ŞOK ŞOK ŞOK

Suat BOZKUŞ yazdı —

  • Bu kadar çöküşü örtecek bayrak da en büyük bayrak olmalıdır. Bu nedenle her gün bayrak nutukları çekiyorlar, yeni işgal haberleri geliyor. Bu nedenle her gün yeni bir şokla uyanıyoruz.

Erdoğan’ın “yerli-milli ve dindar nesiller” diyerek başlattığı iktidarı tam bir şok ve çöküntü yarattı. Gelinen noktada nereye dokunsan elinde kalıyor. Mecburi din dersleri, Diyanet işlerine verilen kadrolar ve Mercedesler, tarikatlara peşkeş çekilen ordusu, yargısı ve emniyetiyle tüm devlet kurumları adeta hep birden iskambil kağıdından şatolar gibi çöküyor. Çünkü hepsi de içinden çürümüş.

Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluklarını, en büyük katliamlarını, en büyük uyuşturucu kaçakçılıklarını, en büyük kadın cinayetlerini, zindan cehennemlerini, hukuk dışı bir diktayı bir iktidar dönemine sığdırmayı AKP-Erdoğan başardı.

Her iktidar devrinde benzeri şeyler görülmüştür. Ama hepsini de bir arada yapan ve her alanda rekor kıran herhalde ilk ve tek iktidar, “tek adam” Erdoğan iktidarıdır. Bu kadar çöküşü örtecek bayrak da en büyük bayrak olmalıdır. Bu nedenle her gün bayrak nutukları çekiyorlar, yeni işgal haberleri geliyor. Bu nedenle her gün yeni bir şokla uyanıyoruz.

Son bir haftada yaşadıklarımıza bakın:

Mecliste dövülerek komaya sokulan bir milletvekili, gene mecliste HDP’li vekilleri ölümle tehdit eden MHP’li bir milletvekili gerine gerine geziyor. Eskiden hiç olmazsa zoraki de olsa özür falan dilerlerdi. Şimdi İstiklal harbi gazileri gibi fiyakayla dolaşıyorlar. Sadece madalyaları eksik. Herhalde o da tamamlanır.

Erdoğan ve Bahçeli her gün muhalifleri açıkça tehdit ediyor. Yetmeyince milletvekilleri ve fedaileri öne çıkıyor. Onlar da yetmeyince mafyatik çete elebaşılarını devreye sokuyorlar.

Kirli bohça patlayınca her şey ortaya dökülüyor. 6 yaşındaki kızını 29 yaşındaki müridiyle evlendiren tarikat şeyhleri, bunu kızın rızası vardı diye savunan siyasetçiler ve bu işlere hiç karışmayan bir Diyanet İşleri Başkanı Kılıçlı Ali paşa.

Eskiden böyle karışık dönemlerde gözler kulaklar “Genç askerlere” çevrilir ve onlardan medet umulurdu. Osmanlı döneminden beri yeniçeri isyanlarıyla kelle istenir ve alınırdı. Bu devirde ordu da Erdoğan’ın kontrolünde olduğu için, herhalde olursa seçimleri kaybeden Erdoğancı darbe teşebbüsleri olabilir. Zaten 15 Temmuz Erdoğancı darbeden başka bir şey değildir. Ama o da yetersiz kalmıştır. Hatta yarattığı sonuçlar tüm toplumu cendereye almış ve patlama noktasına getirmiştir. Erdoğan-Bahçeli çetesi iktidarda kalabilmek için içeride mafyatik baskılara, dışarıda da Kurdistan’a yönelik askeri harekat ve işgallere bel bağlamıştır. İçişleri Bakanlığı mafyanın merkezi ve irtibat bürosu haline gelmiştir. Bizzat Soylu tarafından ağırlanmayan mafyacı kalmamış.

Seçim zamanı yaklaştıkça her türlü yalana, kışkırtmaya başvuran ve saldırıya geçen Erdoğan-Bahçeli çetesine karşı bütün muhalefet birleşmek zorundadır.

Gelinen noktada birinci sorun Erdoğan-Bahçeli çetesinin hukuk dışı diktasına dur demektir. Bunu yapmadıkça diğer tartışmaların fazla bir pratik değeri olmayacaktır.

Seçimlerin halklarımızın iradesini yansıtacak güvenlikte yapılması ve savaş hükümetine dönüşen bu diktanın yıkılması için hala umut vardır. Sol ve tüm muhalefet güçleri bu umudu büyütüp zafere götürebilir.

Bazıları hala kitabi ve dogmatik tavırlar içindedir. Olmaz-bulmaz-bir araya gelmez diyerek karamsarlık yaymak diktaya karşı olanların işi değildir. Bütün kara bulutları dağıtıp umut rüzgarları estirmek ve umut gemisinin yelkenlerini doldurmak gerek. Olmazları değil olurları ve olması gerekenleri konuşmak gerek. Bu ham hayaller peşinde koşmak değil, hayallerimizi gerçeğe dönüştürme mücadelesidir.

Her gün sarı torba, kan, ölüm tehditleriyle halklarımızı teslim almak isteyenlere karşı direnişi büyütmek şarttır. AKP-MHP diktası da derinlerden gelen çöküşün gürültüsünü hissettiği için huzursuzlanmakta, huysuzlanmakta ve bu korku ile saldırganlaşmaktadır.

Demokrasi ve özgürlük güçleri soğukkanlılık ve cesaretle direnip kazanmasını bilecektir.

Şok ne demekmiş o zaman herkes görecek.
 
suatbozkus@gmail.com
twitter.com/suatbozkus

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.