Faşizmin HDP’ye kudurganlığı

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Erdoğan faşizminin, HDP, sosyalist ve demokratik güçlere zindan ve çalışma kapatma saldırısı halk direnişiyle püskürtülebilir, püskürtülmelidir. Direnişin bu etabına Newroz’a geniş kitle seferberliğiyle başlangıç yapılarak diktatöre yanıt verilmeli. 

Erdoğan-Bahçeli-Ergenekon faşist ittifakı, HDP’ye saldırısına kapatma davasını ekledi.

Anlaşılan Garê savaşının da içinde yeraldığı saldırı planının bir parçası. Garê savaşının olası zaferiyle köpürteceği şovenizmle HDP’yi ve ardından diğer demokratik, devrimci, sosyalist parti, meslek birliği ve sendikaları kapatma avı başlatacaktı.

Garê’de yenildi. Fakat saldırı planını devam ettiriyor. Çünkü eriyen kitle desteğinin yolaçtığı zayıflığı ancak demokratik güçlere saldırarak telafi etmek ve faşizmin uğursuz zaferini sağlamak istiyor.

Yeniden yeniden saldırıyla faşist şeflik rejimini kalıcı kılmak istiyor.

Erdoğan faşizmi, direnişi yenemeyince ve HDP’yi zindan saldırısıyla kötürümleştiremediği ve boyun eğdiremediği için şimdi kapatmayla sonuç almaya çalışıyor. Bütün demokratik ve sosyalist güçlere yasak ve zindan saldırısını deniyor.

“Güçlendirilmiş parlamenterizm” programıyla ortaya çıkan burjuva muhalefetin tavrı utanç verici. Devrimci hareket zaten başka bir şey beklemiyordu. Ama faşizme karşı olan milyonlar burjuva muhalefetin olası seçim kazanımıyla faşizmden kolayca kurtulma beklentisi içindeydi. Bu beklentiye ve parlamentoculuk savunusuna göre utanç verici bir teslimiyetçilikle diktatörün saldırısı karşısında direnen HDP’li vekilleri bırakarak kaçtılar. Kılıçdaroğlu “partileri halk kapatır” lafzıyla yetindi. Asena Meral Akşener anlaşılan HDP ve sosyalist partilere saldırıda diktatörle kolkola yürüyecek. Diğerleri de utangaçça ve sessizce saldırıyı seyredecek.

Fakat unutulmasın ki, diktatör, devrimci ve demokratik güçleri zindana atmayı, yasaklamayı başarırsa sıra burjuva muhalefetin kendisine de gelir. Diktatörün “yerli ve milli muhalefeti biz tesis edeceğiz” höykürmesinin başka bir anlamı yok.

Burjuva muhalefet halkta kolaycı ve yanlış beklenti yaratarak ama diktatöre teslim olarak gerçekte faşizmin zafer kazanmasını kolaylaştırıyor.

İşçiler, kadınlar, Kürt halkı çalışmanın hedefi olmalı. Burjuva partiler muhatap alınarak faşizmin kudurganlığının önüne barikat örülemeyeceği hayatın gerçeği tarafından defalarca kanıtlanıyor.

Erdoğan faşizminin, HDP, sosyalist ve demokratik güçlere zindan ve çalışma kapatma saldırısı halk direnişiyle püskürtülebilir, püskürtülmelidir. Bu mücadele, faşizmin mi halk demokrasisinin mi zafer kazanacağı mücadelesidir. Sosyalist ve demokratik güçler çalışma özgürlüğünü yarım yüzyıllık mücadeleyle kazandılar. Eli kanlı diktatöre kolayca asla yedirmemeliler.

Geçmiş dönemde HDP Eşbaşkanları, vekilleri, belediye başkanları zindana atılırken direnişin büyütülmesindeki eksiklikler bugünkü mücadeleyle telafi edilmelidir.

HDP’ye eğilim duyan oy veren milyonlar bu direnişin içine ve etrafına seferber edilebilmelidir. Kent kent, mahalle mahalle, ilçe ilçe, HDP kitlesi direnişe katılabilmelidir.

HDP, sosyalist ve demokratik tüm güçler, saldırının tüm demokratik güçlere olduğu/olacağı bilinciyle, omuz omuza mücadele etmelidir.

Partiler, sendika ve meslek birliklerinin demokratik direniş cephesi halka faşizmin saldırısını ve direnişin amaçlarını yoğun, yaygın ajitasyon çalışmasıyla işe başlamalı.

AYM’deki sözümona yargılama Erdoğan faşizmini yargılamaya dönüştürülmeli.

Direnişin biçimlerini halkla tartışarak şekillendirmeli. Vekillerin parlamentoda oturma eyleminden, HDP ve saldırıya uğrayacak her kurumun binaları önünde protestoya, mitinglerden, grev ve genel direnişe uzanacak süreç örülmeli.

Direnişin bu etabına Newroz’a geniş kitle seferberliğiyle başlangıç yapılarak diktatöre yanıt verilmeli.

Boğaziçi öğrencilerinin direnişinden, işçi grevlerine, “Faşizmi Yeneceğiz, Özgürlüğü Kazanacağız” kampanyasına, kadınların eyleminden HDP’lilerin direnişine, tüm mücadeleler Erdoğan faşizminin saldırısına karşı direniş içinde birleşmeli.

Bu direnişe enternasyonal alandan dayanışma eylemleri elbette katkı sağlamalı.

Direniş faşizme meydan okumadır. Fedakarca olacak. Faşizmin kudurganlığının nasıl püskürtüleceğini göstererek milyonların mücadele alanına akmasının ve faşizmi yenmenin yolunu açacaktır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.