Öcalan’ın dönüşü

Selim FERAT yazdı —

  • Nereden bakarsanız bakın, Öcalan’ın geri dönüşü, ilk çıkışı 1973’ten yarım yüz yıl sonra gerçekleşebilecek büyük ihtimaller arasında; bekleyenler için, 50 yıllık tecrübelerin birikimiyle, sürpriz yeni bir buluşma olacak…
  • Kolonizatörlerin kolonileştirilenlerin dilinden anlamalarının mümkün olmayacağından hareket edersek: Sonuçta, Öcalan’ın dilinin çevirisini yapanlar, onunla çeyrek yüzyılı aşkın, fiziken birlikte olan yoldaşları oldular.

"Özgürlük İçin Hukukçular Derneği" Öcalan’ın bu yılki doğum gününün kutlanmasından birkaç gün önce, tecrit koşullarının sonuçlandırılmasını talep etti.

İmralı F Tipi ada hapishanesinin kapatılmasını talep eden dernek, çağrısını cumhurbaşkanlığı adaylarına yapmış.

Öcalan’ın İmralı’da tutukluluğunun neredeyse çeyrek asır ötesindeyiz.

Doğum günü olan 4 Nisan 1949’dan bu yana neredeyse üç çeyrek asır geçti.

İlk örgütlenme formasyonu olarak, Kürdistan İşçi Partisi fikrinin şekillendiği, Çubuk barajı kıyısındaki toplantıyı (Newroz 1973) baz alırsak, bu süreden sonra yarım asır.

Doğumundan ilk örgütlenme düşüncesini açıkladığı 73 yılına kadar, çeyrek asırlık bir zaman geçmiş.

Bunları neden yazıyorum?

Öcalan’ın yaşamını zaman açısından küçük bir analiz cetveline yatırdığınızda, köklü değişimler için, bir asrın en az çeyreğini baz almalısınız.

Bunun da bir tesadüf olmadığını düşünüyorum.

Bundan sonra başlayacak çeyrek asırlık bir dönem için, yeniden bir değişimin olabilceğini, "Öcalan’ın Özgürlüğü" için devam, edegelen kampanyalardan öğreniyoruz.

YJA Star gerillalarından Zilan Aydın’ın: "Önderliğimiz 25 yıldır en ağır koşullarda, İmralı tecrit sisteminde tutulmaktadır.  Önderliğimizi fiziken özgürleştirme iddiasındayız. Medya Savunma Alanlarında büyük bir direniş var. Bu yüzyılda özgürlüğü kesinleştirme mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz" açılamasını, örgüt biyografisinin devamı olarak algılamak sadece bir anlamda doğru.

Çünkü politik nüfus olarak değerlendirdiğimiz, ulus kavramı aynı zamanda, militan nüfusu da kapsamaktadır.

Militanların köklerinin dağlarda olmasının altını çizen gerilla savaşçıları, bu köklerin en azından Cizre Newrozu’ndan itibaren kentlere yayıldığını bizden daha iyi not etmişlerdir.

12 Mayıs 2005'te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Öcalan aleyhindeki yargılamayı adil olmayan bir yargılama olarak nitelendirdikten bu yana, mevcut uluslararası hukuka göre Öcalan, hukuksuz bir biçimde tutuklu bulundurulmaktadır.

Böyle olunca da, irrasyonel olarak adlandırılabilecek bu tutukluluk halini rasyonel olarak anlamanın mümkün olmadığı hipotezi pek de sıra dışı değil.

Öcalan Türk devleti tarafından rehin tutulmaktadır tezini isabetli bir tesbit olarak görüyorum.

Buna rağmen, fiziki şartlar temel alınırsa, Öcalan kartını en etkin kullanma imkanına sahip olan, Türk devleti, Öcalan’ın belini bükemedi.

Tecrit şartları temel alınırsa, çeyrek asırlık bir tutukluluk süreci, felsefik olarak, Öcalan ile örgütü arasındaki köprülerin dinamitlenmesini mümkün kılmadı.

Kolonizatörlerin kolonileştirilenlerin dilinden anlamalarının mümkün olmayacağından hareket edersek:

Sonuçta, Öcalan’ın dilinin çevirisini yapanlar, onunla çeyrek yüzyılı aşkın, fiziken birlikte olan yoldaşları oldular.

Ve aktüel durum da:

Kurdistan’ın sosyal ve ulusal kurtuluşu, Öcalan’ın özgürlüğü olacaktır görüşü revaçta.

Ancak, Öcalan’ın Kurdistan ve Türkiye’deki ve giderek Ortadoğu’daki toplumlarla özgür iletişim kurmasının şartları, mutlak kurtuluş öncesinde de mümkün olabilir.

Bakın Kobanê’de Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için 100 ağaç dikenlerden biri, Sêran İlçe Meclisi Eş Başkanı Lutfiye Silêman: "Tecridi sonlandırmak ve Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlamak için elimizden geleni yapacağız” diyor.

Ve son bir not: Öcalan’ın bu yılki doğum yıldönümünde,  Agirî'nin Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinde tarihi İshakpaşa Sarayı'nın bulunduğu alana DBP, HDP ve TJA tarafından fidan dikildi.

Nereden bakarsanız bakın, Öcalan’ın geri dönüşü, ilk çıkışı 1973’ten yarım yüz yıl sonra gerçekleşebilecek büyük ihtimaller arasında; bekleyenler için, 50 yıllık tecrübelerin birikimiyle, sürpriz yeni bir buluşma olacak…

Selimferat@web.de

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.