DAİŞ'le birlikte Erdoğan da bitecek

Cafer TAR yazdı —

  • DAİŞ petrolleri, İran ambargosu'nun delinmesi, Venezuella ile açık olmayan ilişkiler, göçmenleri dış politikada bir araç olarak kullanma, şantaj ve tehdidini bir politika aracına dönüştürme, Erdoğan Türkiye'sinin uluslararası alanda teşhir olmasına neden oldu.

Hatırlarsınız; dış politikada da tutarsız davranan Erdoğan bir süre sonra kimse tarafından ciddiye alınmayınca, imdadına her zamanki gibi etrafındaki yalakalar yetişmişti.

"Değerli Yanlızlık!" 

Sözüm ona Türkiye dış politikada "değerli yalnızlık" yaşıyordu. Halbuki gerçek bunun tam tersi; Türkiye Erdoğan'ın dış politikayı da kişiselleştirmesi ve ranta çevirmesi nedeniyle dünyanın geri kalanı tarafından ciddiye alınmıyor, istikrarsız bulunuyor ve dışlanıyordu.

DAİŞ petrolleri, İran ambargosu'nun delinmesi, Venezuella ile açık olmayan ilişkiler, göçmenleri dış politikada bir araç olarak kullanma, şantaj ve tehdidini bir politika aracına dönüştürme, Erdoğan Türkiye'sinin uluslararası alanda teşhir olmasına neden oldu.

Türkiye dış politikada çok uzun bir süredir nerede durduğu belli olmayan bir ülke görüntüsü veriyor. Türkiye halkları; yıpranmış bir iktidarın içerde ve dışarda politika üretememesinin sancılarını çekiyorlar. İktidar kendiyle birlikte; bu ülkenin insanını, doğasını, bu güne kadar biriktirdiği bütün maddi manevi değerlerini de tüketiyor.

Dış politikada siyasal bukalemun misali her renge kolaylıkla girebilen Erdoğan'ın bu siyasetinin de sonu gelmiş gibi gözüküyor.

Erdoğan yirmi yıllık iktidarı boyunca; yeni osmanlıcılık, milliyetçilik, Avrasyacılık hatta liberallik dahil bir çok politik duruş ortaya koydu. İşin ilginç yanı AKP seçmeni her defasında bir birine tezat bütün bu savrulmalara hoşgörü ile yaklaştı.

Fakat son yıllarda hem Türkiye'nin koşulları hem de bölgesel koşullar büyük bir değişim geçirdi. Geldiğimiz nokta Erdoğan için son durak gibi gözüküyor. Bunun en önemli nedeni Erdoğan'ın Türkiye halkları nezdinde kendini tüketmiş, inandırıcılığını yitirmiş olması.

Erdoğan'ın kendi seçmeni bile artık onun yeni bir başlangıç yapabileceğine inanmıyor. Abdullah Gül, Bülent Arınç, Ali Babacan gibi müslüman demokrat sayılabilecek isimlerle başlayan süreçte, ırkçı Devlet Bahçeli son durak olacak gibi gözüküyor.

Erdoğan artık istese bile yeni bir siyasal kimlik üstlenemez; son beş yılda Bahçeli ile birlikte o kadar suça bulaştı ki; kimse artık Erdoğan'ın yeni bir başlangıç yapacağına inanmaz.

Öncesinde de sayısız insan hakları ihlalleri yaşanmıştı fakat Erdoğan her defasında; ya Ergenekon'u ya da Cemaat’i suçluyordu ve bunun hem Türk hem de Kürt halkında bir alıcısı vardı. Ancak son beş yıldır aralıksız devam eden soykırım ve imha siyasetinin sözcülüğünü bizzat Erdoğan üstlenmiş durumdadır.

Dolayısıyla Erdoğan'ın Türkiye halklarına söyleyecek sözü kalmadı; Esad'ı eleştirirken bütün Alevileri ötekileştirdi, Rojava üzerinden bütün Kürtlere savaş açtı; sonra alay edercesine "benim Kürt kardeşlerimle sorunum yok, benim sorunum terörle!" gibi zırvalıkları insanlarla alay edercesine tekrar edip durdu.

Benzer sorunlar dış politikada da yaşandı.

Erdoğan yönetiminde Türkiye, uluslararası politikada inandırıcılığını yitirdi. Öyle ki; Erdoğan'ın Mısır ve İsrail ile ilişkileri yeniden düzeltme çabaları karşılıksız kaldı. Mısır öylesine koşullar ileri sürdü ki, Mısır'la diplomatik ilişkilerde bir türlü mesafe alınamadı.

Keza İsrail ile ilişkiler bir türlü düzeltilemedi; Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanı'nı aradı; hemen ardından İsrail Cumhurbaşkanı, kendilerinin Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile olan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı. Çünkü insanlar Erdoğan'ı inandırıcı bulmuyor; ona inanmıyorlar.

Hiç kuşkunuz olmasın; nasıl ki 'mavi vatan' gibi ne olduğunu kendilerinin de bilmediği iddiaları askeri olarak destekleyecek güçleri olmadığını görünce sesiz sedasız Doğu Akdeniz ve Ege'den çekilmek zorunda kaldılarsa; bir süre sonra Rojava ve bütün Suriye'den de çekilmek zorunda kalacaklar.

Ahlak dışı pazarlıklar temelinde gerçekleştirilen saldırılar Rojava halkının özgürlük iradesini kıramaz; hiç kuşkunuz olmasın; DAİŞ'le birlikte Erdoğan da bitecek!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.