Yüz felci

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Yüz felci; kafa travması, beyin damarları tıkanıklığı, baş veya boyun tümörleri, yüz sinirinde zedelenme gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir.

Yüz felci Tıp dilinde fasiyal paraliz olarak adlandırılır. Sinir hasarına bağlı olarak yüz mimik kaslarında hareket kaybına yüz felci denilir. Fasiyal sinir lifleri yüzdeki mimik kaslarına beyinden uyarı getirir.

Yüz felci aniden ortaya çıkabilir, ancak belli bir zaman dilimi içerisinde aşamalı olarak da gelişebilir. Yüz felci tek taraflı veya yüzün iki tarafında görülebilir. Yüz felci geçirenlerde yüz kasları zayıf veya sarkık görünebilir.

Sebebe göre felç kısa sürede geçer veya uzun bir süre devam edebilir. Yüz felci; kafa travması, beyin damarları tıkanıklığı, baş veya boyun tümörleri, yüz sinirinde zedelenme gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir.

Belirtiler de sebebe göre değişebilir. Etkilenen tarafta alın kırıştırma ve göz kırpma kontrolünün kaybı, gözyaşının azalması, ağzın sarkması, istemsiz kas hareketleri, tat duyusunun değişmesi, aşırı salya üretimi, konuşma bozukluğu, sese karşı aşırı duyarlılık, baş ağrısı, çene bölgesinde ağrı ve kulak ağrısı sık görülen belirtilerdir. Baş dönmesi, görme ve denge problemleri, havale, kafa karışıklığı ve kollarda veya bacaklarda kuvvet azalması da görülebilir. 

Yüz felci tanısı için hastanın kaş kaldırma, gülümseme, göz kırpma, kaşları çatma gibi mimikler yapmasını isteyerek kas hareketleri değerlendirilir. Ayırıcı tanı için elektromiyografi (kasların ve onları kontrol eden sinirlerin sağlığını kontrol eden test), MR gibi görüntüleme tetkikleri ve kan testleri yapılabilir. Testler yardımıyla yüz felcinin nedeni tespit edilmeye çalışılır.

Tedavi ise yüz felcinin nedenine göre yapılır. Göz kapağının tamamen kapanması mümkün olmadığı için yapay gözyaşı kullanılmalıdır. Ayrıca fizik tedavi uygulamaları kasların güçlendirilmesine ve kalıcı hasarı önlemeye yardımcı olabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.