Zorlu ve kutlu seçim yürüyüşü 

Veysi SARISÖZEN yazdı —

  • Newroz yürüyüşünün ilk durağı 14 Mayıs’tır. Ağız alışkanlığı ile “seçimin kilit partisi HDP” desek de, bütün zincir kilitlerinin anahtarı Newroz alanındaki halktır. 

14 Mayıs seçimlerine yürüyüş, Kurdistan’dan Newroz alanlarına milyonların yürüyüşüyle başladı. Alanlarda gördüğünüz insanlar “seçmen” değil. Onları sayarak oyları hesap edemezsiniz. Faşist teröre karşı Newroz alanındaki her insan, her kadın, her erkek, her yaşlı, her genç ve her çocuk Kurdistan tarihinin kahramanlarıdır. Seçimden seçime sandığa yürüyen seçmen değiller. Ayak izlerine bakın ezelden ebede yürüdüklerini anlarsınız. Bu yürüyüşte isyanlar da var, serhıldanlar da, seçimler de var. Alanlardaki her Kürt’ün şahsında bir Şeyh Said, bir Seyid Rıza, bir Apo var. Her biri serhıldanlarda ve gerilla savaşlarında şehit düşenlerin tıpkısıdır. Onların gözlerinde Amed zindanında bedenleri Newroz ateşine dönüşenlerin resimleri var.

Kurdistan yürüyüşü Türkiye halklarının yürüşüyüdür. Bu yürüyüş Mustafa Suphilerin başlattığı yürüyüştür. 15’lerin taşıdığı bayrak şimdi PKK’nin, YJA-Star’ın, YPG-YPJ’nin, Rojhilat ve Başur devrimcilerinin ellerinde yükseliyor. Mustafa Suphilerin devamcıları da onlarla aynı safta yürüyor. O nedenle tarihi TKP yaşıyor ve savaşıyor.

O zamanlarda da yürüyenlerin gözlerinde ne gördüysek bugün de tıpkısını görüyoruz:

“Kazıdık on beşlerin ismini/Kanlı kızıl bir mermere/Bir çelik aynadır gözlerimiz/Onbeşlerin resmini görmek isteyenlere.”

Kutsal yürüyüşte seçim bir anlık moladır. Seçim sandığını halk değil, devlet kurar. Newroz alanlarını ise kuranlar halktır. Serhıldan sokaklarına çıkış saatine halk karar verir. PKK devlet izniyle ilk Kongresini yapmadı. Apo sınırı Türk pasaportuyla aşıp Rojava toprağına ayak basmadı. Gerilla Kandil’e “piknik yapmaya” çıkmadı.

Türk siyasetinde nicedir seçimler seçimleri izler. Hiçbir seçim 14 Mayıs’ta yapılacak olan kadar tarihsel bir anlama sahip olmadı?

Neden? Bu seçimin tarihsel anlamına devlet mi, Erdoğan mı, Bahçeli mi, Saray ittifakı mı, Millet İttifakı mı imza attı? 14 Mayıs’ı 'ha kapandı, ha kapanacak' diye beklenen HDP tarihsel bir anlama kavuşturdu. Newroz alanlarında yükselen HDP bayraklarına bir bakın. O bayrakları taşıyanlar eşi tarihte görülmemiş bir “parlamenter, barışçı, legal mücadele tarihinin” bayrağını taşıdıklarını biliyorlar. Bu bayrakta bugün Meşe simgesi, yarın bir başka simge yer alsa da onun anlamı değişmez.

Newroz yürüyüşünün ilk durağı 14 Mayıs’tır. Ağız alışkanlığı ile “seçimin kilit partisi HDP” desekte, bütün zincir kilitlerinin anahtarı Newroz alanındaki halktır. Bu halk bağrından birisi gerillaya katılan, diğeri legal siyasetin başına geçen kardeşler gibi, hem PKK’yi, hem de HDP’yi kendi bağrından doğurdu. Şimdi bu halk seçim günü oylarını faşist rejime karşı kullanacak. Erdoğan rejimine son vermek bu seçimin biricik temel meselesidir. Bu halk “umudumuz Ecevit” yanılgısına düşmeyecek. Kılıçdaroğlu’nun başkanlığını “çözümün” başlangıcı olarak beklemeyecek. Erdoğan’ın devrildiği gün, sandık başındaki Kurdistan halkı ve dostları Demokratik Cumhuriyet ve Konfederal Devrim yoluna var güçle koyulacak. Newroz halkı seçim nutuklarıyla gaza gelen, seçim nutuklarından sonra evine dönen bir halk değil. Geleceğin “ahlaki, politik toplumunun” örgütlü gücüdür. Seçim alanlarında, kürsüdeki aday kim olursa olsun alkışlayacaklar. Aday esaslı nutuk atsa da, kekelese de, Kürtçe ya da Türkçe konuşsa da bakmayacaklar. Onun konuşmasını Apocu dile çevirecek ve bu da sloganlarında yansıyacak: "Biji Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadi” sloganları adayların konuşmalarına devrimci bir ruh kazandıracak.

Ve o adaylar seçimin ertesi günü TBMM kürsüsünden inip, asıl yürüyüşü başlatan halkın ön safında geleceğe yürüyecekler.

Vekiller, onlara vekalet veren müvekkilleri “temsil” etmeyecek. Onlar adına konuşmayacak, onlarla birlikte, onlar için konuşacak, onlarla birlikte yürüyecek, onlarla birlikte hapse girecek, işkence görecek, sonra hapisten çıkıp, yeniden yürüyenlerin saflarındaki yerlerini alacak.

Bu seçimin hedefi “100 vekil” ve “yüzde onbeş Müvekkil” olacak.

 Newroz alanlarındaki milyonlara selam olsun. HDP’ye, adaylara şimdiden kolay gelsin.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.