Linç

Selim FERAT yazdı —

  • Politik linç bir nefret suçudur. Fincancı’nın tutuklanmasının arka planında, Erdoğan rejiminin nefret ettiği Kürtler var. Türkiye’de politik linçe yol açan suç, Türk Tabipler Birliği Başkanı Rasime Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasıyla, yeniden  başlatılmış oldu.

Sosyolojik tanımlamada, linç (yargılama olmadan insani cezalandırma) ifadesi "keyfi ve acımasız barış yargıcı olarak bilinen Charles Lynch’a (linç)" dayanıyor. 

Linç, kamuoyuna göre yeterince ağır bir şekilde cezalandırılmayan bir suç işlendikten hemen sonra, kendiliğinden gündeme girer. 

Son politik linç girişimi, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Rasime Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasıyla başladı.
Bu gelişme, Kürt gerillalara karşı güney Kurdistan‘da kimyasal silahların kullanılmasıyla yakından ilgili bir girişimdi.
Kimyasal silahların kullanılması, insan ruhunu tehdit eden, olağanüstü bir tahammülsüzlüğe işaret eder.
Atom silahlarının kullanılması, şuuru ve yaşamı ne kadar yok edici bir etkiye sahipse, kimyasal silahların kullanılması da olaya komşu insan topluluklarını tehdit eden, beklenmedik reaksiyonlara yol açacak etkiye sahip, insani varoluşu tehdit eden bir etkiye sahip.

Kimyasal silah kullanmak, çaresizliğin son perdesi.

Egemen biri için yolun sonu gelmişse, egemenlik makamı tehdit altındaysa, çaresizlik içinde kimyasal "çare" olarak devreye sokulur.

Erdoğan’ın gelecek seçimleri kaybetmesi ihtimalinin büyük olması, tansiyonu yükseltti ve gerillalara karşı kimyasal silahların kullanılması, Türk devletinin 99. Kuruluş yıldönümünün birinci tarihi kazası oldu.

Başûrê Kurdistan’da kullanılan kimyasal silahlar geri tepmeye başlayınca, linç gündeme girdi.

Linç, tehdit eden sosyal krizler (savaş ve devrim) döneminde gündeme damgasını vurur.

Kimyasal silahların kullanılmasına karşı Kuzey Kurdistan, Rojava başta olmak üzere, Avrupa ülkelerindeki protesto eylemleri, Tayyip’li Türkiye’nin Kürtlere karşı yasak silah kullandığını dünyaya duyurdu.

Bunun Türkiye’de duyulmasını engellemek istediler.

Erdoğan, Türk Tabipler Birliği’nden bir açıklama geleceğini biliyordu. Öyle de oldu.

Erdoğan yargıya bir şekilde talimat verdi ve: 
"TTB başkanıyla ilgili yargı harekete geçmiştir. Gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin değişmesini sağlayacağız. Böyle bir şahsın adı Türk’le başlayan kurumun başında olması milletimizin tüm fertlerini rahatsız ettiğine inanıyorum" dedi. 
Fincancı‘nın: "Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki bu yasaklanmış silahların çatışmalarda kullanıldığını da görüyoruz" açıklaması, Erdoğan’ın nefret suçu işlemesine neden oldu. 
Politik linç bir nefret suçudur. 

Fincancı’nın tutuklanmasının arka planında, Erdoğan rejiminin nefret ettiği Kürtler var. Türkiye’de politik linçe yol açan suç, Türk Tabipler Birliği Başkanı Rasime Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasıyla, yeniden  başlatılmış oldu.
Böylesi suçlar aslında "nefret yasaları" kapsamında cezalandırılması gereken suçlardır.

Erdoğan aslında nefret suçundan yargılanacak adam.

Kürtler dışında başka bir güç Erdoğan’ın yargılamasını şimdilik öngörmediğine göre, uluslararası alanda sadece tepkiler var.

Fincancı’nın tutuklanması Berlin Tabipler Birliği Başkanı Peter Bobbert tarafından kınandı:
“Bizim bakış açımıza göre ifade özgürlüğü korunmalıdır. Tutuklama temel insan haklarını ihlal ediyor. Tıbbi meslektaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz”.

Hamburg Tabipler Birliği Başkanı Dr. Perdam Emami, İran (güvenlik güçleri protesto yapan tabiplere karşı gaz bombası kullanmıştı) ve Türkiye’de tabiplere karşı devlet şiddetini protesto eden: “Her iki ülkede de Cenevre Taahhüdü uyarınca mesleklerini vicdani bir şekilde icra eden tıp meslektaşlarına siyasi baskı uygulanıyor… İran ve Türkiye'deki güvenlik güçlerinin bu eyleminin arkasında ne olduğu bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır" açıklamasıyla, İran ve Türkiye’deki egemenlerin müşterek kaderine de işaret etmiş oldu.

Geriye kalan ve gelecekle ilgili resim karesi: sol  eliyle zafer işareti yapan, güler yüzlü Şebnem Korur Fincancı.

Selimferat@web.de

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.