Kobanê davası turnusoldur

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Kobanê davası yalnızca kimin hangi safta olduğunun turnusolu olmakla bırakılmamalı. Faşizme karşı demokratik mücadelenin geliştirilip geliştirilememesinin de turnusoluna dönüştürülmeli.

Kobanê, Rojava devrimini kuşatan Erdoğan faşizmi ve IŞİD ve diğer İslamcı/Türkçü çetelere karşı devrimi savunmanın kader savaşının verildiği yer.

Erdoğan IŞİD ve kendisinin zaferini ilan etmek için sabırsızlıkla gün sayıyordu. “Kobanê düştü düşecek” demecini vererek IŞİD’in kazanacağından emin biçimde sevincini ilan etti.

6-8 Ekim 2014 serhildanı Kobanê direnişini desteklemek için Kürt gençliğinin başkaldırısıydı.

Yasal alanda bütün demokratik ve sosyalist partiler Kobanê’de Rojava devriminin kader özsavunmasını desteklediler. 6-8 Ekim serhildanıyla aynı cephede yeraldılar.

Kobanê özsavunması aynı zamanda kimin ne olduğuna dair turnusol işlevi gördü. Erdoğan IŞİD’in zaferini kendi zaferi olarak gördüğü için askeri ve lojistik desteğini seferber etti. Polisini ve Hüdapar’ı da Kobanê serhildanına girişen Kürt gençliğinin üzerine saldı.

Erdoğan polisi ve Hüdapar aracılığıyla 45’e yakın Kürt gencini öldürdü. Kürt gençliği çatışmanın doğası gereği kendisini savunurken birkaç Hüdapar’lıyı öldürdü elbette.

Erdoğan uzun süre “Yasin Börü” ajitasyonu yaptı. Ardından HDP ve yöneticilerini Kobanê serhildanının sorumlusu olmakla “suçladı”. Yetinmedi serhildanda kendisinin öldürme suçunu da HDP ve Eşbaşkanlarına yüklemeye kalkıştı. “Siz Kobanê’ye destek çağrısı yaptığınız için Kürt gençleri serhildana kalkıştı. Onları öldürsem de suçlusu ben değilim, Kobanê’ye destek çağrısı yapan sizlersiniz” mantığını sergiledi. Şovenist kitleye benimsetti de.

Bu mantığa göre Netenyahu da “Filistinlilere soykırımı yapsam da sorumlusu ben değilim, sorumlusu eylem yaparak soykırım yapmama sebep olan Hamas’tır” diyebilir.

Erdoğan faşizmi HDP Eşbaşkanlarını, vekillerini, belediye başkanlarını, yöneticilerini hapiste daha uzun süre tutmak için Kobanê davası açtı ve ağır cezalar verecek.

Kobanê davası da kimin ne olduğunun turnusolu.

HDP Eşbaşkanları partilerini savundular, faşizmin suçlarını sergileyerek meydan okudular.

HDP yöneticileri ve vekilleri de savunmalarını aynı çizgide kararlılıkla yaptılar.

Erdoğan-Bahçeli çetesi HDP’lilerin en ağır cezayla hapsedilmelerini istiyor, bu nedenle  Kobanê davasını kurdu, faşizmin zindan politikasını kendi yasalarını bile takmadan uyguluyor.

Bütün demokratik güçler de Kobanê davasında HDP’ye ve HDP’lilere sahip çıkarak Erdoğan-Bahçeli çetesinin faşist saldırganlığını geri püskürtmeli, Kobanê’yi destekleme eylemlerinde Erdoğan faşizminin suçlarını sergilemeli, yargılanması gereken Erdoğan’dır fikrinin halklarda etkin olmasını sağlamalıdır.

Faşizm kindar ve intikamcıdır. Erdoğan-Bahçeli çetesi bu intikamcılığı Kobanê davasında da Gezi davasında da sergiliyor. Her iki dava da faşizme karşı mücadelenin önemli sınavıdırlar. Bu davalar faşizme karşı mücadelenin halk tarafından savunulan mevzileri haline getirilebilirse faşizmi yıkmak gerektiği bilincinin yükselmesini sağlarlar.

Bu nedenle her iki davada ve tabii devam etmekte olan HDP- Kobanê davasında, her demokratik ve sosyalist parti, sendika, kitle örgütü faşizmin kendilerine de yöneltilmiş bir faşist saldırganlık görmeli. HDP ve HDP’lilere destek vermeli, her kitle eyleminde bir ses de HDP’lileri desteklemek için yükseltmeli.

Kobanê davasında Erdoğan-Bahçeli çetesi istediğine ulaşırsa sıra diğer demokratik ve sosyalist parti ve kitle örgütlerine gelecek. Tersine Erdoğan-Bahçeli çetesi Kobanê davasında geri püskürtülürse demokratik mevziler ve olanakların gelişmesinin önünü açan rolü olacak. Faşizme karşı mücadelede halklar daha özgüvenli ve cesaretli olacak.

Hakları için mücadele eden emekçiler de,  Kobanê davasında HDP’lilere destek isteği ve bilinci yaratılabilirse faşizme karşı mücadele bilinci geliştirilebilir. Erdoğan-Bahçeli çetesinin hapsederek korkutma silahı kırılabilir.

Kobanê davası yalnızca kimin hangi safta olduğunun turnusolu olmakla bırakılmamalı. Faşizme karşı demokratik mücadelenin geliştirilip geliştirilememesinin de turnusoluna dönüştürülmeli.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.