Kimyasal silahlar

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Toksik maddeler ağır yarlanmayı veya ölümü hedeflemektedir. Bu maddeler dört ana gruba ayrılır. Klor, iperit vb kimyasallar da toksik maddeler içerisinde bir grup oluşturuyor. Bir de hidrojen sülfür, siyanitler gibi kana bulaşan ve bir çok sistemi etkileyen zehirli maddeler vardır. 

18 Ekim'de yayınlanan görüntüler dehşet vericidir. Bundan yola çıkarak kimyasal silahlara / maddelere göz atalım. 

Kimyasal silahlar devletler tarafından savaşta kullanmak için üretilir. Toksik maddeler, etkisiz hale getiren maddeler ve ateş / duman oluşturan maddeler vardır. Bunların yanı sıra sanayi için üretilen ve ölümcül olabilen maddeler de vardır. Chlor bu maddelerin başını çekmektedir. Sorun, bu maddeyi kullanan devletler sanayi alanda kullanıyoruz iddiasında bulunup suç istediklerini gizlemeye çalışıyor. 

Toksik maddeler ağır yarlanmayı veya ölümü hedeflemektedir. Bu maddeler dört ana gruba ayrılır. Kabarcıklar yaratan maddeler vardır. Zehirli hardal gazı bunların başında gelmektedir. Bu maddeler şiddetli ağrıya yol açmaktadır. Kabarcıklara yol açan maddelerin bir kısmı solunum yollarına da etki ediyor. Sarin ve tabun gibi sinir sistemini hedefleyen maddeler ise sinir hücreleri arasında veya sinir hücreleri ile başka tür hücreler arasında iletişimi sağlayan ve nörotransmiter olarak adlandırılan maddeleri etkiliyor. Solunum yollarını etkileyen klor, iperit vb kimyasallar da toksik maddeler içerisinde bir grup oluşturuyor. Bir de hidrojen sülfür, siyanitler gibi sistemik zehirli maddeler vardır. Bunlar doğrudan kana bulaşıyor ve birçok organ sistemini etkiliyor. 

Etkisiz hale getiren maddeler geçişi süre icin etkisiz kılma amaçlı kullanılmaktadır. Uyuşturucular ve huzursuzluğa karşı kullanılan maddeler bunların başını çekiyor. 

Ateş veya duman oluşturan maddeler ışık yaratmak için, yani hedefi etiketlemek için kullanılır. Bu maddeler yanık yaralarına da yol açabilir. 

Çok önemli iki nokta ve bir çağrı ile yazımı sonlandırmak istiyorum: Kimyasal maddeler kokulu veya kokusuz olabiliyor. Bazı maddelere çiçek veya parfüm kokusu süsü veriliyor. Açık alanda kesin olarak öldürücü olmayan maddeler kapalı ortamlarda öldürücü olabiliyor. 
Kürt hekimleri bu konuda acilen birleşerek devreye girmesi gerekiyor. Bu vahşete seyirci kalmak meslek etiğine ters düşüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.