Osteoporozun tedavisi

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Osteoporozu önlemek ve tedavi etmek amacıyla en fazla tercih edilen ve en etkin olan ilaçlar bisfosfonatlardır. Bu ilaçlar kemik kaybını etkili biçimde azaltarak kırık riskini azaltırlar.

Osteoporoz tedavisinin esas amacı kırık gelişimini önlemektir. Kalsiyum ve D vitamininin günlük kullanımı tedavinin ilk basamağıdır. Buna ilaveten osteoporoz ilaçları kullanımı önerilmektedir.

Osteoporozu önlemek ve tedavi etmek amacıyla en fazla tercih edilen ve en etkin olan ilaçlar bisfosfonatlardır. Bu ilaçlar kemik kaybını etkili biçimde azaltarak kırık riskini azaltırlar. Bifosfonatların bir çok şeşidi vardır. Bazı ilaçlar günlük veya haftalık kullanılan tabletler, bazıları ise ayda bir kullanılan tabletlerdir. Üç ayda bir veya yılda bir kez serum olarak verilen bifosfonatlar da vardır. Bu ilaçların hepsiyle mutlaka günlük önerilen dozda kalsiyum ve D vitamini de alınmalıdır. Günlük yeterince kalsiyum ve D vitamini alınmadığında hem osteoporoz tedavisi etkisini göstermez, hem de kişide kalsiyum düşüklüğüne bağlı krampların gelişmesine neden olurlar. Hormon tedavisi de etkilidir. Fakat kullanılan östrojen / progesteron hormonları meme kanseri ve kan pıhtılaşmasına yol açabilecek damar tıkanıklığı riskinde artışa neden olur. Bunların dışında da farklı ilaçlar bulunmaktadır. Bunlar nadiren kullanıldığı için işlemiyeceğim. 

Yaşam tarzında değişiklik yaparak osteoporozun önlenmesi mümkündür. Beslenmeyle veya dışardan destekle yeterince kalsiyum alınması önemlidir (kabaca günde 1000-1200mg; yaşa bağlı değişir; menopoz sonrası ve 70 yaş üstü erkeklerde günde 1200-1500mg). Yeterince D vitamini (400-880 IU/gün) kullanımı da önemlidir; bu yaşa ve kandaki D vitamini ölçümüne bağlıdır. Menopoz sonrası ve erkeklerde 70 yaş sonrası ihtiyaç günde 880-1000 IU arasındadır. Sigara kullanılmamalıdır. Aşırı alkol alınmamalı. Düşme tehlikesi düşük egzersizlerin yapılması da önemlidir. Geçen hafta bahsettiğim risk faktörlerinin azaltılmasına dönük adımlar atılamlıdır. Bu önerilerin osteoporoz tedavisi kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Denge bozukluğu varsa baston veya yürüteç kullanılmalıdır. Evdeki tehlikelerin (halı, kablolar vb.) uzaklaştırılması önemlidir. Ağır eşyaların kaldırılması da tehlikeli olabilir. Sağlam ayakkabıların giyilmesi de önemlidir. Özelikle kış aylarında ve yağmurlu havalarda kaymamaya özen gösterilmelidir. Denge problemi yaratacak ortamlardan uzak durulmalıdır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.