İnkar, imha ve çözüm

Suat BOZKUŞ yazdı —

  • Cumhurbaşkanlığı seçimi sıradan bir seçim olmaktan çıkıp bir referanduma dönüşmüştür. Sonuçta, Erdoğan şahsındaki insanlık dışı savaş ve soygun sistemine “evet” ya da “hayır” denecektir. Bu nedenle sandığa herkes gitmeli ve “hayır” demelidir.

TC kurulduğundan beri en temel politika “İmtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitleyiz” yalanıyla tüm farklılıkları inkar ve imha politikasıdır. Yüzyıl boyunca bütün iktidarların temel amacı Kürt direnişini bastırmak olmuştur. Devletin sivil-askeri bütün yapısı Kürtlere karşı savaş gerçeği temelinde oluşturulmuştur. Cumhuriyetin birinci yüzyılı ulusal uyanış ve direnişe karşı acımasız bir inkar ve imha süreci olmuştur. Demirel bunu “28 isyan oldu, bastırıldı. 29.’su da bastırılacak” diye ifade ederdi. Bu kafayla eski bildikleri usulle bastırma, tenkil, tehcir yöntemlerini yoğun olarak kullanıp halka büyük zulüm yaptılar.

Özal devriyle birlikte, 1991’den beri yaşadığımız süreç, Kürt sorununa demokratik ve siyasi bir çözüm arayışı ile geleneksel inkar ve imha politikalarının iç içe geçtiği bir süreç olmuştur. Bu geleneksel politikaya karşılık demokrasi güçlerinin örgütlülüğü bütün engellemeleri aşarak zaman içinde değişik isimler altında varlığını sürdürmüş ve güçlendirmiştir.

Devletin “PKK’ye düşman olmayan da PKK’li demektir” kafasıyla tüm Kürtleri inkar ve imha sürecinde eritme politikası 93 konseptiyle tavan yapmıştır. Açtığı yaralar hala kanayan bu süreç ağır sonuçlarıyla birlikte sürmektedir.

Kürtlerin diyalog ve barışçı çözüm tercihi her aşamada net olarak ortaya konmuştur.

Kürtlerin ve tüm ezilenlerin barışçı çözüm tercihi ağır bastıkça, Erdoğan’ın savaş tercihi de netleşmiştir. Sonuçta Erdoğan etrafındaki çözüm yanlısı-ılımlı unsurları tek tek tasfiye ederek savaş yanlısı Bahçeli-Soylu-Akar çeteleriyle birleşmiştir.

Erdoğan’ın Yeni Osmanlı hayalleriyle başlattığı saldırıların temel hedefi de her yerde Kürtler olmuştur. Yeni Osmanlı, Hilafet-şeriat yaygaralarıyla süren dinci faşist diktatörlük içte ve dışta savaşa sarılmıştır. Efrîn işgaline ek olarak Güney Kurdistan’a yönelik her türlü askeri ve siyasi saldırılar sürmektedir. Kurdistan’ı yeniden işgal etme, çöktürme harekatı planlarıyla sarhoş olan Erdoğan iç ve dış politikasını bu temelde geliştirmiştir. Bütün savaş dönemleri gibi savaş derinleştikçe her türlü yolsuzluk, soygun, uyuşturucu kaçakçılığı ve katliam da rekor kırmaktadır. Bütün ekonomiyi savaşın emrine veren Erdoğan-Bahçeli kliği de son umudunu Kürtleri ve tüm muhalefeti ezmeye bağlamıştır. Oysa bu savaş çoktan beri dipsiz bir kuyuya dönmüştür. “Kökünü kazımak, belini kırmak, çöktürmek” gibi sözlerle ifade edilen savaş derinleştikçe onlar daha çok batmaktadır.

Barışçı demokratik çözüm halkların tercihi iken, inkar ve imha savaşı da Yeni Osmanlı kafalı Erdoğan-Bahçeli kliğinin tercihi olmuştur. Halkı oyalamanın ve kandırmanın en kolay yolu da savaş, beka, bayrak, ezan, şahadet ve cennet edebiyatı olmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sıradan bir seçim olmaktan çıkıp bir referanduma dönüşmüştür. Sonuçta, Erdoğan şahsındaki insanlık dışı savaş ve soygun sistemine “evet” ya da “hayır” denecektir. Bu nedenle sandığa herkes gitmeli ve “hayır” demelidir.

Zorbalıkla ve her türlü hileyle iktidarda kalmaya çalışan Erdoğan ve suç ortaklarına bir şiirle seslenelim. Sık sık üniformayı çekip başkumandanlık taslayan Erdoğan’a Bertolt Brecht’in şiiriyle “hayır” diyelim.

Tankınız ne güçlü generalim,
Siler süpürür bir ormanı,
Yüz insanı ezer geçer.
Ama bir kusurcuğu var;
İster bir sürücü.

Bombardıman uzağınız ne güçlü generalim,
Fırtınadan tez gider, filden zorlu.
Ama bir kusurcuğu var;
Usta ister yapacak.

İnsan dediğin nice işler görür, generalim,
Bilir uçurmasını, öldürmesini, insan dediğin.
Ama bir kusurcuğu var;
Bilir düşünmesini de."

Şair şimdi yazsaydı herhalde İHA-SİHA’ları da eklerdi. Hala savaşa ve silaha güvenen Erdoğan tarihten hiç ders almamış gibi kanlı maceralara koşuyor. Bu amok koşucusunu durdurmanın en basit yolu onun diktatörlüğüne son vermektir.

28 Mayıs’ın buna vesile olması dileğiyle.

suatbozkus@gmail.com

twitter.com/suatbozkus

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.