- Alerji yaratan madde çok düşük dozajda ve sulandırılmış biçimde verilecek (derinin altına iğne yapılarak) vücudun tepkisi azaltılır.
Alerji yaratan maddeden uzak durmak alerjiyi önlemenin en kolay yoludur. Bu her zaman mümkün değil, ki çoğu zaman mantıklı da değildir. Özellikle alerjinin hayati tehlike yaratma durumu mevcutsa, örneğin arı sokmasında erken tedavi gereklidir. İlaç tedavisi genelde sırf kısa bir dönem için etkili olmaktadır ve yan etkileri bulunmaktadır.
Hiposensitizasyon vücudu alerji yaratan maddeye / maddelere karşı alıştırma tedavisini tarif eder. Tedavi vücudun alerjik tepkisini ya tamamen ortadan kaldırmayı ya da en azından olabildiğince azaltmayı hedeflemektedir.
Alerji yaratan madde çok düşük dozajda ve sulandırılmış biçimde verilecek (derinin altına iğne yapılarak) vücudun tepkisi azaltılır. Dozaj belli aralıklarla gittikçe yükseltilir. İğne genelde kolun üst tarafına yapılır. İğnenin yapıldığı yerde kızarıklık veya karıncalanma görülebilir. İğne yapıldıktan sonra hasta 30 dakika doktor / sağlık çalışanı gözetimi altında kalması gerekiyor. Çünkü vücudun hayati tehlikeye gidecek kadar ağır alerjik tepki yaratması da mümkün. Bu durumda yoğun bakım tedavisi gerekli olabilir.
Belli alerjik maddelerde tedavi damla veya hap ile de mümkün.
Hiposensitizasyon uzun süreli etkisi olan tedavi biçimidir. Bu tedavi alerjik maddeden uzak durmanın veya ilaçlar ile tedavinin mümkün olmayışı durumunda uygulanır.
Tedavi süresi alerjiye yol açan maddeye ve tedavinin etki gücüne bağlı. Örneğin arı sokmasından kaynaklı alerjilerde tedavi 3-5 yıl sürebilir. Tedavinin etkili olması birçok faktöre bağlı: hastalığın süresi ve ağırlığı, alerji yaratan madde, hastanın yaşı. Hasta ne kadar genç olursa tedavi o kadar etkili olur. Tek bir maddenin alerji yaratıyor olması da tedavinin başarı şansını yükseltir.
paylaş
Dersim DAĞDEVİREN yazıları
Glokom
16 Şubat
Kortizon'un yan etkileri
9 Şubat
Kortizon
2 Şubat
Sinüzit
26 Ocak
Kan sayımı
19 Ocak
Alkol bağımlılığın tedavisi
12 Ocak
2022'de sağlık alanında öne çıkanlar
29 Aralık
Alkol bağımlılığının zararları
22 Aralık
Alkol bağımlılığı
15 Aralık
Tremor
8 Aralık
Alerji
24 Kasım
RSV enfeksiyonu
17 Kasım
Psödokrup
10 Kasım
Grip
3 Kasım
Kimyasal silahlar
20 Ekim
Kalpte üfürüm
13 Ekim
Zona hastalığı
6 Ekim