Newroz’dan seçimlere

Suat BOZKUŞ yazdı —

  • HDP’yi kapatarak safdışı etmek isterken Newroz alanlarını dolduran milyonlarca insanın iradesini kıramayacağını, milyonları susturup teslim alamayacağını kendisi de görüyor. Bu nedenle de iyice kudurup saldırganlaşıyor.

Newroz bayramı Kurdistan’da ve metropollerde coşkuyla kutlandı. Bu coşkulu kutlamaya katılan herkesi bir daha kutlamak gerek. Newrozların böyle kutlanır hale gelmesi kolay olmadı. 1990’larda halkın üzerine ateş açılıp yüzlerce insanın katledildiği Newrozların kan ve gözyaşı hala unutulmadı.

Newrozlar uzun yıllardır sadece bir anma ve bayram günü değil, Newroz efsanesinin özüne uygun olarak o dönemin mücadele manifestosu oluyor. Bu nedenle de, dost düşman herkes Newroz kutlamalarına odaklanıp katılanların sayısından bileşimine, alandaki bayrak ve flamaların sayısına kadar kendi görebildiği kadarıyla yorumlar yapıyor.

2023 Newroz’u da seçim öncesine denk geldiği için çok güzel bir gösterge oldu. Katılımın yüksekliği, meydanlardaki kadın renkliliği, gençlik ağırlığı tüm ezilenlere umut ve güven verdi. Seçimlere elli gün kalmışken bu coşkulu Newroz havası yeni değişimin habercisi oldu.

İktidardaki sömürgeci-ırkçı kafa hala inat ediyor. HDP’yi kapatarak safdışı etmek isterken Newroz alanlarını dolduran milyonlarca insanın iradesini kıramayacağını, milyonları susturup teslim alamayacağını kendisi de görüyor. Bu nedenle de iyice kudurup saldırganlaşıyor.

En temel insan haklarını çiğneyen, ülkenin geçmişini bitirip geleceğini karartan ve iktidarını sürdürebilmek için memleketi ateşe atmaktan kaçınmayan bir çetenin diktasına son vermek için seçimler iyi bir fırsat sunuyor. Bunu değerlendirip doğru bir tavırla bu karanlık devre son verilebilir. Saltanatın sallandığını görüp korkan bazı yandaşlar kaçışırken, bazıları da son bir umutla ya da çaresizlikten de olsa, 'nasıl olsa battık! deyip son barutlarını kullanıyorlar. Bunu yaparken de hiçbir kural tanımıyorlar. 1960’larda, Genelkurmay başkanlığından emekli olan İnönü’yü suçlamak için “İsmet paşa asker kaçağıdır, tutuklanmalı” diyen bir “hür basın” vardı. Bugünkü medya holdingleri onları da aratıyor. İhale mafyasının ve Erdoğan’ın doyurup beslediği bu apoletsiz generaller istedikleri gibi senaryolar yazıp uygulamaya çabalıyor. Yalanlarla halkı kandırıp kışkırtıp bu seçimlerde iktidarı ayakta tutmaya çalışıyor. Oturdukları sıcak ve yumuşak koltuklardan istedikleri gibi atıp tutan bu savaş rantçıları da savaşı kışkırtıp sürdürmenin telaşı içindedir. Hepsi birlikte halkların iradesine pusu kuruyor. Oy verme günü yaklaştıkça her türlü saldırının artacağı görünüyor.

Erdoğan her seçimden önce yapılan tahminlere ve anketlere göre kendisi için en uygun biçimde seçim yasalarını değiştiriyor. Bugüne kadar üst üste iki seçime aynı yasalarla girilmedi. Bu defa da ittifak yasalarında değişiklik yaparak bir kargaşa yarattı.

İttifaklar içinde yer alıp da kendi logosuyla -ben buna kendi egosuyla diyorum- seçime giren partiler ittifak içinde kargaşa yaratacak. Derenin taşıyla derenin kuşunu vurmaya kalkan bu partilerin kendilerine de hayrı olmayacak ve muhtemelen ittifaka da vekil kaybettirecek. İttifak sayesinde barajı aşıp sonra da ittifaka zarar verebilecek olan bu partilere seçmen vatandaşlar dikkat etmelidir. Eskiden dinci sermayedarlar- parababaları saf müminleri kandırmak için “faizsiz kazanç” deyip kâr ortaklığı icat etmişlerdi. Bu partiler de “sadece kâra ortak” müttefiklik arayışı içindeler. Bu arayışları tam bir macera ve trajedi olur. Kendilerine de halka da bir faydaları olmaz. Bütün tecrübeli dostların uyarılarına rağmen girdikleri maceradan dönmeleri kendileri için de iyi olur. Yoksa yol açabilecekleri olumsuzlukların hesabını veremezler. Kendi oylarını saymak-saydırmak gibi lüzumsuz merakların tatmini gelecekteki başka bir seçime bırakılsa daha doğru olacaktır. Yoksa kaybeden sadece kendileri olmayacaktır.

Emek ve Özgürlük İttifakı, seçimlere Yeşil Sol Parti listelerinden katılacağını açıkladı. Önümüzde çok zaman yok. İttifak partileri bu süreyi ve seçim gününü-sonrasını iyi değerlendirirse bu çete istemese de bir daha gelmemek üzere gidecektir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.