Kitle eylemi ve seçim

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Kürt halkının Newrozlar ve belediye seçim şamarı Türk halkına, faşizme ve sömürgeciliğe şovenist desteği çekin, demokratik ve toplumsal amaçlarınız doğrultusunda mücadelenize yönelin mesajı veriyor.

8 Mart ve Newroz kitlesel eylemleri bu yıl yerel seçim sürecine denk geldi. Erdoğan, Ramazan ayını kullanmak istedi. Kitlesel geçecek eylemleri yeterince önemsemedi. Fakat diktatörün düşündüğünün tersine Newroz Kurdistan ve Türkiye’nin çok sayıda kentinde yaygınca ve kitlesel geçti. Kitleselliği geçen yıla göre artış gösterdi. Kürt halkı, Erdoğan’ın sömürgeci vahşeti, işgalci savaşları karşısında teslim olmayacağını ve Kürt ulusal özgürlük mücadelesinin saflarında olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Erdoğan, Çöktürme planıyla kurduğu İslamcı-Türkçü faşizmini, Netanyahu’nun Gazze’de yaptığının bir benzeri şeklinde Kürt ve devrimci düşmanı terör ve savaşla sürdürme, dahası kalıcılaştırma politikası izliyor.

Kürt halkının Newroz’da yaygınca ve daha cesurca safını geniş kitleleriyle, ulusal özgürlük mücadelesinde belirlemesi, sonuçlarını iki bakımdan muhtemelen gösterecek. Kurdistan gerillasına daha fazla akışa ve serhildanlara giden yolda kitle militanlığı eylemlerini yeniden yükseltmeye bu etki yansıyacak. 

Güncelde belediye seçiminde de etkisini gösterecek. Kurdistan belediyelerinin sömürgeci gasptan bir süre de olsa geri alınmasını yüksek destekle sağlayacak. Seçimde yükselen kitle desteği Kürt halkının ulusal demokratik çizgide istikrarlı yürüyeceğini, şamarını sömürgeci kayyımlara ve sahibi Erdoğan’a vuracağını gösteriyor. Ayrıca Kürt halkının Newrozlar ve belediye seçim şamarı Türk halkına, faşizme ve sömürgeciliğe şovenist desteği çekin, demokratik ve toplumsal amaçlarınız doğrultusunda mücadelenize yönelin mesajı veriyor.

Bu yıl gerçekleşen 8 Mart kitlesel eylemleri belediye seçimini etkileyecek bir rolü muhtemelen oynamayacak veya çok az etkisi olacak. Ancak bu 8 Mart faşizm karşısında eylem koyabilme cesaretiydi. Kısa ve yerel dalgalar halinde patlak veren ekonomik -sendikal işçi eylemleriyle birlikte   işçi sınıfı ve diğer emekçilerin kitlesel eylemleri yaygınlaştırmalarına cesaret veriyor, ivme kazandırıyor.

8 Mart eylemlerinin eksikliği, kadın işçi kitlelerinin katılımının neredeyse olmaması ve kadın hareketinin işçi kadın kitlelerini mücadelelere seferber etmeye önem vermemesindendir. Feminist hareket esasen eğitimli küçük burjuva kadınlara dayanıyor ve kitleselliği belirli bir sınırda patinaj yaparak pörsüyecek duruma kendisini kendi eliyle çekiyor. Ama aynı zamanda komünist ve devrimci kadın hareketi de kadın işçi kitlelerini mücadelelere seferber etmeye yönelmiyor veya başaramıyor. Kitlesel sınırlılıkla patinaj yaparak kötürümleşiyor.

Seçim kitlelerin eğilimini yansıtır, bu önemsiz değildir. Seçim çalışması propaganda-ajitasyon ve kitle bağları kurma çalışmasıdır ve bu daha önemlidir. Fakat kitle eylemleri, seçim çalışmalarından çok daha önemlidir.

Grev, siyasi grev, genel grev ve genel direniş işçi ve ezilen kitlelerin mücadeleler içinde eğitilmelerinin ırmağını oluşturur. Gazi ve Gezi gibi ayaklanmalar ise kitlelerin ve kadroların özgüvenini yükselten, daha şiddetli ayaklanmaların provaları. Boykot ve okul işgalleri öğrenci gençlik kitleleri için aynı işlevi görür. Kurdistan’da en şiddetli eylem gerilla savaşı olduysa, kepenk kapatma, kitle militanlığı ve serhildanlar daha geniş kitleleri eğitmenin ve mücadeleye katmanın araçları, geçmişte şehir ele geçirme denemeleri ise genel silahlı ayaklanma provaları oldu.

Vurgulamak istediğimiz kitle eylemleri her zaman seçim çalışmasından daha önemlidir, seçim çalışması kitle eylemlerini geliştirme hedefine tabi ele alınırsa amaca hizmet eder.

Erdoğan faşizminin önü seçimsiz yıllar. Güney ve Batı Kurdistan’da kalıcı işgali genişletme ve fiili ilhak savaşını ilan etti. Güvendiği ise militarist gücü/yüksek teknik silahları/kuralsız savaş ve şovenizmde birleşen kitle desteği. İsrail Siyonizm’inin Gazze soykırımından cesaret alarak kuralsız savaşın daha saldırgan aşamasını başlatacağını höykürdü.

Fakat Kürt Özgürlük Hareketi, genel karargah komutanının demeciyle yüksek teknikli ölüm aracı SİHA’ları düşürdüğünü ilan etti. 

Umduğu zaferi elde edemeyen Erdoğan, “son aşama” dediği seferde, öncesine göre daha fazla başarısız olacak.

Devrimci hareket kitle eylemleri ve militanlığını geliştirmeyi örmeli, Erdoğan faşizminin kirli ve kanlı savaşının kitle desteğini kırmalı, gerilla direnişinin kayıp verdirmeyi yükseltmesini değerlendirerek faşizmi yıkma yolunda hamle yapabilmelidir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.