’nda işgal savaşlarını yürütürken, büyük devlet şovenizmiyle halkı zehirliyor. 

Bu imha savaşlarında hedeflediği zaferi elde edemeyince, büyük devlet şovenizminin diğer versiyonunu, komşularla, özellikle Yunanistan burjuvazisiyle savaş versiyonunu kullanıyor. 

Miçotakis de adaları silahlandırma ve it dalaşı gösterileriyle Erdoğan’ın şovenist gerginliği tırmandırmasına karşı taraftan vesile oluyor. Arkasına Fransız emperyalist desteğini almış olmanın cesaretiyle şovenist gerginlikten kitle desteği sağlıyor. 

Erdoğan ABD’nin Rusya’yı batı Karadeniz ve güney batısından çevrelemede, Yunanistan Dedeağaç/Alexandroupoli’yi üs-silah yığınağı için kullanmasını, kendisine karşı yapılmış göstererek de şovenizmin kitle desteğini büyütme ajitasyonu yapıyor. Miçotakis’le ABD nezdinde üs verme rekabetine girişiyor. 

Bu yıl seçim sürecini de hesaba katarak Erdoğan, Rojava devrim güçlerini imha etmek ve kitle desteğini korumak için, işgali genişletmenin savaş naralarını atıp durdu. Fakat ABD ve Rusya’dan izin alamayınca, Kandil’e savaşta kimyasal kullanma ve Rojava ile Kürt topraklarında artan suikastlerle savaş kundakçılığını ABD ve Rusya’nın desteğiyle sürdürüyor. Yetmeyince Yunanistan’la it dalaşını tırmandırarak şovenist zehirlenmeyi artırıyor. 

Ancak Erdoğan Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısından döndükten sonra “kimsenin toprağında gözümüz yok” demecini verdi. Anlaşılan Yunanistan’la savaşı Avrupa emperyalistlerinin izin vermemesi nedeniyle göze alamayınca yelkenleri yeniden indirdi. 
İşçi sınıfı ve ezilenlerin kapitalizmden ve faşizmden kurtuluş mücadelesi, ezilen uluslarla da komşu ulusların halklarıyla da özgürlük içinde barış politikasını şart koşar. Bunun en tutarlı savunusu proleter enternasyonalizmidir. 

Proleter enternasyonalizm, Erdoğan faşizmin Kürt Özgürlük Hareketine, Rojava devrimine karşı işgalci ve kimyasal kullanan savaşlına karşı en kararlı direnişini gerektirir. Erdoğan’ın Türk halkını şovenist zehirlemesini bertaraf edebilir. 
Komşu ülke halklarıyla barış için dayanışma yoluyla sürekli savaş gerginliğinin ürettiği şovenist düşmanlık zehirlenmesini ortadan kaldırabilir. 

Erdoğan’ın savaş kundakçılığının da yolaçtığı yoksullaşmaya karşı mücadelede başarılar kazanabilir. 
 
ABD ile Rusya’nın Ukrayna savaşını genişletme ve taktik nükleer silahlarla tırmandırma içinde oldukları güncel koşullarda, savaş karşıtı mücadeleyi sınıf mücadelesinin önemli bileşeni olarak geliştirmek daha yaşamsal önem kazanıyor. 

işçi sınıfımız ve ezilen kesimler, somut olarak Erdoğan faşizminin Kürtler ile savaşına, işgallerine ve Yunanistan’la savaş gerginliğine karşı mücadele içinde şovenizmi püskürtebilir. Güncel mücadelesini ancak savaşa ve şovenizme karşı mücadeleyle birlikte yürütürse sınıf mücadelesinde kalıcı başarılar elde edebilir. Faşizmi ve kapitalizmi püskürterek yenilgiye götürebilir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.