Newroz’da yeniden kararlılık

Ziya ULUSOY yazdı —

  • İmralı ve F tiplerinin yıkılması, mücadelenin fiili özgürlükler yaratması dahil daha fazla kazanımlar bu atılımlarla sağlanacak, faşizmin yenilgisi daha çok yakınlaştırılacak.

Bakur’da bu Newroz, Kürt halkının özgürlük mücadelesine desteğinin yeniden daha kararlı hale geldiğini gösterdi. 
Amed ve İstanbul’daki katılımının yüksekliğinin moral ve özgüven artırıcı, kitlesel mücadeleyi geliştirici rolü önümüzdeki süreçte görülecek. 

Faşist sömürgeciliğin saflarında ise tersini yaratacaktır. 
Faşist sömürgecilik çöktürme planından başlatarak, soykırımcı saldırılar ve işgalci savaşlarla Kürt Özgürlük Mücadelesini imha etmeyi amaçladı. Unutmayalım Sri Lanka modeli manşetleri ve demeçleriyle faşist basın ve yöneticiler, Tamil ulusal özgürlük mücadelesine yapılanın benzerini hedeflediklerini açık açık dile getirmişlerdi. 

Kürt Özgürlük Hareketi(KÖH) devrimci ve komünist hareketle ittifak içinde eşsiz bir direniş sergileyerek faşist sömürgeciliğin uğursuz zaferini engelledi. Daha önemlisi de İslamcı -Türkçü faşizmin amaçladığı kalıcılığı yenilgiye uğrattı. Erdoğan faşizmini yenilgiye götürecek temeli bu gerçektir. 

Bakur, Rojava ve Medya Savunma Alanlarında ağır bedeller ödenerek verilen bu mücadele sürecinde, Kürt halkı bir düzeyde çekingenliğe uğratılabildi. Geçmiş Kürt isyanlarının soykırımla karşılanmasının bu kez kentlerde yaşanacağı endişesi ve burjuva /emperyalist birleşik gericiliğin Kürt düşmanlığını yükseltmesi, kazanma umudunun zayıflatması, bu çekingenliği yarattı. 
2015’ten sonraki her Newroz, aynı zamanda Kürt halkının mücadeleye kitlesel desteğinin tasfiye edilip edilmediğinin faşizm açısından, Kürt halkının mücadeleyle ilişkisinin devrimci hareket açısından barometresi rolünü oynadı. 

2016’dan 2022’ye Newrozlar, ilkin çekingenlikle karışık biçimde başlayarak sonra daha özgüvenli ve kitleselliğin arttığı katılımla halkın mücadeleden ve KÖH’den yana iradesini açıkladığı kitlesel bayramlar oldu. 

Erdoğan-Bahçeli çetesinin zalim hırsını, ulusalcıların ve burjuva muhalefet Millet İttifakının Erdoğan arkasında sıralanarak leş kargası tavrını sarsan bir gösterge oldu. Tabii liberal baykuşların kara haberi önceden veren uğursuz uyarılarını da boşa çıkardı.
Devrimci ve antifaşist hareket açısından faşizmi yenilgiye uğratacak yolda umut, özgüven ve kararlılık tazeledi. Emekçi sol içindeki sosyal şovenlerin Kürt hareketine çamurlu salvosunun ise yanılgısını gösterdi. 

Umudu kazanıma dönüştürmek için, devrimci hareketin aynı zamanda yeni koşullarda işçi sınıfı ve ezilenlerin kitlesel mücadelesinin yükselişini de örgütlemesi gerekir. 

Bu yılın başında ayağa kalkmaya başlayan işçi kitle hareketinini geliştirmek, faşizme direnen kadın hareketini işçi-emekçi kadın kitleleri içinde yükseltmek, öğrenci hareketinin faşizme direnişini ve kapitalist yoksullaştırmaya karşı başlattığı mücadelesini yaygınlaştırmak, bu mücadeleler içinde komünist, devrimci ve antifaşist hareketi örgütsel güç olarak büyütmek, başarı için tutulması gereken yoldur. 

Karşıdevrim, bu kez de burjuva restorasyon kanadını, onun parlamenter gericiliği halka demokrasi diye satacak yöntemini öne çıkarabilir. İşçi sınıfı ve halklarımız nezdinde alternatif göstererek, ağır bedeller ödenerek elde edilen mevzileri sönümlendirme yöntemini öne çıkarabilir. 

Ayrıca vurgulamak gerekir ki, emperyalist kısmi paylaşım savaşlarının temposunu artırdığı güncel koşullar, burjuva milliyetçilerin halk kitlelerini kendi çıkarları arkasına daha kolayca sürükleme atmosferi yaratıyor. Erdoğan faşizminin ve burjuva rakibinin, bu atmosferi  işçi ve ezilenlerin bağımsız mücadelesinin büyütülmesine karşı kullanacağı aşikar. 

Newroz’un esinlendirdiği kararlılık ve umutluluk, yeni kitlesel mücadeleleri büyütmede değerlendirilebildiği ölçüde, bu mücadeleler içinde sosyalist, devrimci ve emekçi sol hareket örgütsel olarak da kitlesel bakımdan da güçlenecek, burjuva kanatlardan bağımsız kendi yolunda atılımlar da sağlayacak. 
 

İmralı ve F tiplerinin yıkılması, mücadelenin fiili özgürlükler yaratması dahil daha fazla kazanımlar bu atılımlarla sağlanacak, faşizmin yenilgisi daha çok yakınlaştırılacak. 
Newroz’un aydınlattığı bu devrimci yolun ışığı daha çok olsun! 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.