Psödokrup

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Psödokrup kendini çoğu zaman geceleri gösterir ve tipik bir öksürük ile tanınır. Çocuğun her nefes alıp verişinde ıslık çalar gibi veya tıslar gibi sesler duyulmaktadır.

Bu aylarda çocuklarda sıkça psödokrup görülmektedir. 

Bu hastalık kavramı, gırtlak bölgesindeki tükürük bezleri ile ses tellerinin iltihaplanması ve buna bağlı olarak solunum yollarında şiddetli nefes darlığına yol açabilen kısmi tıkanıklık oluşması anlamına gelmektedir.
Psödokrup kendini çoğu zaman geceleri gösterir ve tipik bir öksürük (havlar tarzda) ile tanınır. Çocuğun her nefes alıp verişinde ıslık çalar gibi veya tıslar gibi sesler duyulmaktadır. Bu sesler, solunan havanın akciğerlere giderken gırtlakta daralan ses yarığıyla temas etmesinden kaynaklanmaktadır.

Çoğu zaman virüslerin sebep olduğu bu iltihaplanmada gırtlaktaki, özellikle ses telleri bölümü şiddetle şişmektedir. Solunan hava akciğerlere giderken ses tellerinin arasından geçmek zorundadır ve böyle bir durumda nefes almak büyük oranda zorlaşmaktadır.

Balgamın dışarıya atılması da daralan nefes yolları nedeni ile de zorlaştırılmaktadır. Psödokrup genel olarak küçük çocuklarda görülmektedir (6 aylıktan 3 yaşına kadar). Bu yaşlardaki çocukların büyüme çağında olmalarından dolayı gırtlaktan daha küçük olup gırtlaktaki iltihaplanması ve şişmesi halinde nefes yolları çok daha kolay kapanabilemektedir. Fakat bu hastalık büyük çocuklarda da (10 yaşına kadar) oluşabilir. Bu çocuklarda ise gırtlak yeterince büyük olduğundan, şişme durumunda dahi yeterli nefes geçebilmektedir. Bu yaşlarda psödokrup sadece az veya çok ses kısıklığı olarak kendisini belli eder.

Ebeveynlerin sakin hareket etmesi oldukça önemlidir. Böylece çocuk anne/babanın korktuğu hissine kapılmaz. Çünkü korku hissi çok çabuk çocuğa geçebilir. İlk önce çocuğu mümkün olduğunca artık ağlamayacak şekilde sakinleştirmek gerekir. Çocuğu kaldırıp kucağa almak faydalıdır. Çünkü yatma pozisyonuna kıyasla böyle çocuk çok daha rahat nefes alabilmektedir. Bu pozisyonda çocuk için nemli havayı alabilmesi önemlidir. Bunun için çocuğu kalın giydirip onunla birlikte nemli gece havasına gitmek, örneğin balkona veya terasa çıkarak, sağlanamlıdır.

Şişkinliği azaltmak icin çocuğun boğazının ön tarafına soğuk su ile nemlendirilmiş bir bez konulabilinir.
Şişkinliğinin giderilmesinde Kortison fitilleri kendini kanıtlamıştır. Bazı anne babalar yan etkilerinden korktukları için bu ilaçlara karşı çekinceli davranmaktadır. Fakat kısa zamanda yaşam kurtarıcı olabilir ve çok kısa bir süre için (1-2 gün) verildiğinden dolayı yan etkiler beklenmemektedir.

Ağır durumlarda, özellikle acil boğulma tehlikesi olduğunda, çocuğun hastahaneye götürülmesi önemlidir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.