Gergerlioğlu ve Newroz

Cafer TAR yazdı —

  • İşte bu manzara Kürt Özgürlük Hareketinin ve özellikle de Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın siyasal dehasının başarısıdır. İlk bakışta hepimiz yaşanan hak ihlali ve Türkiye'de faşizmin cüretkarlığı karşısında ürperdik, öfke duyduk.

2021 Newrozu’nda Ömer Faruk Gergerlioğlu Kürt’tür, ne mutlu O’na!

Bu girişin çok provoke edici olduğunu biliyorum; bazen bir durumu anlatabilmek için anlatımı ifrada vardırırsınız. Eskiden buna “son tahlilde” derdik. Son tahlilde yaklaşımı konunun günlük kullanımdaki karşılığını anlatmak için değil, konunun daha kolay anlaşılmasını sağlamak için kullanılır.

Tam da birkaç gün önce “andımız” denilen ırkçı tekerlemenin Danıştay tarafından iptal edilmesinin hemen ardından bu ifade gerçekten çok tahrik edici. Fakat kimse endişeye kapılmasın Kürtlerin kimseye ‘ne mutlu Kürt’üm’ dedirtmek gibi bir niyeti yok!

O zaman neden yazıya böyle başlama ihtiyacı duydum?

Gergerlioğlu inançlı bir müslüman ve insan hakları savunucusu! Ve bu işi o kadar iyi yaptı ki; Türkiye'de insan hakları mücadelesi denilince her çevreden insan için ilk akla gelen kişi hiç kuşkusu Ömer Faruk Gergerlioğlu'dur.

Ömer Faruk Gergerlioğlu Türkiye'nin vicdanıdır, barbarlığa karşı insan yüzüdür. Gergerlioğlu Türktür; fakat herkesten fazla Kürtlerin demokrasi ve bağımsızlık mücadelesinin yanındadır, Sünni Müslümandır, fakat Alevilerin bu ülkede eşit yurttaşlık mücadelesinin en önemli destekçilerinden birisidir

Gözaltında çıplak aramaya maruz bırakılan kadınların onurunu, sokakta kışkırtılmış erkek ve polis şiddetine maruz kalan LGBT'lilerin haysiyetini savunan erkektir.

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun; Türklüğü, Kürtlüğe karşı değildir, sünniliği aleviliğe karşı değildir, erkekliği kadınlara karşı değildir. Aksine o kendinden olmayanın hak mücadelesine katılarak, bunun için bedel ödeyerek; yaşanan onca kötülüğe rağmen bir nebze de olsa; türklüğü, sünniliği ve bu ülkenin namuslu erkeğini onore etmektedir.

Türkiye daha bir kaç gün önce çok tarihsel bir direnişe şahitlik etti. Yıllarca bu ülkede inançlı müslümanlara zulüm yapıldığı iddiasıyla siyaset yapan ve 19 yıldır iktidarda olan AKP'liler inançlı bir müslüman olan Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu şiddet kullanarak meclisten atmak isterken; Ermeni Garo Paylan ve Alevi Kemal Bülbül Gergerlioğlu'nu korumak için gövdelerini ırkçı AKP ve MHP'lilere karşı siper ediyorlardı.

İşte bu manzara Kürt Özgürlük Hareketinin ve özellikle de Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın siyasal dehasının başarısıdır. İlk bakışta hepimiz yaşanan hak ihlali ve Türkiye'de faşizmin cüretkarlığı karşısında ürperdik, öfke duyduk.

Fakat biraz daha serinkanlı ve dikkatli bakınca çözümün de o fotoğrafın içinde gizli olduğunu görürüz. Bir kez daha Kürt Halk Önderi Öcalan'ın geliştirdiği “Demokratik Konfederalizm”in bu coğrafyanın çözülmüş bulmacası olduğunu yaşayarak gördük.

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürüldüğü meclis oturumunda hem bu coğrafyanın yaşadığı bunca acının ve zalimliğin sebebini, hem de onun çözümünü aynı fotoğraf karesinde görmüş olduk.

Kürtler bu ülkede tıpkı Gergerlioğlu gibi imkansızı başardılar. Tam bir yüzyıl önce dünyanın egemenleri tarafından zalimce dört parçaya ayrılan Kürtler isimlerinin önünde; İran, Türk ve Arap bulunan devletler tarafından katl edildiler, sürgüne gönderildiler, işkencelerden geçirildiler.

Bu muhakkak namuslu her Kürt bireyinde derin bir öfkeye sebep oldu; fakat Kürtler bunu; Arap, Türk ve Acem düşmanlığına dönüştürmediler. Kendilerine zulüm eden devletlere karşı amansız bir mücadele yürüttüler, fakat buna rağmen asla başka halklara karşı düşmanca bir tutum içerisine girmediler. Bundandır ki; Kürtler bölgede göz dolduran bir halk haline geldiler.

Kürtler politik birikimleri, eşitlikçi ve özgürlükçü programlarıyla bölgenin en önemli demokrasi dinamiğidirler, bölge demokrasisi Kürtler olmadan yürümez. Bundan dolayıdır ki; ABD'sinden Avrupa'sına, Ortadoğu'da birazcık demokrasi isteyen bütün güçlerin aklına ilk olarak Kürtler gelmektedir

Nasıl ki Ömer Faruk Gergerlioğlu haklı olarak Türkiye'de insan hakları mücadelesinin sembol ismi haline gelmişse; Kürtler de Ortadoğu demokrasisinin en önemli dinamiği haline gelmişlerdir. Bu yüzden ne mutlu Kürtlere ve Kürtlerin verdiği özgürlük mücadelesine; ne mutlu Ömer Faruk Gergerlioğlu'na.

Direnen Kürt halkının ve Ömer Faruk Gergerlioğlu şahsında bu ülkenin her; dinden, ulustan namuslu insanlarının Newroz bayramı kutlu olsun!

Newroz pîroz be!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.