HDP birleşik halk direnişine güvenmeli

Ziya ULUSOY yazdı —

Şimdi başta HDP olmak üzere, bütün sosyalist ve demokratik güçler, hemen kendilerine gelecek sırayı beklemeden birleşik bir halk direnişiyle saldırıyı göğüslemeli. 

Diktatör ve yardakçıları HDP’nin kapatılması talimatını verdiler. Bahçeli ve Perinçek uzun süredir çemkirip duruyorlardı: “HDP kapatılsın”!

Diktatörün Garê savaşıyla birlikte HDP’nin kapatılması saldırganlığını planladığı görülüyor. Zafer müjdesi ilanı ve bine yakın HDP’liyi zindana göndermek için gözaltına alarak diktatörün başlattığı saldırı ilk adımında kursağında kaldı.

Fakat Erdoğan faşizmi zayıflığını gidermek ve faşizmi yerleştirmek için yeniden yeniden tüm demokratik güçlere saldırıyı uygulamaya koyuluyor.

Bu saldırı planı 2015’te kanlı kitlesel kırımla eğer direnişi ezebilseydi uygulanacak olanın yeniden denenmesidir.

Tabii o zaman da, şimdi de Erdoğan salamı dilim dilim yemek istiyor ki yutabilsin. İlk dilimi HDP’den başlatıyor ki, şovenizmin zehirlediklerini arkasına bağlayarak başarı kazansın. Sonra ama çok geçmeden sırayı sosyalist partiler, demokratik kitle örgütleri, Boğaziçi Ünivesitesi (BOUN) öğrencileri, işçi grevlerine getirecek. Hitler ve mafya gibi insanları “temizlemek”ten başka bir şey bilmeyen Bahçeli bu nedenle BOUN öğrencilerine tehditi, geçici olarak yumuşattı.

Faşizmin kara mizahı şu ki, diktatör, HDP’den başlatarak yeni karanlık saldırısıyla aynı gün “insan hakları eylem planını” açıklayacak kadar yüzsüz ve yalancı.

Şimdi başta HDP olmak üzere, bütün sosyalist ve demokratik güçler, hemen kendilerine gelecek sırayı beklemeden birleşik bir halk direnişiyle saldırıyı göğüslemeli.

Grevdeki işçi ve sendikalar sendika-parti-dernek hakkı engellenemez şiarını yükseltmeli. Direnişteki öğrenci diktatörün kayyım rektörüne karşı mücadelesinde demokratik örgütlenme hakkı için diğer demokratik güçlerle birleşmeli.

Erdoğan faşizmine geri adım attıran kadın hareketi birleşik direnişte gücüyle ve kararlılığıyla yerini almalı.

HDP, sosyalist partiler ve tüm demokratik güçlerle birleşik direnişi örgütlemek için şimdiden çalışmaya başlamalı. Bütün sosyalist ve demokratik parti, dernek, meslek birlikleri ve kurumları yönetici ve üyelerini ortak direnişi başlatmak için ikna etmeli.

Mahalle mahalle, kent kent, okul okul, işyeri işyeri, bütün üyelerini ve HDP dostalarını kitle çalışmasına seferber etmeli. Faşizmin sürek avını, amacını ve HDP’nin tüm demokratik güçlerle birlikte direnmek istediğini kitle çalışmasının konusu yapmalı. Birleşik direniş için halkla birlikte tartışarak eylemleri örgütlemeli.

“HDP’ye, sendikama, derneğime, partime dokunma” döviz ve kokartlarıyla küçük ve yaygın, her tarafta yapılabilecek eylemler olabilir. Yaygın halk toplantıları olabilir. 8 Mart ve Newroz’u büyük kitlesel antifaşist direnişe dönüştürmek olabilir. Sonra “HDP’me dokunma” mitingleri olabilir.

HDP ve sosyalist partiler ve demokratik kurumlar, yalnızca özgüçleri ve halk seferberliğine güvenebilir.

Millet İttifakı diktatörün rejimine alternatif olarak “güçlendirilmiş parlamenter” rejimi program yapmış olmasına rağmen HDP ve vekillerini savunmaktan kaçınacak kadar tutarsız ve yüreksiz. Parlamentoculuğu savunurken bile süt dökmüş kedi misali utangaçça kem küm ediyor.

Kılıçdaroğlu “bu dikta rejimlerinde olur” demekle yetinip hiçbirşey yapmamayı tercih ediyor. Karamollaoğlu sürek avına katılmadığını söylemekle yetiniyor. Asena Meral Akşener, yargının Erdoğan’ın tetikçiliğini yaptığını bile bile fezlekesine bakarız diyerek, sürek avını destekleyeceğini ilan ediyor.

HDP, 50 yıllık mücadelede kazanılmış örgütlenme hakkını korumak için, tutarsız burjuva muhalefete bel bağlayamaz, bel bağlamamalıdır. Erbakan methiyeleri yapacağına halkı direnişe katmanın çalışmasını yapmak tek tutarlı demokratik yoldur.

Ya Erdoğan faşizmi sürek avında HDP’den başlayarak bütün sosyalist ve demokratik kurumları kapatmada karanlık zaferini kazanacak. Ya da başta HDP olmak üzere sosyalist ve demokratik bütün güçler birleşik halk direnişini örerek, geliştirerek, Erdoğan faşizmini püskürtecek!

Birleşik halk direnişi işçi sınıfı ve halklarımıza özgürlük yolunu açacak, Erdoğan faşizmini tarihin çöplüğüne göndermek için geniş potansiyeli harekete geçirecektir. Bu, HDP’nin, sosyalist ve demokratik güçlerin, an’daki tarihsel görevidir, onurudur. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.