Devrimin esen rüzgarı

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Sakine Diyarbakır zindanında işkenceci Esat’a meydan okumanın ve dağlarda, kentlerde esmeye devam eden Kürdistan kadın devriminin simgesidir.
  • Şimdi Sakine’lerin devrimci rüzgarını, Türkiye metropollerinde Erdoğan faşizmine karşı işçi sınıfı ve halkların direnişini yükselterek, faşizmi yenilgiye götürerek sürdürmek, güncel ve onurlu görev.

Sakine-Fidan-Leyla yoldaşları yitirişimizin 9.yıldönümü. 

Başında Erdoğan’ın bulunduğu sömürgeciler, Kürt Özgürlük Hareketi’nin (KÖH) üç kadın yönetici ve kadrosunu katletti.

Erdoğan-Gülen ittifakının yönettiği sömürgeci devlet, Sakine’yi PKK’nin simgesi olarak hedef aldı ve yanındakilerle birlikte katletti.

2013 görüşme masası sürecinin başlangıcıydı.

Amaç, bu süreç başladığında bile faşist sömürgeciliğin Kürt Özgürlük Hareketini ateş altında tutacağı gözdağını PKK’ye vermekti.

Erdoğan emir vererek Roboskî katliamını bir yıl önce  gerçekleştirmişti. O zaman hedefi Kürdistan Özgürlük Hareketinin destek ve katılımcısı Kürt halkını yıldırıcı devlet terörüyle teslim almaktı.

Muhtemelen "Çöktürme Planı"nı o zaman başlatmayı hesaplıyordu. Çünkü 2009’da barış için Habur’dan gelen PKK’lileri karşılama tam bir barış serhildanına dönüşmüş, Erdoğan ve kirli savaşçı çeteleri Kürt halkının demokratik barış şölenine karşı yeniden saldırıları başlatmıştı.

Fakat sayın Öcalan’ın barış görüşmelerinde ısrarı ve bu politikanın halklarda yarattığı etki "Çöktürme" stratejisinin o zaman başlatılmasını önledi.

Yeni bir dönemi açarken Erdoğan ve Gülencilerin yönetimindeki sömürgecilik, Paris katliamıyla Öcalan’a ve PKK’ye gözdağı vermeye çalıştı.

Paris katliamına karşı Kürt halkı sadece Avrupa sahasında değil, Amed ve Dersim’de devasa kitlesellikle uğurlama törenlerine akarak tepki gösterdi. Amed’deki yaklaşık 700 binlik   uğurlamada, Kürt yaşlılarının sessiz gözyaşları ve buzlu yolda Bağlar semti yoksul Kürt kız çocuklarının çıplak ayakla, naylon terliklerle Sakine’leri uğurlamaya sonuna kadar katılımı, halkın önderlerine sahiplenişinin sadeliğini ve kararlılığını simgeliyordu.

Sakine Diyarbakır zindanında işkenceci Esat’a meydan okumanın ve dağlarda, kentlerde esmeye devam eden Kürdistan kadın devriminin simgesidir.

Kürt halkı sade ve sitemsiz duygusuyla Sakine ve yoldaşlarını sahiplendi ve uğurlamaya akışıyla Erdoğan-Gülen çetesine, sömürgecilere görkemli tepkisini gösterdi.

Bu görkemli demokratik serhildan ve barış görüşmeleri süreci, Gezi ayaklanmasının zeminini hazırlayarak Türk halkının da ayağa kalkmasına yolu açtı.

Sakine ve yoldaşlarının kalleşçe katlinin başındaki tetikçi İ.Hakkı Musa sömürgeci devletin Brüksel büyükelçisi ve MİT müsteşar yardımcısıydı. Katilliği ödüllendirilerek uzun süre  Paris Büyükelçisi  yapıldı.

Fransız devleti Sakine ve yoldaşlarının katlinde Erdoğan rejimiyle suç ortaklığını mahkeme sürecinde bilgi ve belgeleri saklayarak da sürdürdü. KÖH’ün devrimci niteliğine karşı emperyalistlerle Türk sömürgeci devletinin suç ortaklığının sınıf karekteri kendisini gösterdi.

Şoven ve sosyal şoven çevrelerin Kürdistan Özgürlük Hareketine karşı kara propagandası bu gerçeğin üzerini örtmek için sürekli kılınıyor.

Sakine ve yoldaşlarının katledişinin yıldönümü Kürdistan devriminde ve enternasyonal mücadelede Rosa’ların katledilişinin yıldönümüne benzer bir anma-mücadele günü olarak yerleşti. Devrime katkısını sürdürüyor. Her 9 Ocak Berlin ve Paris kitlesel gösterileri birlikte halkların devriminin günü olarak sürecek.

Sakine ve yoldaşları devrimin rüzgarı olarak esmeye devam ediyorlar.

Erdoğan faşizminin soykırımcı saldırı ve işgalci savaşlarla  Kürdistan devrimini Kuzey’de, Rojava’da ve Kandil’de ezme saldırları aynı zamanda rejimi toplumsal düzeyde tahkim etme amacına sahip.

KÜrdistan Özgürlük Hareketinin kahramanca ve ağır bedellerle direnişi bu işlevin gerçekleşmesini bozguna uğrattı.

Sakine’lerin esen devrimci rüzgarı bu direnişte de yaşadı ve devam edecek.

Şimdi Sakine’lerin devrimci rüzgarını, Türkiye metropollerinde Erdoğan faşizmine karşı işçi sınıfı ve halkların direnişini yükselterek, faşizmi yenilgiye götürerek sürdürmek, güncel ve onurlu görev.

Sakine ve yoldaşlarını Rosa ve yoldaşları gibi her 9 Ocak’ta anarak, Alman ve Türk karşı devrimininin katilliğini protesto eylemlerini büyüterek devrimlerin harcı yapmak devrimin onurlu görevi.

"O büyük gün"de, Kürdistan devriminin, birleşik devrimin ve her devrimin zafer gününde de Sakine ve yoldaşları devrimin rüzgarı olarak esmeye devam edecekler.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.