Heval Sosin

Nubar OZANYAN yazdı —

  • Heval Sosin, DAİŞ ve TC işgaline karşı büyüyen direnişin evladıdır. Özgürlük hamlelerinin tümünde yer alan Heval Sosin, direnen özgür kadın bilinci ve yüzüydü. Büyük fedakarlıkların insanını, Kürt kadınının direngen ve gülen yüzünü asla unutmayacağız.

 

TC devleti, Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi topraklarında, Rusya garantörlüğünde imzalanan sözde ateşkes anlaşmalarını hiçe sayıyor. Aslında anlaşmanın hiçbir engelleyici ve bağlayıcı yönü yoktur.

TC ordusunun, Til Temir’e yönelik işgal saldırıları sonucu şimdiye kadar 30 köy boşaltıldı. 27 köy ise cephe hattına dönüştü. Boşaltılan köylerde halk göçebe oldu. İnsanlar, yazın kavurucu sıcağı altında yokluk ve imkansızlık içinde, direnmeye ve yaşama tutunmaya çalışıyor.  

Her anı tarihi olan gelişmeler yaşanıyor. Rojava halkı, her türlü gelişme ve saldırıya hazır olmaya çalışıyor. Hazırlık ve örgütleme önce bilinçte başlar. Zira yaşamın her anını ve her çalışmayı mücadele ve direnişi örgütlemeye göre düzenlenmenin dışında başka bir yol yoktur.

Son günlerde yaşanan işgalci soykırımcı Türk ordusunun imha edici saldırıları, özel savaş uygulamalarından başka bir şey değildir. Saldırılar hızını artırarak devam ederken, dünyanın tüm “uygar” ülkeleri, sessizliklerini koruyor ve suskunu oynuyor. Zira açık, gizli onay ve destekleri olmadan İttihatçı-Kemalistlerin bu denli pervasızlık ve saldırganlık içinde hareket etmesi mümkün olamaz.  

İşgalci Türk devletinin Til Temir’de gerçekleştirdiği saldırı sonucunda Til Temir’in öncü komutanlarından Heval Sosin Birhat, Heval Renas Roj, Heval Agit ve beraberinde YPG savaşçıları şehit düştü. Şehitlikler yine babalarının, kardeşlerinin, yoldaşlarının mezarını arayan çocuklarla doldu.

Til Temir şehri, Asuri-Süryani halkların tarihi kadim toprağıdır. Bu şehrin kadim halkına ve askeri savunma güçlerine yönelik yeni saldırılarıyla DAİŞ’in 2015 yılında Asurilere karşı gerçekleştirdiği katliamların bir benzeri tekrarlanmak isteniyor. On binlerce Asuri’den geride bin kişiyi bile bulmayan halkın korku ve endişeyle şehri terk etmesi amaçlanmaktadır.  

Son dönemde Rojava’ya yönelik DAİŞ ve TC ordusunun saldırılarının artması dikkat çekmektedir. Bu gelişmeler, Erdoğan-Biden görüşmesinden, ABD’nin Afganistan’dan anlaşmalı olarak çekilip Taliban’ın Kabil’in merkezine girmesinden, ABD ve Rusya’nın Ortadoğu üzerindeki hesap ve çıkarlarından bağımsız ele alınamaz.

Süreç daha yıkıcı ve daha gerici bir döneme evrilmektedir.

ABD’nin bölge halklarına verdiği mesaj şudur; “Bakın, demokrasi gücü olarak bölgede biz olmazsak daha yıkıcı olan Taliban ve DAİŞ güçleri sizlere daha fazla zarar verecektir. Bizi kabul edip politikalarımızı kabullenip benimsemekten başka seçeneğiniz yok.”

Birkaç gün içinde Taliban’ın hiçbir çatışmaya girmeden Afganistan’ın neredeyse bütün kentlerini ele geçirip Kabile girerek zaferini ilan etmesi düşündürücüdür.

Açlık, yoksulluk, gericilikten başka Afganistan’a bir şey götürmeyenlerin yaratıp beslediği, eğitip örgütlediği gerici faşist Taliban’ın Afganistan halkına vereceği ABD’nin verdiklerinden farklı olmayacaktır.   

Til Temir’e yönelik saldırılarının, işgal denemelerinin ABD ve Rusya’nın bölgeye yönelik politik çıkarlar ve hesaplarından, TC’ye verdikleri onaydan bağımsız ele alınmaması gerekir. 

TC’nin çözülemeyen ekonomik-mali krizi ve süreğen kaosu askeri alanda işgal ve soykırımla ötelemeyi denemesinden başka bir seçeneği yoktur. Emperyalist kapitalist sistem daha fazla gericilik, daha fazla hegemonya ve yıkım demektir. 

Bugün özgür topraklarda işgalci ve soykırımcı gücün karşısında direnen halklar ve devrimcilerdir. En ufak bir direnişe bile müsaade etmeyen, kendi denetim ve hegemonyaları dışında aykırı bir karış toprağa tahammül etmeyen, demokrasinin ve tüm özgürlüklerin düşmanı işgalci güçlerin ve destekçilerinin saldırıdan başka bir yolu yoktur.   

YPJ Komutanı Sosin Birhat, YPG komutanlarından Renas Roj, sınır tanımayan gerillacılığın öncü kadrolarındandı. Halkın yüreğine dokunmayı, gönülleri fethetmeyi başaran komutanlar onurlu geleceğin temsilcileridir. Heval Sosin, Rojava Devrimi’nin kadın rengiydi. Devrimin susmayan yüreği, diz çökmeyen iradesiydi.

Heval Sosin, DAİŞ ve TC işgaline karşı büyüyen direnişin evladıdır. Özgürlük hamlelerinin tümünde yer alan Heval Sosin, direnen özgür kadın bilinci ve yüzüydü. Büyük fedakarlıkların insanını, Kürt kadınının direngen ve gülen yüzünü asla unutmayacağız. Kadın kimliğine en ileri devrimci değerleri yükleyerek tanınan Heval Sosin, onu tanıyıp onunla kısa da olsa zaman geçiren her savaşçı üzerinde büyük bir etki bıraktı. 

Şehit Nubar Ozanyan Taburu’nda kadın savaşçıları gördüğü andaki yoldaş tebessümünü hiç unutamam. O, bir başka gülerdi. Samimi ve içten yaklaşımı onu herkesten farklı kılıyordu. Soykırım çocukları olan Ermeni kadınların özgürlük ideallerini en iyi anlayan hevallerden biriydi.

Direnişin büyüyen evladı Heval Sosin, halklarımızın solmayan direngen yüzüdür. Umudu eyleme ve direnişe dönüştüren Heval Sosin halkların onurudur.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.