Hamburg Kürt Film Festivali

İlham BAKIR yazdı —

  • Festivalin arkasında küçük fakat yaptıkları işin öneminin farkında olan gönüllü bir ekip var. Bu ekibin büyümesi festivalin de gücünü arttıracaktır. Kürt film festivallerinin nicel ve nitel olarak büyütülmesi hayati bir öneme sahiptir. 

Film festivalleri, yönetmenler için çok önemli film paylaşma platformlarıdır. Bu, sineması gelişkin, endüstrileşmiş ülkelerdeki yönetmenler için de böyledir, sineması geri kalmış, kendini var edememiş, endüstriyel sinemayla rekabet edemeyen ülkelerin yönetmenleri için de böyledir. Hatta endüstriyel sinemaya ve onun doğurduğu bir ticari aparat olarak işlev gören endüstriyel film festivallerine alternatif bir film üretim ve paylaşım yaklaşımı olan yönetmenler için de bu böyledir. Çünkü film festivallerinin seyircileri, genel seyircinin yaklaşımının dışında bir motivasyonla, bir sanat eseri ile buluşma, ondan feyz alma, entelektüel üretiminden faydalanma, estetik hazza ulaşma gibi motivasyonlarla film izlemeye gelirler. Film festivalleri aynı zamanda yönetmenler için de yönetmenliklerini, estetik üretimlerini kantara çıkardıkları, seyircinin estettik kantarında tarttıkları ve bu sayede estetik üretimlerinde yol almak için destek aldıkları platformlardır.

Kürt sineması da sinemasal üretimler arttıkça farklı şehirlerde, farklı ülkelerde festival yoluyla seyirciye ulaşma ihtiyacını yakıcı bir şekilde hissetmeye başlamıştır. Daha önceleri her yıl festival yapıldığında festivali dolduracak yeter sayıda film bulamayan sınırlı sayıdaki Kürt film festivali bugün çok sayıda farklı ülkede yapılan festivalleri dolduracak üretime sahip. Elbette nitelik açısından eleştiri getirilecek çok şey var. Fakat Kürt sinemasının pek çok olumsuz üretim koşulu düşünüldüğünde bu nicelikte üretim önemli bir başarıdır. Bugün altısı Avrupa’da biri Moskova’da, biri İstanbul’da, ikisi Başûrê Kurdistan’da olmak üzere on tane Kürt film festivali düzenleniyor. Kürt yönetmenler için, özellikle de  Rojhilatê Kurdistan ve Bakurê Kurdistan alanlarındaki film üreten yönetmenler için kendi ülkelerindeki baskı ve engellemeler yüzünden bu film festivalleri seyirci ile buluşmada çok önemli bir işlev üstleniyor.

Bu yıl on üçüncüsünü gerçekleştirmekte olan Hamburg Kürt Film Festivali de yüz binlerce Kürt’ün yaşadığı Almanya’da Kürt sineması için çok önemli bir nefes borusu işlevi görüyor. Kurdistanlı öğrenciler tarafından kurulan ve 2005 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde ve her sene daha da büyüyerek yol alan bu festival dört parça Kurdistan’dan ve diasporadan bu sene üç tane uzun metrajlı film, on iki tane kısa metrajlı film ve on bir tane belgesel filmi seyirci ile buluşturuyor. Ayrıca Ukrayna’daki savaşa ve Afganistan’daki Taliban baskısına dikkat çekmek için bu ülkelerden birer film festival programına dahil edilmiş. Çok sayıda yönetmen de festivale davetli olarak çağrılı ve film sonrası söyleşilerle seyirci ile buluşacaklar. Festival programında Kürt sinemasının konuşulacağı Veysi Altay ve Mesut Alp’in katılacağı bir panel ve çocuklar için bir tiyatro atölyesi de yer alıyor.

26 Ekim günü Mano Xelîl’in Cîran filmi ile açılışını yapan festivale katılım oldukça yoğundu. Çok sayıda Alman seyircinin festivalin açılış filmine katılması ve filmle ilgili yoğun değerlendirme ve eleştirilerde bulunmaları festivalin öne çıkan yanlarından biri. Festival komitesinden Yasir Irmak,  geçmiş yıllarda da Almanların film festivaline yoğun ilgi gösterdiğini kendilerinin de Kürtler dışındaki seyircileri festivale katmak için özel bir çaba içinde olduklarını belirtiyor. Diasporada yapılan film festivallerinin en önemli eksiği sadece Kürt seyirci ile sınırlı kalmaları. Oysa bu festivaller hem Kürt kültür ve sanatını tanıtmak hem de Kürtlerin maruz kaldıkları baskıları ve baskılara karşı verdikleri direnişi anlatmak açısından son derece önemli ve etkili platformlar.  Hamburg Kürt Film Festivali, bu özelliği nedeniyle diğer Kürt film festivallerine dikkat çeken bir örneklik ve deneyim sunuyor. Festivalin önümüzdeki yıldan itibaren bir senaryo geliştirme desteği vermeye başlayacak olması da Kürt film yapımcıları için yeni bir üretim desteği alanı açacak olması itibariyle oldukça önemli. Festivalin arkasında küçük fakat yaptıkları işin öneminin farkında olan gönüllü bir ekip var. Bu ekibin büyümesi festivalin de gücünü arttıracaktır. Kürt film festivallerinin nicel ve nitel olarak büyütülmesi ve derinleştirilmesi Kürt sineması açısından hayati bir öneme sahiptir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.