Mümkünü makulde aramak

Suat BOZKUŞ yazdı —

  • Rojava’yı ve Güney Kurdistan’ı işgal ederek halkın direnişini ezebileceklerini düşünenler de Newroz alanlarından ders almalıdır. İmha harekatlarıyla halkı susturup bastıramazsınız.
  • Dış güçlerle anlaşıp Kürtleri ezme çabalarına karşı Kürtlerle anlaşıp dış güçleri püskürtme çabası yani “mümkünü makulde aramak” tek çözüm yoludur. Newroz meydanlarında toplanan milyonların haykırışları bu çözüm yolunu açıkça ilan ediyor.

Newroz yeni gün, yeni mevsim demektir. Bu nedenle her Newroz yeni bir dönemin başlangıcıdır. Kurdistan halkı da, her Newroz’da yeni bir hamle yapmaktadır. Yeni dönemin kilometre taşlarını döşemektedir.

Bu sene Newroz kutlamaları yapılırken birbirine zıt iki söylem dikkati çekiyor. Devlet cephesinden her zamanki inkar-imha planları en üst düzeyde seslendiriliyor. Sayın Öcalan üzerindeki hukuk ve insanlık dışı keyfi bir zorbalık olan tecrit sürdürülürken, Kürt halkı tarafından ise yeniden diyalog ve çözüm isteği dile getiriliyor.

Erdoğan-Bahçeli diktası 2015’de fiili bir darbe ile yönetime el koydu. Onlar her türlü dış güçle, DAİŞ ile ittifak yaparak terörü ezme kılıfıyla Kurdistan halkının bütün kazanımlarını geri almak ve direnişin her zerresini ezmek için kanlı bir savaşı tercih ettiler. O günden beri halkımızın yaşadığı acıları ve ödediği ağır bedelleri hepimiz biliyoruz. Bütün bunlardan sonra herkes biliyor ki, ilk seçimde kayyımlar ve sahipleri kaybedecek halkın adayları yeniden seçilecektir. Erdoğan ve Bahçeli’nin “beka sorunu” bahanesiyle gasp ettiği bütün hak ve özgürlükler yeniden gündeme gelecektir.

Erdoğan-Bahçeli diktası, bütün fedailerini Kurdistan halkının, direnen emekçilerin üstüne salsa da halk boyun eğmemiş, teslim olmamış ve direnmiştir. Bu anlaşıldıkça içte ve dışta diyalog ve çözüm istemleri yeniden gündeme gelmeye başlamıştır.

Türkiye ya ırkçı-dinci düşüncelerle tampon bölge, Irak, Suriye derken yeniden Yeni Osmanlı-hilafet vb. söylemlerle yeni bir askeri maceraya, imha savaşına girecek ya da Kürtlerle anlaşıp yeni bir çözüm yolu arayacaktır. Bekasını savaşta değil barışta arayacaktır. Bugüne kadar savaş yoluyla bekasını garanti altına alamamıştır. Bunu kendileri de itiraf ediyor. Bu zihniyetle aynı politikada inat ederek başarı kazanmaları olanaksızdır.

Irkçı-dinci diktatörler, işgal savaşlarıyla kolay çözüm olurmuş gibi yaygara yapıyorlar. Dünya ve bölge şartları bu işgalci kafaya ne kadar izin verir bilinmez. Ama görünen o ki, işgalci diktatörler ne kadar yaygara yaparsa yapsın, Kürt halkına karşı Arap devletlerinin ve diğer güçlerin desteğini alması hiç de kolay değildir. Tam tersine işgalci politikalarla onların da düşmanlığını kazanır. Bu da işgalci politikaların iyice batağa saplanacağını gösterir.

Erdoğan, Kürt sorununda hep dış güçleri bahane gösteriyor. Oysa dış güçlerle anlaşıp Kürtlere karşı kanlı imha savaşını sürdüren kendisidir.

Şimdi de, NATO-AB ve sömürgeci bölge devletleriyle anlaşıp yeni işgal ve imha planları yapıyor. Oysa yakın tarih şahittir ki, bu yolla başarı kazanması olanaksızdır. Bunca yıldır yapılan “sınır ötesi” harekatlar neye yaradı? Zaten sınırın ötesi de berisi de Kurdistan’dır. Bu nedenle halkın hiçbir zaman tanımadığı bu sınırları savunmak mümkün olmamıştır. Ne bahaneyle olursa olsun, bu işgal harekatlarını yaptıkça Kurdistan halkının tepkileri de artmıştır. Kurdistan halkı da teslimiyeti reddederek direnişini sürdürüp geliştirmiş, ulusal birliğini pekiştirmiştir.

Erdoğan batmış ekonomiyi silah sanayi ve ihracatı ile canlandırmak istiyor. Ama HSM tarafından yapılan son açıklama Bayraktar Holdingin temeline incir ağacı dikecek cinstendir. Bayraktar Holding artık iflas bayrağını çekecek gibi görünüyor.

Rojava’yı ve Güney Kurdistan’ı işgal ederek halkın direnişini ezebileceklerini düşünenler de Newroz alanlarından ders almalıdır. İmha harekatlarıyla halkı susturup bastıramazsınız. Sınırın ötesine göz dikmeden önce berisine iyi bakın. “Sınır içindeki” halkı teslim alabildiniz mi ki “sınır dışı”na göz dikiyorsunuz?

İşte seçimlerde Erdoğan-Bahçeli diktasının bozguna uğraması bu ırkçı-dinci-işgalci dalgayı kırıp yeni bir dönemin açılmasına yol açacaktır.

Dış güçlerle anlaşıp Kürtleri ezme çabalarına karşı Kürtlerle anlaşıp dış güçleri püskürtme çabası yani “mümkünü makulde aramak” tek çözüm yoludur.

Newroz meydanlarında toplanan milyonların haykırışları bu çözüm yolunu açıkça ilan ediyor.

Newroza we Pîroz Be!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.