Yumurtalık kanseri 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Over kanseri daha çok menopoz sonrası görülmektedir. Kırk yaş altındaki kadınlarda yumurtalık kanserine pek rastlanmaktadır. Yumurtalık kanseri riski hiç gebe kalmamış kadınlarda daha yüksektir.

Tıp dilinde yumurtalıklara over denilir. Yumurtalıkların dokusu farklı hücreler tarafından oluşmaktadır. Epitelyum hücreleri ana hücrelerdir. Bu hücrelerde veya organ gelişimi sürecine ait olan embriyonik hücrelerde kontrolsüz bölünme ve çoğalma kansere yol açmaktadır. Kanserin yüzde 80'i epitelyum hücrelerinden oluşmaktadır, geri kalan yüzde 20'si ise embriyonik hücrelerden. Genetik, çevresel ve hormonal faktörler mevcuttur. Ailesinde meme ya da yumurtalık kanseri olanlarda risk artar.

Over kanseri daha çok menopoz sonrası görülmektedir. Kırk yaş altındaki kadınlarda yumurtalık kanserine pek rastlanmaktadır. Yumurtalık kanseri riski hiç gebe kalmamış kadınlarda daha yüksektir.

Yumurtalık kanseri başlangıçta tipik belirtiler göstermemektedir. Karın ağrısı, şişkinlik ve mide rahatsızlığı görülebilir. İlerleyen süreçte ise kitlenin hissedilmesi, aşağı doğru basınç hissi, karın şişliği, karında sıvı birikmesi ve çevredeki organlara baskı eklenir. Bu idrar yolunu ve bağırsakları etkiler. Kabızlık, iştah kayıbı, tokluk hissi, hazımsızlık, sık idrar bırakma başlıca belirtilerdir. Hormonal düzensizlik de meydana gelebilir. Bu, adette düzensizliğe, saç dökülmesine ve aşırı kıllanmaya yol açabilir. İlerleyen süreçte kilo kayıbı da yaşanmaktadır. 

Diğer kanser türlerinde olduğu gibi over kanserinde de erken tanı koymak tedavi bakımından oldukça önemlidir. Bundan dolayı her yıl düzenli olarak kadın hastalıkları uzmanında tahlil yaptırmak gereklidir. 

Muayenede görülen kist otomatikman kanser değildir. Bunların çoğu, özellikle de 40 yaş altındaki kadınlarda zararsızdır ve çoğunlukla kendiliğinden kaybolmaktadır. 

Kanser ilerledikçe kanda bazı veriler yüksek çıkabilir. Tam tanı koymak ancak ameliyat ile kisti veya kitleyi alıp patolojide analiz etmekle mümkündür. 

Tedavinin başında cerrahi tedavi gelir. Eğer kitle çok büyükse, önce kemoterapi yapılır ve kitlenin ameliyat öncesi küçülmesi hedeflenir. Kanser çevreye ve/veya farklı organlara yayılmışsa, ameliyat sonrası kemoterapi şarttır. Işın tedavisi de gerekli olabilir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.