Diktatöre yanıt Newroz

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Newroz, Garê’den sonra diktatöre Kürt halkının verdiği görkemli kitlesel yanıttı. Devam eden mücadeleler büyütülerek, Batı cephesinden de antifaşist mücadeleyi yükseltilebilir…

Bu yıl Newroz’a açılan zaman, diktatörün yeni ve daha büyük çaplı saldırısını başlattığı zamandı.

İlk etap Garê savaşıyla başladı. Erdoğan faşizmi Garê’de kanlı bir savaşla uğursuz bir zafer elde etmek istedi. Şovenizmin zehirleyici “zafer” havasıyla başta HDP olmak üzere bütün demokratik ve sosyalist güçlere saldıracak, zindan ve kapatmayla bitirmeye girişecekti.

Garê savaşının olası faşist zaferini faşizmin kesin zaferine gidecek yolda manivela yapmaya girişecekti.

Garê savaşı faşist diktatörlüğü bozguna uğrattı ve karşı devrim cephesinde moral bozucu oldu. Fakat Erdoğan faşizmi planladığı saldırısını sürdürüyor.

HDP’yi kapatma davası asla Bahçeli-Perinçek höykürmesine verilen taviz değil. Erdoğan faşizminin yeniden saldırı planının önemli temel bir politikasıdır. Zindanla ve kapatmayı da ekleyerek demokratik örgütlenme ve kitle çalışması hakkını faşist saldırganlıkla gaspetmeye çalışıyor.

İstanbul Sözleşmesi’nin tasfiyesi, bu saldırının diğer temel bir politikasıdır. Kadın hareketi önceleyen süreçte haklarına yönelik diktatörün saldırılarını püskürtmüş, olası hücumlarını üzerine çekecek kadar öne çıkmıştı. Şimdi diktatör saldırarak kadın hareketini geriletme denemesi yapıyor.

Cumartesi Anneleri’ni yargılayarak, meydanda oturma hakkının gaspını daha ileri bir saldırıyla tamamlamak, sonuçta çeyrek asırdır süren bu fedakar mücadeleyi bitirmeye çalışıyor.

Diktatör, bu saldırılarında başarırsa devamında demokratik, sosyalist parti, meslek örgütü ve kitle örgütlerine yasağı deneyecek.

Newroz’un yasaklanmaması faşizmin saldırıda kullanmak istediği çok önemli bir argümanla ilgiliydi. Diktatör, salgın ve HDP’ye saldırı nedeniyle Kürt halkının katılımının düşük olacağını hesapladı. Olası bu durumu halkın Kürt Özgürlük Hareketi’ni desteklemediğine malzeme, saldırı ve savaşlarına gerekçe yapacak, işbirlikçi ve muhafazakar Kürt partilerini geliştirmeyi deneyecekti.

Newroz bu hesabı bozdu, diktatöre yanıt verdi: Kürt halkı Özgürlük Hareketi’nin, Öcalan’ın, fedakar gerillanın, HDP’nin yanındadır.

Milyonların katılımı Kürt halkının bu cevabının kitlesel genişlemeyle sürdüğünün kanıtı oldu.

Garê’nin faşist saflarda yarattığı moral bozukluğunu, Newroz daha fazla derinleştirdi.

Devam eden mücadeleler büyütülür ve faşizme yöneltme kararlılığı güçlendirilirse Erdoğan faşizminin saldırganlığının bazı okları kırılabilir, yeniden saldırısı püskürtülebilir.

Tecrite karşı mücadele, kadın hareketinin diktatörün İstanbul Sözleşmesi’ni tasfiyesini tanımama eylemleri, işçilerin kısmi grevleri, KESK’in KHK tasfiyelerine karşı yürüyüşü, Boğaziçi öğrencilerinin ve akademisyenlerinin direnişi...

Newroz’la birlikte bu mücadeleler, Erdoğan faşizminin yeniden saldırısına karşı barikattır. İşçi sınıfı ve ezilenler kitlesinin öne çıkan kesimlerinin, korkuyu yıkma, seçim bekleme pasifizmini dağıtma, faşizme karşı kitle mücadelesine ivme kazandırma girişkenliğidir.

Bu nedenle eylemleri destekleme kararlılığı, kitlesel boyutunu büyütme çalışkanlığı antifaşist barikatın güçlendirilmesi olacak. Dahası Erdoğan faşizminin an’daki saldırının oklarını kırmaya dönüşecek.

Bu rolünü bazen saldırılardan bazılarını püskürtmede, bazen artan kitlesellikte ve antifaşist safların büyümesi ile pekişmesinde yansıtacaktır.

Bu gelişme yaşandıkça daha iyi anlaşılacaktır ki, burjuva muhalefetin seçim beklentisiyle yarattığı mücadelesizlik, yalnızca Erdoğan faşizmine yaramakla kalmıyormuş. Faşist diktatörlüğü yeni saldırı planlarında cesaretlendirerek, kesin zafere ulaşma uğursuz amacını korumasına da yol açıyormuş.

Newroz, Garê’den sonra diktatöre Kürt halkının verdiği görkemli kitlesel yanıttı. Devam eden mücadeleler büyütülerek, Batı cephesinden de antifaşist mücadeleyi yükseltilebilir, Newroz’la kolkola faşizmi yenmek için hücum hazırlanabilir.

Kararlılık, devrimci akıl ve halkın gücüne güvenle Türkiye ve Kürdistan’da kitlesel mücadeleler büyütülerek bu olanak gerçek haline getirilebilir, getirilmeli.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.