Küçük Enver konusunda kısa bir açıklama

Mihraç URAL yazdı —

  • Kürt'ün kurtuluş mücadelesi tüm ezilmiş ulusların azınlıkların ve demokrasi arayışı içinde olanların mücadelesidir. Bu aynı zamanda Türk Solunun nefes alma mücadelesidir.

“Küçük Enver Taner Akçam Kime Parmak Sallıyor” başlıklı makalemde "Akçam'ın bir derdi var, Türk milliyetçiliğinin bir çeşidi farklı söylemlerle devamı olan, Kürt kurtuluş hareketine set çekmek, onu engellemektir. Konunun evveli ahiri budur." Cümlesi geçiyor. (Bkz: 2 Mayıs 2021 Tarihli Yeni Özgür Politika)

Bu cümlem üzerine gazetemizin kimi okurlarından şöyle bir yorum gelmiş;

“Cümlenizden şöyle bir sonuç çıkabilir, “Türk milliyetçiliğinin farklı söylemlerle devamı olan Kürt kurtuluş hareketi” Yani Kürt kurtuluş hareketi, Türk kurtuluş hareketinin bir devamı gibi anlam çıkıyor.

CEVABIMDIR

Öncelikle ilgili arkadaşların yorumlarına teşekkür edeceğim. İlgili olmak sorgulamaktan geçer ki kimi okurlar bunu yapmış. Ancak cümlem çok açıktır.

Söylediğim Küçük Enver’in Türk milliyetçiliğinin bir çeşidini farklı söylemlerle devam mantığının Kürt kurtuluş hareketine set çektiğidir. Yani devam etmekte olan Taner Akçam’ın milliyetçiliğidir. Burada sürekli olan nesilden nesle devam eden Türk milliyetçi algısıdır. Sanırım “olan” kelimesinin ardından bir virgül eksik olmuş. Cümlenin akışı özneye ait bir algıyı, sanki Kürt kurutuluş hareketini Türk kurtuluş hareketinin bir devamı gibi algılanmasına yol açmış. Yazının bütününden bunun öyle olmadığı ise çok açıktır.

Bu münasebetle iki kurtuluş mücadelesi arasındaki derin fark üzerinde birkaç cümle kurmak istiyorum.

Kürt kurtuluş mücadelesi ile Türk’ün kurtuluş mücadelesi arasında çok büyük farklılıklar var. Bunların birbirinin devamı olması asla düşünülemez. Arada o kadar büyük farklılıklar var ki bunu aynılaştırmanın mantığı olamaz.

Kürt’ün kurtuluş mücadelesi, her şeyden önce bu mücadele bir hak ve hukuk mücadelesidir. Arkası önü budur.

Kürt'ün kurtuluş mücadelesi tüm ezilmiş ulusların azınlıkların ve demokrasi arayışı içinde olanların mücadelesidir. Bu aynı zamanda Türk Solunun nefes alma mücadelesidir. Mevta olan bir Sol’u diriltme, destekleme önünün açma mücadelesidir. HDP de anlam bulan yasal mücadele de bunun açık bir göstergesidir.

Kürt'ün kurtuluş mücadelesi Türk’ün kurtuluş mücadelesiyle benzerliği yoktur olamaz da. Kürt'ün mücadelesi hem coğrafi açıdan hem de hedefleri açısından eşit olma, adil olma haklarının tanınma mücadelesi olarak Türk’ün de Arap’ın da Ermeni’nin de, Süryani’nin de, Alevi ve Sünni‘nin de mücadelesidir.

Birisi (Türk Kurtuluş mücadelesi) tarihler boyunca başka ulusları ezen otokratik bir imparatorluktan çıkış çabasıdır; bu çaba bile, başka ulusların topraklarını gasp ederek, farklı ulusları hegemonyası altına alıp, Türkleştirme çabasını amaçlamıştır. Gücü yetince de kurduğu cumhuriyet, yeni toprak işgallerine yönelmiştir, Hatay, Kıbrıs ve şimdi tüm bölge bu tehdit altındadır. Diğeri, yani Kürt’ün kurtuluş mücadelesi, tüm uluslara adil ve eşit olma hak ve hukuk için imkan sunma mücadelesi olarak gündemdedir; vatan edindiği, yerlisi olduğu, yaşama ve ziraata açtığı topraklar üzerinde kendi siyasi kaderini belirleme mücadelesidir. Tüm bölgeye barışı kalıcı olarak ikame etme mücadelesidir.

Böylece, tartışma konusu olan cümlemi, daha net izah etmiş olayım. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.