Seçimlere az kala feminist dersler -3-

Hatice ERGÜN Haberleri —

  • Dertler somut, emek gerçek, harcanan zaman sermayesiz, kâr beklentisiz olduğunda ve hep birlikte özgürleşmek amaçlandığında, sorun tespitleri de çözüm önerileri de net ve gerçekçi oluyor. 
  • Günün birinde, merkez ya da değil, çoğunluk seçmenin Kürt sol hareketinin demokratlığını görebileceklerini ummak iyidir. Daha iyisi, Yeşil Sol Parti’nin 14 Mayıs 2023 seçimlerinden güçlenerek çıkması ve eşitliği diğer parlamento partilerine öğrettiği bir parlamento kompozisyonu olur.

Türkiye’nin merkez siyaseti, merkezde duran, merkezi talep eden siyasal partileri ve seçmenleri çok sıkıcı. Türk-İslam sentezinin farklı versiyonlarını biteviye sahnelemenin ötesine geçmiyorlar. Profil hep aynı: Erkek, sunni- islam ve milliyetçilik istisnasıyla esneklik iddiası, uzlaşmacı politikayı esnemekle tanımlıyorlar. Siyaset neoliberal zamanlarda mesleğin ötesinde bir kişisel sermaye artırma aracı olduktan bu yana sermaye belirli bir düzeye geldiğinde artık esnemeye ihtiyaç duyulmuyor.

Geçen haftaki yazımda Cumhur İttifakı’na üye siyasi partilerden AKP’nin, MHP’nin ve BBP’nin seçim beyannamelerine ulaşamadığımı yazdım. Yazım yayınlanırken AKP seçim beyannamesini açıkladı. Erdoğan’ın kişisel beyannamesi. Kılıçdaroğlu’nun seçim gezilerinde dile getirdiği, oy kapıcı vaatlerle kotarılmış bir beyanname. İncelenecek bir yanı yok; o kadar açık ve gerçek-dışı. İçerisinde yaşadığımız post-modern cennetimsi ortamda çok tanıdık. Kendini kendine/kendi gibilere anlatan bir metin. AKP’nin, MHP’nin merkezle flörtlerinde kazandıkları seçmenlerin yirmi yıl boyunca buradaysa dursun atıllığında özetlenen siyasetsizliğin açıklığı kadar açık bir vaat listesi.

Uçlardan çekinen bir başka seçmen tiplemesi daha var: CHP’nin temsil ettiği politikaları kıvamında Sol olarak kabul eden, başkasını aşırı bulan; TİP’in Sera Kadıgil, İrfan Değirmencioğlu, Ahmet Şık’la çizmeye çalıştığı, HDP/Yeşil Sol Parti’den oylanmaya meyleden taktik siyasetine göz kırpmayı bile radikallikte eşik addeden seçmenler. Temiz aileler, üst-orta sınıf yaşam koşulları, burjuva etik ve estetiğiyle tanımlanabilen bir tipleme bu. Ülke sevilir; sosyal demokrasi tercih nedenidir. Kapitalizmin insan yüzlüsü ihtimali gerçekçi bulunur; erken-Cumhuriyet döneminin ulusal ve yoksul komşusuna destek olan burjuva vatandaş ideali yeniden aranır. Ülke elden gitmeden hak-hukuk-adaletle kurtarmak önceliklenir. Oysa, sosyalist düşünce söylemiyor muydu bize, hak da hukuk da adalet de toplumsal üretim ilişkileriyle şekillenir – ilahi adaletten bahsetmiyorsak, tabii.

Cumhur İttifakı’nın resmettiği kasvet, Millet İttifakı’na Kılıçdaroğlu’nun adaylığından doğru gösterilen teveccühün ve burjuva estetiğinden vazgeçemeden TİP’e gösterilen sempatinin bayıcılığının tam karşısında Yeşil Sol’un/HDP’nin kutuplaştırmadan sağlam duruşu, Demokratik Cumhuriyet’te ayrıştırmayan ısrarı içimize su serpiyor. Bahsettiğim, sol-Merkez olarak tanımlayabileceğim seçmenlerin uzlaşmacı dilden anladıklarıyla, söz gelimi İmamoğlu’nun aslında kutuplaştırıcı, şahsiyetçi – ‘ben de ben’ - Erdoğancı dile yatkın retoriğine ses etmezken Yeşil Solu/HDP’yi marjinlere itmeleri; Yeşil Sol’un kapsayıcı ilkelerini, bir arada yaşamanın barışçıl yollarını gerçekçi bir zeminde tasarladığını görmezden gelmeleri. Böylesi işlerine geliyor olabilir; dertleri AKP hükümetleri boyunca ellerinden kayan ayrıcalıkları olabilir.

Oysa, salt Yeşil Sol Kadınların 2023 Seçim Beyannamesi’ne göz atıldığında taşlar yerine oturuyor: Erkek egemenliğine, kapitalizme, erkek-devlet şiddetine, emek sömürüsüne, yoksulluğun kadınlaşmasına, yaşam alanlarımızı yok eden ekolojik kırıma karşı duruş, 24 sayfada somut çözüm önerileriyle anlatılıyor. Millet İttifakı’nın 200 sayfayı aşan protokolünde olmayan açıklık, sekiz sayfası logo, fotoğraf ve kapaktan oluşan metinde lafı dolandırmayan kararlılıkla kuruluyor. Dertler somut, emek gerçek, harcanan zaman sermayesiz, kâr beklentisiz olduğunda ve hep birlikte özgürleşmek amaçlandığında sorun tespitleri de çözüm önerileri de net ve gerçekçi oluyor. Eşitliği es geçmeyen özgürlük mücadelelerinin ortak noktası bu olsa gerek – bu mücadeleler feminist dayanışma üzerinden kurulduğunda verdiği umut paha biçilmez.

Günün birinde, merkez ya da değil, çoğunluk seçmenin Kürt sol hareketinin demokratlığını görebileceklerini ummak iyidir. Daha iyisi, Yeşil Sol Parti’nin 14 Mayıs 2023 seçimlerinden güçlenerek çıkması ve eşitliği diğer parlamento partilerine öğrettiği bir parlamento kompozisyonu olur. Hak-temelli inşa edilen ve barışı önceleyen birlikte yaşama önerilerinin ne seçkinci ne popülist siyasal dili sahiplenen, birbirini besleyen bu iki tarzın ötesinde bir siyasetin mümkün ve çok basit olduğunu, Yeşil Sol Parti’nin politikasında izlenebildiğini söyleyerek bitireyim.

Bazen bir pipo sadece bir pipodan ibaret…

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.