Ukrayna/Rus Savaşı

Cafer TAR yazdı —

  • Rusya/Ukrayna geriliminde gerçek tarafların ABD, AB, İngiltere, Rusya ve hatta Çin olduğunu hepimiz biliyoruz. Ukrayna halkı bu kirli savaş oyunun potansiyel mağdurudur. Nasıl ki Ortadoğu’da yaşanan güç mücadelesinin bedelini Kürt, Arap ve diğer bölge halkları ödedilerse, o bölgede de Ukrayna'da yaşayan halklar ödeyecekler!

Daha henüz Suriye ve Irak'ta akan kan kurumadan, dünya yeniden yüksek ateş gücü olan iki ülkenin potansiyel savaş tehdidi ile karşı karşıya.

ABD Dışişleri Bakanı, Rusya'nın Ukranya'ya ne zaman saldıracağının tarihini dahi verdi; ABD istihbaratı neredeyse saldırının saat kaçta başlayacağını bile duyuracak kadar Rus saldırısından emin. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere dışişleri bakanlıkları vatandaşlarından Ukranya'yı terk etmelerini istedi.

Yukarda adlarını ifade ettiğimiz ülkelerin dışişleri bakanları ayrı ayrı Rusya'yı ziyaret etti. Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Federasyonu Başkanı Putin'i bizzat ziyaret etti. ABD Başkanı Joe Biden defalarca Putin'le telefonla görüştü.

Fakat bu kadar görüşme kayda değer hiçbir gelişme sağlayamadı; geldiğimiz noktada bütün taraflar Rusya'nın bir kaç gün sonra  Ukranya'ya saldıracağını düşünüyor; bu durumda kendimize, "bu kadar görüşme ne için yapıldı?" sorusunu sormadan edemiyoruz.

Sahi bu kadar önemli görevlerde olan ve yıllardır diplomasi ile meşgul olan bu kadar insan gerçekten savaşı durdurmak için mi, yoksa teşvik etmek için Rusya ve Ukrayna ile görüştüler?

Hepimiz yıllarca tecrübe ettik; devletlerarası ilişkilerde hiçbir şey dışardan göründüğü gibi olmayabilir. Hatta çoğu zaman ilk intiba genellikle yanıltıcıdır ve gerçek ancak aradan epey bir zaman geçtikten sonra görünür hale gelir.

Rusya/Ukrayna geriliminde gerçek tarafların ABD, AB, İngiltere, Rusya ve hatta Çin olduğunu hepimiz biliyoruz. Ukrayna halkı bu kirli savaş oyunun potansiyel mağdurudur. Nasıl ki Ortadoğu’da yaşanan güç mücadelesinin bedelini Kürt, Arap ve diğer bölge halkları ödedilerse, o bölgede de Ukrayna'da yaşayan halklar ödeyecekler!

Olası bir savaş durumunda yine çok tanıdık sahnelere şahit olacağız; binlerce insan ölecek, evlerini terk edecek ve yollara düşecekler.

Uzun bir süredir Ukrayna hükümeti ülkenin doğusunda Batılı ülkelerin desteği ile askeri varlığını güçlendirmeye çalışıyordu. Aslında olayların çok uzun bir geçmişi var; fakat biz günümüzde olanları yorumlamaya 23 Şubat 2014 yılında Viktor Yanukoviç'in uzun süren gösteriler sonrası başkanlıktan azledilmesi ile başlayabiliriz.

Yanukoviç'in ülkeyi terk etmesi sonrasında kendilerini yeni kurulan hükümete yakın hissetmeyen Rus kökenli Ukrayna vatandaşları hükümete karşı ayaklandılar. Hemen sonrasında Rusya Kırım'ı ilhak etti.

Kırım'ın Rusya tarafından ele geçirilmesi sonrasında Rusların yoğun olarak yaşadığı Donbass bölgesinde hükümet güçleri ile Rusya destekli güçler arasında çatışmalar başladı. İsyancılar hızla hükümet binalarını işgal ederek Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini kurduklarını ilan ettiler.

Daha sonra bu iki hükümet birleşerek Halk Birliği Cumhuriyetini kurdular.

Bölgedeki gerilimin görünürdeki kaynağı şudur: Ukrayna tarihsel olarak hak iddia ettiği ve kendi egemenlik alanı içerisinde gördüğü bu bölgeyi yeniden kendi sınırlarına katmak; buna karşılık Rusya da bütün gücü ile bunu engellemek istiyor.

Rusya tarafı Donbas bölgesinde yaşayan Ruslara pasaport verdi ve bu bölgeye bir saldırı olursa bunu kendine yapılmış bir saldırı olarak göreceğini; bu insanları kurtarmak için bölgeye girmekten çekinmeyeceğini söylüyor.

Fakat yukarda ifade ettiğimiz konu işin sadece görünür kısmı; gerçekte kimsenin Donbass bölgesini ve orada yaşayan halkları önemsediği yok. Bu insanlar Çin, AB, Rusya ve ABD arasında yaşayan küresel rekabet nedeniyle mağdur ediliyor, kullanılıyorlar.

ABD, Rusya'nın Kuzey Akım projeleri ile Avrupa ülkeleri üzerindeki etkisini artırmasını istemiyor; Rusya ise elinde bulundurduğu enerji kartı üzerinden Batılı ülkeler arasındaki görüş farklarını büyüterek kendine alan açmak istiyor.

Fakat öyle görünüyor ki tarih bir kez daha tekerrür edecek; filler tepişecek otlar ezilecek!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.