Prostat kanseri

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • İdrar yapma ile ilgili problemler, menide veya idrarda kan, sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları prostat kanseri belirtileri arasındadır.

Prostat kanseri erkeklerde görülen en sık kanser türüdür. Her altı erkekten bir tanesi prostat kanserine yakalanmaktadır. Kansere bağlı olarak görülen ölümlerde prostat kanseri ikinci sırada yer almaktadır. Bundan dolayı 40 yaşından sonra her erkeğin yılda bir kez üroloji doktoruna gitmesi önerilmektedir. Çünkü prostat kanseri genellikle ileri evrelere kadar belirti vermeyebilir.

İdrar yapma ile ilgili problemler, menide veya idrarda kan, sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları prostat kanseri belirtileri arasındadır. İdrar yapma ile ilgili sorunlar; idrar yapamama, idrar yapmaya başlama ya da durdurmada zorlanma, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, idrar akımında zayıflama, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma şeklinde olabilir. Bu belirtiler kanser dışı nedenlere (prostat büyümesi, enfeksiyon gibi) de bağlı olabilir.

Prostat kanserinin kesin nedeni bilinmediğinden günümüzde bir çok vakada hastalığın oluşmasını engellemek mümkün değildir. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar, diyet ve yaşam şekli değişiklikleri ile prostat kanseri riskinin azaltılabileceğini göstermektedir.

Üroloji doktoru rektal muayenede prostatın dış yüzeyinde tümör açısından şüpheli herhangi bir düzensizlik ya da sertlik olup olmadığını kontrol etmektedir. Bunun yanısıra prostata özgün bir madde olarak kanda ölçümü mümkün olan PSA testi de yapılmaktadır. PSA prostat bezinden salınan ve spermin sıvılaşmasını sağlayan bir enzimdir. PSA’nın yüksek oluşu kanser tanısı anlamına gelmez. Pankreas ve tükürük bezleri de çok düşük bir miktarda PSA salgılamaktadır. Yine iyi huylu prostat büyümelerde ve prostat iltihaplarında da PSA yükselmesi görülmektedir. Prostat kanseri tanısı konulan hastaların dörtte birinde ise PSA düzeyi normaldir. Bu durumlarda teşhis parmakla muayenede saptanan düzensizlik ve sertlik ile konulmaktadır.

Kanser türüne ve dağılımına göre cerrahi tedavi, gerektiğinde radiyasyon (ışın) tedavisi veya kemoterapi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi ya açık ameliyat ya da laparaskopi ile yapılmaktadır. Robot yardımlı prostat ameliyatı da sık kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Son yıllarda olan HIFU (Yüksek Yoğunlukla Odaklanmış Ultrason Dalgaları) adlı metod gittikçe yaygınlaşmaktadır.  HIFU metodu yan etkileri bakımından daha haffiftir. Bazı prostat kanseri hastaların kemoterapiye de ihtiyacı vardır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.