Yol ayrımında Newroz

Selim FERAT yazdı —

  • Bu Newroz yeni bir yol ayrımına işaret edecek. Erdoğan’ın sonunu hazırlayacak toplumsal bir “sözleşme”, Erdoğan ve onun sisteminin olmadığı bir geleceğin temellerini atacak.

Bu Newroz yeni bir yol ayrımına işaret edecek.

Güçlü varsayımlardan biri: Seçimler bu yıl olsa da olmazsa da, Erdoğan’ın sonunu hazırlayacak toplumsal bir “sözleşme”, Erdoğan ve onun sisteminin olmadığı bir geleceğin temellerini atacak.

Buna karşı Erdoğan, ABD ve AB nezdinde, Türkiye’nin jeo-politik kartını aktifleştirerek, “dilencilik” yapmasının yeniden başkan seçileceği terazi kefesine yetmeyeceğini bildiğinden, İmralı kapısına dayanacağı tahminler arasındaydı.

Diyarbekir Newrozu’ndan önceki gelişmelere bakarsak: 

Öcalan’a özgürlük uzun yıllardır gündemdeydi. Buna start verecek olan gelişmelerin bu Newroz’un akabinde olacağıyla ilgili birçok emare var.

İstanbul’daki Newroz’da Öcalan lehine atılan sloganlarla, Demirtaş’a özgürlük talebi arasında kurulan bağ, not edilmesi gereken bir detay.

İzmir HDP binasında öldürülen Deniz Poyraz ve siyasi tutukluların anılması Diyarbekir Newrozu öncesi için verilen başka siyasi bir not.

Bu Newroz öncesinde PKK Merkez Komitesinin yayınladığı 50. Yıl Bildirgesi gündeme damga vuran, deyim yerindeyse küçük bir manifesto oldu. 

Bildirgenin çağrısı: “Türkiye’nin, Ortadoğu’nun ve dünyanın… devrimci, sosyalist, demokratik güçleri, kadın hareketleri, işçi ve emekçi örgütleri…” ne atfedilmiş.

“Dem Dema Azadiyê ye” (Zaman Özgürlük Zamanıdır) hamlesi başlatan bildirgenin içeriğini tartışmadan, sadece bildirgenin Türkiye, Ortadoğu ve dünya düzeyinde ortak gördüğü, toplumların toplumlarına, yani belirleyici güçlere işaret etmek istedim. 

Başka önemli bir detay Avrupa’dan.

Avrupa’daki 50 Kürdistani parti ve örgüt ortak bir açıklama yayınladı. 

Avrupa’dan olmasına rağmen, Kürdistan’daki politikada belirleyici rol oynayan, KDP dışındaki parti ve örgütlerin tümüne yakınının imzasını taşıyan açıklama, yeni dönemle ilgili bir mutabakat bildirgesi.

Bildiride korunmasına işaret edilen ve korunması gerekenler: 

Kürt halkının kuzeyde, güneyde ve Rojava’daki kazanımları 

Doğu Kürdistan halkının iradesi

Öcalan

Cezaevlerindeki tutuklular…

Ortak açıklamanın YNK, Goran Hareketi, KCDE-E, TJK-E, PYD tarafından da imzalanması, bir yerde açıklamaya ortak olmayan KDP’yi birliğe zorlayan emareler de taşıyor.

“Newroz birlik ve beraberlik yılı olsun” talebi Güney Kürdistan’a ve Başkan Mesut Barzani’ye bir gönderme olarak algılanmalıdır. 

Çünkü Barzani Newroz mesajında, eğer “Peyama Kurd” sitesi tarafından doğru yansıtılmışsa, “Kürdistan’ın tüm parçalarındaki sevgili Kürdistan vatandaşları”nın Newroz’unu kutluyor.

“Kürdistan Vatandaşları” deyimi, kurulmuş bir devletin kimliğini taşıyanlara dair bir tarif olsa da, “Realist olun, imkansızı isteyin!” paradoksuna da yakın bir hayal.

Belki de son 40 yılda Kürdistan’da saha ve halka dair sorumluluk taşıyan partilerin ortak deneyimlerden ders çıkardığı gerçek şu: 

Ortak güç, tarihe yön verebilir. Özellikle de Rojava deneyimi, dünyaya Kürdistan’ı tercüme eden en etkili deneyim oldu. Bunu bilenlerden biri de Rojava’daki üniversitede ders veren Chomsky oldu.

Noam Chomsky’nin Van Newroz’una gönderdiği görüntülü mesaj, yukarıda sıraladığım resim karelerini tamamlayan ve geleceği varsayımlayan önemli bir analiz. 

Chomsky Kürtler için: 

“Gelecekteki tarihe şekil vermekten daha azını yapmayacaklar” saptamasıyla daha çok, tarihi tecrübelerin, zorluklara ve imkansızlıklara rağmen, insan kollektifinin ve gücünün başarabileceğini gösterdiğine işaret ediyor. 

Newroz pîroz be!

Selimferat@web.de 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.