Mesane kanseri

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • İdrarın sıkça yapılması, idrarın kesintisiz bırakılamaması, idrar miktarında azalma, halsizlik, kilo kayıbı, sırt ve kalça ağrısı da mesane kanserinin belirtileri arasındadır.

Mesaneye sidik torbası da denilir. Mesane böbreklerin ürettiği idrarın depolandığı ve kasılma ile dışarıya verildiği organdır. Organın iç yüzeyi belli bir hücre tabakasıyla örtülüdür. Bu hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması ve sağlam dokulara yerleşmesi kansere yol açmaktadır.

Mesane kanserinin erkeklerde gelişme riski kadınlara oranla dört kat daha fazladır. 50 yaş üstü erkeklerde mesane kanseri riski daha yüksektir. Sigara kullanımı mesane kanserinin en büyük risk faktörüdür. Sigara kullananların kanser riski 2-6 kat daha fazladır. Bazı organik kimyasallar ve boya gibi maddeler de mesane kanser riskini arttırmaktadır. Bu özellikle bahs ettiğim maddeleri sık kullanan meslek grupları için bir risk faktörüdür. Sıkça idrar yolları enfeksiyonu geçiren insanlarda mesane kanseri riski biraz daha yüksektir.

İdrarda ağrısız kanama mesane kanserinin en sık görülen belirtisidir. Bu kanama göz ile görülmeyebilir. İdrar esnasında yanma veya ağrı da görülebilir. İdrarın sıkça yapılması, idrarın kesintisiz bırakılamaması, idrar miktarında azalma, halsizlik, kilo kayıbı, sırt ve kalça ağrısı da mesane kanserinin belirtileri arasındadır.

Hasta öyküsü ve fiziki muayenenin yanısıra tanı için en önemli tahlil sistoskopidir, yani mesane torbasının kameralı şekilde görüntülenmesidir. Kanserin yayılıp yayılmadığını tespit etmek için ek tetkikler de gereklidir.

Yapılan tetkikler sonucu hastalığın evresi belirlenmektedir. Tedavi de evreye göre yapılmaktadır. Mesanenin alınmak zorunda olduğu vakalarda yeni bir mesane yerleştiriliyor veya bağırsak kullanılarak bir kese yapılıyor. Kemoterapi ve ışın tedavisi de gerekli olabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.