İmamoğlu şarkısının “şifreleri” 

Veysi SARISÖZEN yazdı —

  • Bana öyle geliyor ki, Altılı Masa’nın mıknatısı CHP samanlığının içindeki iğneyi çoktan buldu. Hatta iğnenin bulunduğunu Saray’da gördü. Sizce kim olabilir bu “iğne”? Yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İmamoğlu!..

Altılı Masa’da beşi muhafazakar, biri laik altı parti var.

Bu beş partinin lideri sünni. Laik partinin lideri Alevi.

Muhafazakar ve sünni Erdoğan’a karşı siz olsanız nasıl bir adayı öne sürerdiniz?

Aklınızla yaşayın! Çivi çiviyi söker diyerek, elbette Erdoğan’ın karşısına muhafazakar ve sünni bir aday çıkartmayı akla uygun bulurdunuz.

Bulurdunuz  ama, bu akla uygun olsa da oy matematiğine aykırı olurdu.

Çünkü Altılı Masa’da en fazla oyu olan parti CHP ve onun lideri de hem laik, hem de Alevi. İkinci fazla oya sahip İyi Parti’nin lideri ise zaten “aday” değil. Az yetkili bir Cumhurbaşkanı’nın yanında Başbakanlık istemekte.

Geriye kaldı dört parti.

Bu dört partinin liderleri “muhafazakarlık ve sünnilik” bakımından adaylığa “uygun” görünse de topunun oyları yüzde tek rakamını aşmıyor.

Adayın bir CHP’li olması “oy matematiğinin” zorunlu bir sonucu. Buna karşılık “kimlik” bu zorunluluğa uymuyor.

Haydi çıkın işin içinden çıkabilirseniz.

Doğrusunu söylemem gerekirse, ben de işin içinden çıktığıma pek emin değilim. Ama Altılı Masa’nın işin içinden çıkacağını hissediyorum.

Muhtemelen, Altılı Masa “oy matematiğini” esas alacak. Aday kesinlikle “dışarıdan” ithal edilmeyecek, CHP’li bir adayda karar kılınacak.

Altılı Masa “kimlik sorunsalını” nasıl aşacak? Hem CHP’li hem de muhafazakar ve sünni bir aday bulabilirler mi?

Ararlarsa elbette bulabilirler.

Deniyor ki, böyle bir aday arayışı, “samanlıkta iğne aramak” gibi bir şeydir.

Doğru.

Ama iğneyi samanlıkta elinle ararsan elbette bulamazsın. Mıknatıs ne güne duruyor. Daldır samanlığa yapışsın iğne mıknatısa.

Bana öyle geliyor ki, Altılı Masa’nın mıknatısı CHP samanlığının içindeki iğneyi çoktan buldu. Hatta iğnenin bulunduğunu Saray’da gördü.

Sizce kim olabilir bu “iğne”?

Yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

İmamoğlu!..

Hem CHP’li, hem muhafazakar, hem sünni. Daha geçen gün Umre’deydi. Evvelsi gün ise Anadolu turnesine çıktı. Ve o kürsüdeyken bir de kulakları bir şarkı doldurdu. Sözleri şöyle:“Zincirleri kırar aşarız
Hür doğduk ezelden, biz hür yaşarız
Size huzur sözü verdik canım Türkiyem
Birlikte tarih yazdık yine yazarız
İmamoğlu halkın yürekli sesi
eğilmez başı, gençlere örnek
çıktığı seferde hedef demokrasi
inançlıyız mutlak o gün gelecek.” 

Ben de bir takım “şifre çözücü” medyatörler gibi yapayım ve şarkının “şifrelerini” çözeyim.

Şarkıda ne diyor İmamoğlu? Birincisi, “birlikte tarih yazdık” diyor. Şifrenin ilk kısmı burada. Çözelim: Birlikte yazdığı tarih ne? Ne olacak, İstanbul seçimi. “Yine yazarız” şifresinin manası ne? İstanbul seçimi olabilir mi? O seçime daha çok var. Olamaz. Şifrenin çözümü Başkanlık seçimi. İmamoğlu “yine yazarız” şifresiyle “ben Başkan olurum” demiş oluyor.

Başkan olmak için de “çıktığı sefer”den bahsediyor. Kastamonu’yla seferi başlatmış olabilir mi? Oldu bile. Kastamonu’yu öteki iller izleyecek.

Altılı Masa’nın adayını açıklamasına az kaldı. “İmamoğlu” dedikleri anda, bilin ki Erdoğan’ın iktidarı sizlere ömür olur. İyi Parti seçmenleri yüzde yüzlük oranla İmamoğlu’na destek verir. Bütün muhafazakar ve sünni parti seçmenleri de. İstanbul’un AKP’li seçmenleri de. İstanbul’un AKP’li seçmenleri demek seçimi kazanmak demektir.

Bu manzaranın politik anlamı nedir?

Rejimle, Erdoğan’la, Bahçeli’yle, devletle ince bir uzlaşmadır. Tek adam rejiminden “demokrasiye” olmasa da “restorasyona” yumuşak iniştir.

Manzaranın bizde şüphe uyandıran renklerine bakarsak!.. İmamoğlu bir muammadır. Muhafazakar ve sünni olduğundan değil. Ülkenin temel meseleleri hakkında onun ağzından her hangi bir ciddi program cümlesi duyanınız var mı?

Politik tutsaklar ne olacak? İmralı tecridi sürecek mi? Ya savaş? HDP’ye karşı Erdoğan-Bahçeli-Soylu yöntemiyle mi mücadele edecek?  Savaş masrafları, polis harcamaları, Diyanet bütçesi aynen devam edecek mi?

Hepsi muamma.

Öyle olduğu için HDP’nin kendi adayıyla seçime girme kararı yerden göğe kadar haklı. İmamoğlu, HDP desteğini elde etmek için yukarıdaki sorulara açık-seçik cevap vermek zorunda.

Eğer gerçekten de aday olacaksa!..

Sizce olur mu?

Düşünün.

Bence şimdiden yarı yarıya aday oldu.

“Ya mahkumiyeti onaylanır ve yasaklı hale gelir, aday olamazsa…”

İşte o zaman ister Kılıçdaroğlu, ister Karamollaoğlu, ister Babacan aday olsun, “mağduriyet” silahı Altılı Masa’nın eline geçer. Erdoğan devrilir.

Oyun içinde oyun gibi bir manzarayla karşı karşıyayız. O halde işimize bakalım. HDP’nin adayı adayımız, yüzü aşkın vekil hedefimizdir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.