2022 yılında kazanan halklar olacak

Cafer TAR yazdı —

  • Fakat bakmayın içerde efelenmelerine; gerçekte cumhuriyet tarihinin en korkak iktidarı ile karşı karşıyayız. Hem içerde hem de dışarda gücünün yettiğine efelik yapan, gücünün yetmediğinin önünde ise kuyruğunu kıstırıp kaçan bir rejimle karşı karşıyayız.

Uzun bir süre Türkiye'nin geri kalanı gibi biz de mecburen Türkiye'de yaşanan büyük soygunu ve onun yarattığı yoksulluğu konuşmak zorunda kaldık. Bu süreç henüz bitmiş değil ve muhtemelen bir süre sonra daha da şiddetlenerek devam edecek!

Daha yılın ilk gününden itibaren başlayan zam yağmurları zaten yüksek olan enflasyonu daha da yükseltecek ve bu, yeniden TL'nin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesine neden olacak.

AKP/MHP rejimi 2021 yılı boyunca içerdeki soygun düzenini gözlerden kaçırmak ve bir adım sonrasında rejimi açık faşizme dönüştürebilmek için dış politikada sürekli hamaset vurgusu yaptı; aynı tutumu 2022'de devam ettirecek.

Erdoğan, ne içerde ne de dışarda düşmansız yaşayamaz. Geçmişte vatan, bayrak, ezan gibi halkça kutsal olarak kabul edilen kavramlar üzerinden toplumsal korkular diri tutuldu. Bu süreç 2022 yılında da muhtemelen artarak devam edecek.

Fakat bakmayın içerde efelenmelerine; gerçekte cumhuriyet tarihinin en korkak iktidarı ile karşı karşıyayız. Hem içerde hem de dışarda gücünün yettiğine efelik yapan, gücünün yetmediğinin önünde ise kuyruğunu kıstırıp kaçan bir rejimle karşı karşıyayız.

Hatırlayın; Rus uçakları Suriye'de Türk askeri hedeflerini vurdu, Erdoğan bırakın efelenmeyi, ertesi gün soluğu Rusya'da Putin'in yanında aldı. Orada yaşadığı rezillik de cabası; Putin dakikalarca Erdoğan'ı kapısında bekletti.

Yine Libya'da Fransız'lar aynı şeyi yaptılar; Türkiye medyası önce "Birleşik Arap Emirlikleri yaptı!" dedi; fakat sonra bundan da vazgeçtiler; Türk askeri hedeflerine hiç saldırılmamış gibi yaptılar.

Erdoğan, Doğu Akdeniz veya Ege'de Yunanistan'la küçük çaplı bir çatışma için çok çaba sarf etti; böyle bir çatışma sonrası uydurulmuş sahte bir kahramanlık hikayesi onu ülkede yaşanan ekonomik yıkıma ve yoksullaşmaya rağmen uzunca bir süre iktidarda tutabilirdi.

Fakat dikkat ederseniz Türk medyası ve hükümeti çok uzun bir süredir Doğu Akdeniz ve Eğe'yi ağzına bile almıyor. Halbuki Doğu Akdeniz'de sismik arama yapılmasını savaş nedeni olarak ilan etmişlerdi. Erdoğan iktidarı Ege Adaları'nın silahlandırılmasına asla razı olmayacaklarını her platformda dile getiriyordu.

Geçenlerde Doğu Akdeniz'de sismik arama çalışmalarına başlandı; fakat Türk Hükümeti hiç bir şey olmamış gibi davranıyor. Ayrıca, Fransa ve ABD bırakın Adaları bütün Yunanistan'ı silahlandırıyor; Erdoğan/Bahçeli ikilisi sadece izlemekle yetiniyorlar.

AKP/MHP rejimi Falkland Adaları Savaşı sonrası Arjantin'de yaşanan gelişmelerin benzerini yaşamaktan çok korkuyor; bundan dolayı Fransa bölgeye uçak gemisi gönderince Ege ve Doğu Akdeniz'deki askeri faaliyetlerini en aza indirdi.

Rejim, ABD'nin Ege ve Doğu Akdeniz'i silahlandırmasına arada sırada kısık sesle itiraz etmenin ötesinde hiç bir tepki gösteremiyor. Çünkü olası bir çatışmada açık bir askeri yenilgi almanın altından kalkamayacağını biliyor.

Geçenlerde Yunanistan ve ABD Sahil Güvenlik Komutanlıkları arasında çok önemli bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya göre Yunanistan ve ABD sahil güvenlik ekipleri Ege ve Akdeniz'de birlikte devriye gezecekler.

Kısacası Ege ve Akdeniz'de bütün insiyatif ABD'ye geçmiş durumda; Erdoğan rejimi bu bölgede artık daha dikkatli davranacaktır. Falkland Adaları'nda İngiltere ile yaşanan çatışma ve ardından gelen yenilgi dönemin Arjantin diktatörü "Leopoldo Galtieri'nin" iktidarını kaybetmesin neden olmuştu.

2022 yılında da rejim saldırganlıklarına devam etmek zorunda; Ege ve Doğu Akdeniz'den bir kahramanlık hikayesi çıkarmak artık neredeyse imkansız; bu durumda Erdoğan/Bahçeli ikilisi mecburen dışarda Güney Kürdistan ve Rojava'ya yönelik provokasyonlarını devam ettirecekler.

İçerde ise başta Kürtler olmak üzere, diğer muhalif kesimlere yönelik saldırılar artarak devam edecek; bundan dolayı 2022 yılında her zamankinden daha dikkatli ve örgütlü olmalıyız.

2022 yılında hepimizi zor bir süreç bekliyor, fakat günün sonunda kazanan; başta Kürtler olmak üzere, bölgenin demokrasi güçleri olacak!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.