Anketlerin verdiği mesaj

Mihraç URAL yazdı —

  • HDP, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını belirleyecek tek güç olarak belirmektedir. Bu gerçek, herkesin kulağına küpe olsun.

Anketler, Cumhur ittifakının gerilediğini, Millet ittifakının  oy oranını arttırdığını belirledi. Diktatörün başını çektiği Cumhur ittifakının, CHP-İyi Parti’nin başını çektiği Millet ittifakıyla eşitlenmekte olduğuna işaret ediyor.

1-5 Eylül tarihleri arasında 41 ilde 4 bin 180 kişiyle gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, AKP'nin oylarında dikkat çeken bir düşüş yaşanırken, MHP, baraj altında kalıyor. AKP %32.7, CHP 25.6, İYİ Parti  %19.3, HDP % 12, MHP % %8.3

Bu anketler tek başına diktatörlük rejiminin bitişine önemli bir işarettir. Ne uzun boylu nedenler üzerinde, ne de oranların sosyolojik siyasal tahlilleri üzerinden durmadan söylenmesi gereken tek şey, zorba bir dönemin bitmekte olduğudur.

Ancak bu dönem bitince yerine hangi dönem gelecek, bu çok umut verici değildir.

Anket sonuçları iki temel işarete sahiptir; bunlardan biri Millet ittifakı denilen milliyetçi akımın yine yükselişte olduğudur. İslam teröründe anlam bulan ve dünyada yaşayan son fosili olan diktatör Erdoğan rejiminin bitişi açıkça görülürken, Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm bulacak bir iktidarın kurulma ihtimalinin yine de zayıf olduğu gözlemlenmektedir. 

Ancak Türkiye demokrasi ve özgürlükleri adına anketlerin verdiği umut, Türkiye siyasal denkleminin tek anahtarının HDP olduğunu göstermesidir. Bu durum, Kılıçdaroğlu’nun CHP adına, “Kürt sorunu mecliste HDP’yle çözebiliriz” demesinin anlamını da açıklamış oluyor.

Bu demektir ki diktatörü yıkacak kıvılcım Kürtlerdir. Kürtler olmadan kimse hayale kapılmasın. İYİ parti yükselen milliyetçiliktir ve tehlikedir. İktidar olmaları halinde en zalim, inanç ve ezilen ulus düşmanı olacağı bellidir.

Akşener’in siyasal  tarihi ve kimliği bunun garantisidir. Bu gerçekleri  “Milliyetçi Tehlike ve Görevlerimiz” adlı makalemde dile getirdim, tekrar ederim. https://www.ozgurpolitika.com/haberi-milliyetci-tehlike-ve-gorevlerimiz-12001

Kürtlere gelince. Din etkisinin yoğun olduğu alanlarda kendini inkar rol oynar. Şeriata sığınanlar kendi halkının çıkarlarını bir kenara atabilirler ve metafizik kaygılarla kendi cehennemlerinin  yollarını döşerler.

Geride kalan ve ezici çoğunluğu Kürtleri temsil eden HDP’nin kararlı destekçisilerinin ise katlanarak artacağı belli oldu. Bu parti sadece Kürtleri temsil etmiyor.

Türkiye geneli tüm laik devrimci demokrat güçleri, parlamentodan umudunu kesmişleri bile temsil etmektedir. Son yerel seçimlerde, nasıl ki anahtar rolü oynadıysa yakın dönem seçimlerinde de aynı rolü oynayacaktır.

HDP, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını belirleyecek tek güç olarak belirmektedir. Bu gerçek, herkesin kulağına küpe olsun.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.