İslamcı terör, batı ve tanrının lütfu

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Crocus katliamcılarından ikisi Türkiye’ye geldiklerine göre, Erdoğan faşizmi de bu katliamda suç ortağı. IŞİD’in ve İslamcıların destek üssü olarak Türkiye’yi değerlendirmeleri, Suriye savaşında onları kullanan Erdoğan faşizminin verdiği imkan.

Moskova-Crocus City Hall saldırısını IŞİD-H üstlendi.

Gerçi FSB’nin 1999’da Moskova apartman katliamlarını, Putin’in seçilmesi ve 2. Çeçen savaşını başlatmak için kitlesel destek amacıyla provakasyonu gibi sicili de var.

Ama yakalanan Crocus katliamcıları İslamcı. Çeçenistan, Suriye ve Libya’da, Rusya ve müttefikleyle bir savaş içinde oldular. IŞİD veya başka İslamcı militanların sivil katliamı gerçekleştirmeleri bunun doğal sonucu.

Fakat olayların örgüsü bununla sınırlı değil. Ajnad el-Kavkaz (İdlib’de savaşan İslamcı Çeçen bir grup ve Erdoğan’dan destek görmüş) komutanı Abdul Hakim el-Şişani (Rustam Magomedoviç Azhiev) 2022’den bu yana Ukrayna saflarında savaşan İçkerya taburunun başında. Önceki röportajlarında, Suriye’de hava savaşında Rus askerleriyle doğrudan savaş imkanı olmadığı için Ukrayna’da savaşa geçtiğini ve Çeçen gönüllüler toplayarak Çeçenistan’da savaşa hazırlayacağını vurguluyordu. Rustam Azhiev’in bu bakış açısıyla İslamcı militanları Rusya’da sivil katliam dahil değişik askeri eylemlere seferber edeceği anlaşılır. Bunun için Orta Asya ve Kafkasya ülkeleri İslamcılarının geniş sayılabilecek kitle desteği ve militan kaynağı sağlayacağı ve sağladığı da gerçek.

Savaş delisi Ukrayna yönetiminin bu faaliyeti teşvik edip destek vereceği yüksek olasılık. Zaten kendisi de Rusya içinde suikastler düzenliyor, düzenletiyor da.

ABD’nin önceden muhtemel eylemler nedeniyle uyarması, Crocus katliamına ilişkin istihbarata sahip olduğunu ama Putin yönetimi ve FSB’nin, savaş kazanımları kibriyle ciddiye almadığı anlaşılıyor. “Özel askeri harekatı” savaşa dönüştürme dönemecindeyken yol vermiş olması varsayılabilir ama Putin’in ve savaşın güncel yüksek kitle desteği bu ihtimali zayıflatıyor.

Böyle olsa da, Putin’in Crocus katliamını  "Tanrı’nın lütfu" olarak değerlendireceği, Peskov’la yakın zamanda dile getirdiği  "fiilen savaş halindeyiz" e geçeceği anlaşılıyor.

Macron’nun AB ülke yöneticilerine  "Ukrayna’ya asker gönderelim" önerisi, Alman yöneticileri arasında "Taurus füzelerini Ukrayna’ya verelim" eğiliminin hakim hale geliyor olması, ABD’nin Ukrayna’ya yüklü ekonomik yardım paketlerinin devamını savaşın devamı şartına bağlanması, İngiltere ve Almanya yönetimlerinin daha önce İstanbul uzlaşmasının anlaşmaya dönüşmesini engellemeleri, Rusya’nın tavrıyla birleştiğinde savaşın bir miktar daha tırmanacağı görülüyor.

Batılı emperyalistler, savaşı yıpratma savaşı olarak sürdürme yanlıları. Ukrayna yönetimi de aynı çizgide. İstifa eden eski genelkurmay başkanı Zalujni- neonazi güçleri desteklemesine rağmen- askeri yenilgiyi görerek ateşkes politikasına geçtiği için istifa etmek zorunda kaldıysa savaş biraz şiddetlenecek ve Rusya’nın kısmi yeni zafer(ler)ine yol açacak.

ABD- ateşkesi tartışmasına rağmen- finansman yükünü AB devletlerine yükleyerek savaşın sürmesinden yana. Trump seçilirse belki savaşı mevcut saha durumuna uygun ateşkes-anlaşmayla sona erdirebilir. Fakat kesin değil.

Rusya taktik nükleer silah tehditini kullanageldi. Resmen de "savaş"a dönüştürerek, belki Harkov’u almayı deneyecek ama bunları kullanarak mevcut toprak kazanımı ve ilhakını anlaşmayla sona erdirmeyi avantaj olarak görüyor. Ekonomisi bitmeyen/dünya paylaşım savaşına dönüşecek bir savaşı taşımaya elverişli değil.

Batılı emperyalistler, Gazze savaşında destekledikleri siyonist savaş makinasını, Suriye’ye yönelterek Rusya’nın savaş cephesini çoğaltarak yıpratma savaşını yayabilirler.

Crocus katliamcılarından ikisi Türkiye’ye geldiklerine göre, Erdoğan faşizmi de bu katliamda suç ortağı. IŞİD’in ve İslamcıların destek üssü olarak Türkiye’yi değerlendirmeleri, Suriye savaşında onları kullanan Erdoğan faşizminin verdiği imkan. Bu imkanı Crocus katliamcılarını yöneten ve eğiten kesime de veriyor. Rustam Achiev ve savaşçılarının Ukrayna’ya geçişini sağlayan Erdoğan faşizminin desteği. Erdoğan yeniden Batı emperyalist kampına kendisini ispatlama zamanında İslamcılara bu desteği bilinçlice veriyor.

Bugün artan savaşlar yeniden emperyalist paylaşım savaşına giden tırmanışı gösteriyor. Savaş kudurganlarının ihtiyatlarına rağmen yaydıkları savaş kıvılcımları dünya çapındaki savaşı tutuşturabilir. İnsanlığı öncekilerden daha büyük yıkımın cehennemine atabilir.

Cehennemi yıkımı engelemenin güvencesi, emek ve barış hareketinin komünist ve demokratik güçlerini büyütmektir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.