TÜİK

Cafer TAR yazdı —

  • Başta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olmak üzere devletin bütün önemli kurumları kamuoyunu yanıltmak için yoğun bir çaba içerisindeler.
  • Bu kurumların verdiği yanlış bir bilgi birçok insanın oldukça kötü şeyler yaşamasına neden olabilir.  

Türkiye’de hükümetler vatandaşından bilgi saklamayı, daha da kötüsü yanıltmayı bir gelenek haline getirdiler. Yaşı elli ve üzerinde olan okuyucularımız hatırlarlar; Çernobil faciası patladıktan sonra Karadeniz’e kıyısı olan bütün ülkeler, vatandaşlarını felaketin olası sonuçlarına karşı uyarmak için bir dizi önlem alırken, Türkiye’yi yönetenler aksini ispat etmeye çalışıyorlardı. 

Bu gelenek hiç değişmedi. Aynı şeyi AKP daha da pervasızca yapıyor. Eskiden devleti yönetenler biraz daha kılıfına uydurmaya çalışır, kamuoyundan tepki alınca biraz olsun yüzleri kızarırdı. 

AKP ise bu işte daha üst bir aşamaya geçti; yanlış bilgiyi hiç saklamadan, gizlemeden doğruymuş gibi kamuoyu ile paylaşıyor, itiraz eden insanları ise vatan hainliği, FETÖ’cülükle suçluyor. Günümüzde AKP/MHP faşizminin yalanlarına inanmamak bu sahtekarlar tarafından vatan hainliği ile eş anlamlı hale getirildi.  

Başta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olmak üzere devletin bütün önemli kurumları kamuoyunu yanıltmak için yoğun bir çaba içerisindeler. Sözüm ona halkı bilgilendirmekle sorumlu olması gereken medya ise yalan haber yayma merkezine dönüşmüş durumda.  

Her mesleğin kendi içinde uyulması gereken kuralları vardır. Örneğin, bir doktor, inancından ve etnik kimliğinden bağımsız hasta olan her insanı tedavi etmek zorundadır. Veya bir avukat, yine aynı kaygılarla insanların etnik kökenine ve inancına bakmadan avukatlığını üstlendiği her insanın haklarını savunmak zorundadır. 

Bir gazetecinin temel görevi ise gerçekleri çarpıtmadan, olduğu gibi, sansürlemeden okuyucularına aktarmaktır. Halbuki iktidar medyasının gazeteciliği bunun tam tersi; onlar gerçekleri özellikle bilerek isteyerek çarpıtıyor, sansürlüyorlar.  

Havuz medyası insanları birbirlerine düşman etmeyi ilke haline getirmiş durumda. Her gün yaptıkları yayınlarla demokratik değerlere saldırıyor, insan haklarını ayaklar altına alıyorlar. 

Düzen medyasını piyasa koşullarında faaliyet gösteren yayın organları oldukları için beğenmesek bile, biraz olsun belki anlayabiliriz. Fakat TÜİK ve Merkez Bankası gibi kurumları anlamak hiç mümkün değil. 

Bu kurumlar her şeyden önce halka karşı sorumludurlar. Halka doğru bilgi vermek bu kurumlar adına bir zorunluluktur. Birçok insan bu kurumlardan aldıkları bilgiler üzerinden yaşamlarını organize ediyorlar.  

Birçok yerli ve yabancı yatırımcı, iş ve istihdam planlamalarını bu kurumlardan aldıkları bilgiler üzerinden planlıyorlar. Bu kurumların verdiği yanlış bir bilgi birçok insanın oldukça kötü şeyler yaşamasına neden olabilir.  

Fakat gelinen noktada her iki kurum da hükümetten aldıkları emirler doğrultusunda rakamlar açıklıyorlar. Bu, sadece basit bir bilgiyi kamuoyu ile paylaşmaya indirgenemez. Aksine bu kurumların gerçeği çarpıtarak, olduğundan farklı göstererek açıklamasının bedelini, her yıl sonu patronu ile pazarlığa oturan işçi, devletten alacağı maaşla geçinen emekliler, memurlar ve onları aileleri ödüyor.  

Geçenlerde TÜİK Ocak ayının enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaştı. TÜİK verilerine göre geçen yıl Türkiye’de enflasyon yıllık yüzde 57,6 olarak gerçekleşti. Hemen arkasından bağımsız iktisatçılardan oluşan ENAGrup ise Ocak ayında gerçekleşen enflasyonun yıllık yüzde 121,6 olduğunu açıkladı. 

İki kurumun açıkladığı enflasyon rakamları arasında uçurum var; TÜİK’in açıkladığı rakam ENAGrup’un açıkladığı rakamın yarısından bile az. Üç, beş rakamlık bir fark belki bir nebze olsun anlaşılabilirdi, fakat yüzde altmıştan fazla bir fark toplumla alay etmeye denk düşüyor. 

Kimsenin bizimle alay etmesine izin vermemeliyiz. Bizim tek ihtiyacımız olan şey gerçek. Devrimcilerin yalanla işi olmaz. Yalanla hiçbir yanlış doğru hale getirilemez!
Unutmayalım ki, “Gerçeğin cehennemi, yalanın cennetinden daha iyidir!”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.