Rojava konferansı ve umuda dair yeni çehreler

Selim FERAT yazdı —

  • "Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî gibi Rojava’da işgal edilen bölgelerin özgürleştirilmesi için" mücadeleyi büyüteceklerini not eden Şoreş’in "savaşta esas terörist Türk devletidir" tesbitini değerli bir not olarak aktarmak istiyorum…

Enternasyonalist birinci Rojava Konferansının akabinde YPG komutanı Nesrin Abdullah, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Lind tarafından karşılandı.

Konferans günlerinde Rojava’da Heseke’deki  Newroz kutlamalarına ABD Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Temsilcisi Pearl katılmıştı. Newroz ateşini yakan Kürdistan’lı Komutan Mazlum Abdi, ABD’li Pearl oldu. Rojava ile çıkarları çakışan Batı dünyasının koalisyon komutanları ve askerlerinin kutlamalara katılması hiç de sürpriz olmadı.

Koalisyon ortaklarının Rojava Konseyleri’nin devletler nezdinde tanınması konusunda kararlı olup olmayacakları sorusuna verilecek cevap, "muğlak."

Muğlak olmayan, kararlı duruşta olanları, umutlu çehreleri, resim kareleri aramaya koyuluyorum.

Rojava Enternasyonalist Konferansının Abdullah Öcalan, Rosa Luxemburg, Ho Şi Minh, Che Guevera, Deniz Gezmiş ve Latin Amerika’dan isimsiz bir gerilla siluetini bir resim karesine yerleştirmesi, enternasyonalist davet için atılan sembolik bir adımdı.

Rojava devrimi derken; toplumsal yürüyüşün geçmişinde Asya Abdullah, Salıh Muslim, Mazlum Ebdi, Aldar Xelil, Eyşe Hiso ve daha birçok mücadele insanını tanıyorduk.

Rojava Konferansıyla birlikte, daha önce isimlerini duyduğum iki yeni simayla karşılaşıyorum. 

Biri Zeryan Berxwedan. İtalya’dan dinamik bir devrimci. Adı, Rojava devriminde yaşamını mücadeleye adayan bir savaşçının bıraktığı miras. 

27 farklı dilin konuşulduğu konferansın öne çıkardığı çehrelerinden.

Zeryan, Rojava konferansının kendi ülkesi İtalya için de bir ilham kaynağı olacağını vurguluyor.

Zeryan ilk kez dünyanın farlı yerlerinden bu kadar yoldaşla karşılaştığının altını çiziyor.

Toplumları "ezen ve öldüren" bir dünya sisteminin "ötesine geçmek ve başka bir şey yaratmak için dünyada daha güçlü bir birlik" öngördüğü hedef.

Sempatik bulduğum ve yüksekte tuttuğum görüşü, konferansı aynı zamanda çok duygusal bulması.

Bu da kafanın yanında, konferansta kalbin gücünü de gösteriyor. 

"Rojava devriminin enerjisi ve ideolojisini", İtalya’ya taşımak gibi, romantizme dayalı bir hayalinin olması Zeryan’ı coşkulu ve sempatik bir devrimci kılıyor.

O’nun büyük oranda desteklediğim ve Rojava devriminin gücüne yüklenecek ortak görüşümüz: "Yeni bir toplum için yeni umut ve sosyal örgütlenme yöntemi" olmasıdır. 

Zeryan Rojava’ya atfen "Enternasyonalizmde kadınlar hem ideolojik hem de pratik olarak öncü olabilir" görüşüyle,  bu deneyimde kanıtlanmış bir hipotezden güç alıyor. 

"Her ezilen halkın acısını ortak acı olarak hissetmek" gibi bir duygunun, dünya insanları, ülkeleri ve sınırlarını ortadan kaldırabilecek bir ütopya olarak gören bu genç ve dinamik kadın devrimci, Rojava devrimi için unutulmayacak notlar düşmüş oldu.

İkinci Çehre, Şoreş Ronahi, Almanya’da doğmuş. Kürtçesi mükemmel. 

Net ve berrak konuşuyor: "Kürdistan devrimini kriminalize ve marjinalleştirerek terörize etmek isteyen uluslararası konsepti boşa çıkarmak" gibi bir idealinin olmasını ve böylece yüksekteki bir çıtayı aşağıya çekmek istemesini, başarısızlığı kabul etmeyen bir adım olarak not ediyorum.

Şoreş, konferansın hazırlık komitesinden. Konuşmasında aynı zamanda Gençlik Hareketi’nin Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu belirtiyor. 

Realist. Tüm dünyayı temsil eden bir oluşumun olmadığını belirttikten sonra, sorulan bir soruya cevaben, Latin Amerika’dan Kuzey Amerika’ya, Ortadoğu’dan batı Avrupa’ya kadar birçok ülkeden enternasyonalistin konferansa katıldığını aktarıyor. 

Kürdistan devrimini aynı zamanda "insanlığın devrimi" olarak görmesi bana, tüm yapıtlarını "dünya insanlığına miras" olarak bırakan Tolstoy’un duruşunu hatırlattı. 

"Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî gibi Rojava’da işgal edilen bölgelerin özgürleştirilmesi için" mücadeleyi büyüteceklerini not eden Şoreş’in "savaşta esas terörist Türk devletidir" tesbitini değerli bir not olarak aktarmak istiyorum…  

İtalyan kadın devrimci Zeryan ve  Almanya’dan Şoreş.

Gururla yükseltmek istediğim dinamik iki genç!

Selimferat@web.de 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.